Görüş Bildir
Haberler
Sosyal Medyada Fenomen Olmuştu: Zümran Ömür 'Yılın Girişimcisi' Ödülünü Aldı

etiket Sosyal Medyada Fenomen Olmuştu: Zümran Ömür 'Yılın Girişimcisi' Ödülünü Aldı

Emre Ordu
21.03.2018 - 21:38 Son Güncelleme: 22.03.2018 - 10:12

Zümran Ömür, Kars'ın Boğatepe köyüne gelen turistlerden birinin cep telefonu kamerası kayıttayken, proje ve dernekleri ile ilgili yaptığı Fransızca-Türkçe konuşması internette yayınlanınca sosyal medyada fenomen haline gelmişti. Ömür, adını bu kez aldığı ödülle duyurdu. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nin başkanlığını yapan Ömür, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği, 'Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar' töreninde 'Yılın Girişimcisi' ödülüne layık görüldü. 

Zümran Ömür, 'Yılın Girişimcisi' ödülünü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Kaya'nın elinden aldı. Başarı hikayesini anlatan Ömür,  'Üretmeyen toplum yok olmaya mahkûmdur. Bu ödüllerde kırsalda kadına değer vermeleri bizim için çok önemliydi. Hedefimiz yine kırsaldaki kadını güçlendirmek. Kendi ayaklarının üzerinde dursun, hiçbir kadınımız evde oturmasın, kendi parasını kazansın istiyoruz. Hedefimiz yine kadınların güçlenmesi ve saygı görmesidir' dedi.

"Dernekle yeniden hayata tutunduk"

"Dernekle yeniden hayata tutunduk"

Köyde dernek kurulmadan önce ev ile ahır arasında gidip gelen, akşamları televizyon karşısında izledikleri dizilere özenip batıya göç hayali kuran kadınlar arasında olduklarını vurgulayan Zümran Ömür, şöyle dedi:

'2000 yılında köyümüzün minibüsü TIR ile çarpıştı ve araçtaki 23 kişi öldü. Kazadan sonra köy göç vermeye başlamış, üretim durmuştu. Her yerden kadınların ağıtları yükseliyordu. Köyümüz için ne yapabiliriz, kadınları tekrar hayata nasıl döndürebiliriz diye çok düşündük. Aklımıza dernek kurmak geldi. Kurulan dernekle yeniden hayata tutunduk. Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği bize hayat ve nefes oldu, adeta geri döndük. 2007 yılında, tıbbi bitkiler üzerinde kurduğumuz dernek faaliyetlerine başladı. Köye uzmanlar getirmeye başladık. Eğitim adı altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'

"Çocuklarımız üniversite bitirip köye geri dönüyor"

"Çocuklarımız üniversite bitirip köye geri dönüyor"

Bundan 20 yıl önceki Boğatepe köyünde 450 inek ve 1 mandıra bulunduğunu, toplam nüfusun 200, hane sayısının ise 45'e kadar düştüğünü vurgulayan Ömür şunları söyledi:

'Bugünkü Boğatepe'de 105 hane var. Göç durdu, geri dönüş başladı. 1900'u inek, toplam 4 bin 500 hayvanımız var. Köyümüzde 7 tane mandıra bulunmakta. Köyümüz yeniden gravyer üretim merkezine dönüştü. 3 mandırada 100 ton gravyer üretiliyor. Kadınlarımızın durumunu görüyorsunuz. Çocuklarımız da gidip, üniversite bitirip, köye dönüyor. Ziraat fakültesi mezunları, turizm mezunları, iktisat mezunları okullarını bitirip köyümüze gelip yerleşiyorlar. Peynir teknolojisi okuyanlar, gıdacılar, hepsi geldi köyde çalışıyorlar.'

"Gençlerimizin en büyük sıkıntısı 'kır-kent algısı'ndan dolayı eş bulamamak"

"Gençlerimizin en büyük sıkıntısı 'kır-kent algısı'ndan dolayı eş bulamamak"

Zümran Ömür, 'kır-kent algısı'ndan kaynaklı yanlış bakış açısı nedeniyle köydeki gençlerin eş bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını da belirterek, şöyle konuştu:

'Köylerde bir sıkıntı var. Bu, kır-kent algısından kaynaklanan yanlış bir bakış açısıyla köydeki gençler eş bulamıyorlar. Bu köylerdeki gençlerimizin en büyük sorunu. Köyümüzde şu anda 30 delikanlımız bekâr. Buradan kırsal yaşamı sevenlere duyurulur. Kırsal yaşamda bizimkilerle birlikte yaşamın güzelliklerini omuzlamak isteyenlere duyurulur. Belki zengin değiller ama çok huzur ve mutluluk içerisindeler. Yani huzur ve sağlık var, geçim sıkıntısı yok. Aynı zamanda süper bir doğanın içerisindesiniz. Kışın gelinliğini giyinmiş genç bir kız gibi bembeyaz, yazın da 1678 çeşit çiçekle fistanını giyinmiş genç bir kız gibidir bölgemiz.'

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
369
118
9
5
4
4
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Gurur verici !! lakin geç kalınmış bir paylaşım olmuş

4kedi2kopek

agzim acik kaldi valla bravo !