Görüş Bildir
Haberler
Her Biri Ayrı Olay ! Karşınızda Nev-i Şahsına Münhasır 20 Türk Filmi

Her Biri Ayrı Olay ! Karşınızda Nev-i Şahsına Münhasır 20 Türk Filmi

Hasan Yeşil
27.01.2020 - 17:00

Türk sineması doğuşu itibariyle,inişli çıkışlı varlığını daima sürdürmüştür ancak  yeri geldiğinde sinemamız aşkı,dramı,komediyi,suçu,politikayı,insan psikolojisini ve birçok yaşam meşgalesini kendine özgü şeffaflığıyla ortaya koymuştur ve her şeye rağmen sinemamız evrensel anlamda kalburüstü filmlere de imza atılabileceğini kanıtlamıştır.Kanıtını isteyenler aşağıdaki ilk filmden başlayabilir :)

Not: Film açıklamalarında   beyazperde.com ve sinematurk.com’dan yararlanılmıştır.

Sinemayla kalın.. 🎥

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Pars: Kiraz Operasyonu (2007)

IMDb: 5.9

Uyuşturucu satıcıları ve kullanıcıları ile onlara engel olmaya çalışanlar arasında geçen; fakat özünde bireysel bir hikâyeyi konu edinen “Pars: Kiraz Operasyonu”; okullardaki öğrenciler, uyuşturucu baronları ve narkotik polislerinden oluşan bir üçgen üzerinde anlatılıyor.

Bir izleyici yorumu: “Uyuşturucu mafya ilişkisine çok kritik bir yönden yaklaşan yapım gerçek yaşananları su yüzüne çıkartıyor.” /egemendag

2. Deliyürek: Bumerang Cehennemi (2001)

IMDb: 6.6

Yusuf Miroğlu, nişanlısı Zeynep ile beraber askerliğini birlikte yaptığı arkadaşının düğünü için Diyarbakır\'a gider. Ancak arkadaşı düğün sırasında bir suikast sonucu hayatını kaybeder. Miroğlu, olayın sorumlularını araştırmaya başlayınca ortada çok karmaşık bir takım örgütlerin olduğunu görür. Cinayetlerin Merhum Diyarbakır Emniyet Müdürü Sayın Gaffar Okkan cinayeti ile de ilişkisi olduğunun farkına varır.Peki,her türlü kanunsuz olayın döndüğü bu bölgede Miroğlu ne yapacak ? 

Bir izleyici yorumu: “ Türk sinema tarihinde mutlaka dikkate alınması gereken bir film.. Bilhassa senaryonun satır aralarında verdiği mesajlara dikkat edilmesi gerekiyor..” / yurttasugur

3. İlk Aşk (2006)

IMDb: 6.8

Arifoğulları ailesi artık mütevazı bir hayat sürmektedir. Şaşaalı günler artık geçmişin tozlu sahifelerindedir. Eski usullerle işletilen zeytinyağı fabrikası  bakımsızlıktan neredeyse çalışmaz hale gelmiştir. Ailenin bütün diğer üyeleri de, kendi yaşamlarıyla ilgili sorunların derdine düşmüş, bir dağılmışlık içindedir. Büyük dede Arif Arifoğlu’nun aniden gerçekleşen ölümüyle, kırk yıl önce  öldüğü sanılan ortanca oğul Asaf’ın geri dönmesi, yıllarca saklanmış çok büyük bir sırrın da gün yüzüne çıkmasına neden olur.

Bir izleyici yorumu: “ Aşıklara, ayrılanlara, kavuşanlara, kavuşamayanlara herkese tavsiye ediyorum, ilk fırsatta mutlaka izleyin.” / ayhandoner

4. Arada (2018)

IMDb: 5.5

Kaliforniya’da albüm çıkarmayı hayal eden Ozan, İstanbul’da yaşayan genç bir punk’tır. Ozan’ın babası Altan’da müzik kariyeri olan bir sanatçıdır fakat darbe ile kariyeri sona ermiştir. Ozan’ın geleceği hakkında konuşmaya başlayan baba-oğul, şiddetli bir tartışmaya koyulur. Yaşanan tartışmanın ardından evi terk eden Ozan, arkadaşı Deniz’den Kaliforniya’ya giden bir gemi hakkında bilgi alır. Hayallerini gerçekleştirecek bir fırsat bulan Ozan, kız arkadaşı Lara ile birlikte İstanbul’u altını üstüne getirerek bileti ararlar.

Bir izleyici yorumu: 'Ya sev ya terk et!' sözünden bir sevgi çıkar mı? Arada,hem farklı sinematografisi hem uçuk kalemiyle bunu başarıyor.” / Murat K.

5. Umut Üzümleri (2013)

IMDb: 5.3

Anadolu'nun küçük bir köyünde çorak topraklarını bir toptancıya kaptırmak üzere olan Rumen köylü halkı, kurtuluş için bir çare bulmaya çalışmaktadır. Bu esnada köye henüz tayini çıkan öğretmen zamanla işleri değiştirecektir. Köylüler çorak topraklarını canlandırabilmek için planladıkları sulama projesi için topraklarını ipotek ettirerek zengin tüccara borçlanmışlardır. Ancak borçlarını ödeyemeyince tüccar bu topraklara yeni bir yerleşim alanı oluşturmaya karar verir.

Bir izleyici yorumu: “ Yönetmenlik ve betimleme bu kadar güzel olur.. Yıllar geçse de herşey aynı..” / kaptan5401

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Son İstasyon (2010)

IMDb: 6.5

Taşrada küçük bir istasyonda emekliliğine gün sayan memur Ruhi’nin en büyük hayali, emekli ikramiyesiyle çatısı akmayan bir ev alıp, hayatının son demlerini huzurlu bir şekilde geçirmektir. Fakat kızı Esra ve küçük oğlu Önder’in, daha iyi yaşamak için masum bir dilekleri vardır. Onların bu masum hayalleri, bütün aileyi bir anda İstanbul’a sürükler.

Bir izleyici yorumu: “Yıllarca komedyenlik yapan bir insandan mükemmel dramatik bir film.Hayatın acımasızlığını  yüzünüze çarpıyor.” / Engin Yüksel

7. Öldür Beni (2009)

IMDb: 5.1

Ozan ve Atilla köy köy gezip köy yaşantısı, yöresel yemek tarifleri gibi konuları çekerek TV programı yapan iki arkadaşlardır. Bir gün Dikilinin gizemli bir köyüne gelirler. Orada Emine Teyzenin esrarengiz şerbetinden içen Ozan’ın hayatı değişir. Bu değişikliğe anlam veremez. Anlamaya çalışırken ölümsüz olduğunu fark eder. Köyü terk etmek isterler ama şerbetin bir etkisi de içenlerin köyü terk edememesidir.

Bir izleyici yorumu: “ Yoksa, filmin mimarları, estetik tavırlardaki müspet bütünlük arayışının darmadağın edildiği bir stratejiyi mi devreye soktu bu filmde ? ”/ korhan-ugur 

8. Hasan Boğuldu (1990)

IMDb: 6.4

Obanın en güzel kızı Emine ile evlenmesi için töreler gereği sırtına 40 okkalık tuz yüklenen ve o yükü belli bir yere kadar taşıması istenen Hasan’ın öyküsü.

Bir izleyici yorumu: ‘’Sabahattin Ali’nin yazdığı Hasanboğuldu, yaşayış biçimleri, gelenekleri, görenekleri farklı olan ama birbirini seven iki insanın hüzünlü hikâyesini anlatmakta.” / kamelyaa

9.Şans Kapıyı Kırınca (2005)

IMDb: 6.2

Kendilerini, ummadıkları bir anda, hiç tanımadıkları Küba açıklarında minik bir ada cumhuriyeti olan “Barboonia Republic” de bulan Yurdum Ailesi’nin hayatları, adaya adım attıkları ilk andan itibaren tamamen değişecek ve artık hiçbir şey eskisi gibi kalmayacaktır. Barboonia Adası’nın egzotik atmosferinde geçen birbirinden komik olaylara gebe bu macera ailenin birbirlerine ve hayata bakış açılarını sil baştan şekillendirecektir.

Bir izleyici  yorumu: “ Eğlenceli komik bi film.Kadro geniş senaryo güzel.Herkes izlemeli bence...” / erkan_2236

10. Kurtlar Vadisi Gladio (2009)

IMDb: 6.0

Kurtlar Vadisi Gladio, devlet aygıtının içine çöreklenmiş derin devlet ajanlarının, yıllar boyu hizmet ettiği Gladio ile gayriresmi hesaplaşmalarının ve çıkar çatışmalarının hikayesidir. İskender Büyük, derin devlet adına sayısız eylemde bulunmuş emekli bir istihbaratçıdır. Karanlık geçmişi nedeniyle sanık sandalyesine oturtulduğunda, yanında, baronun gönderdiği genç ve tecrübesiz avukat Ayşe'den başka kimse yoktur.

Bir izleyici yorumu: “İskender Büyük karakterinin büyük ölçüde Bülent Orakoğlunu temsil ettiği söylenebilir.” / homur

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gölge (2009)

Imdb: 6.1

Müzisyen, ressam ve yönetmen Mehmet Güreli’nin uzun zamandır beklenen ilk uzun metrajlı filmi Gölge, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Peyami Safa’nın intihar, şüphe, kıskançlık, dostluk ve aşk hakkındaki, “kara film bahçelerini binlerce defa arşınlamış” Selma ve Gölgesi romanından uyarlanmış. “Selma ve Gölgesi, bizim coğrafyamızda, bizden yola çıkılarak yazılmış, enfes kurgusuyla göz dolduran, düşündürüp heyecanlandıran bir hikâye.

Bir izleyici yorumu: “Sevişmek, bir mücadeledir, tıpkı savaşmak gibi.O yüzden sevişenler, dost kalamaz.. Güzel bir film sakin bir günde izlenilebilir.” / metelacin

12. Son (2002)

IMDb: 5.1

Altı beceriksiz adam... Ellerini hangi işe atsalar kurutmuşlardır... Altı kaybeden erkek... Ancak, bir gün altısı da bir yerde buluşmuştur. Kesişen bu yoldan ne çıkacaktır? Bir film! Çünkü bu bahtsız bedeviler, hayatlarında bir defaya mahsus 'kazanan' olmak istemektedirler. Bu başarıyı getirecek olan ise gişe dostu bir film olacaktır!  Erkek oyuncu eksikliklerini, inşaatta çalışan bir türkücü ile giderince olaylar gelişmeye başlar.

Bir izleyici yorumu: “Uzun bir otobüs yolculuğunda izlemiştim, tabi kafam kıyaktı o gün müthiş gülmüştüm. Güzel bir komedi.” / OzCeyhun

13. Son Ders: Aşk ve Üniversite (2008)

IMDb: 7.0

Yurt dışından gelen bir Türk öğretim görevlisinin (Saffet Hoca) üniversiteli gençlere öğreteceği ders, okuldaki müfredatla sınırlı kalmayacaktır. Oysa iddiasızdır bu yeni hoca; “İlk dersimiz kimsenin buradan alınacak derse ihtiyacı olmadığı” diye başlar. Ancak öğrencilerin ve özellikle de bir tanesinin onu fark etmesi ile önlerinde bambaşka bir dünya açılır.

Bir izleyici yorumu: “Mustafa Uğur Yağcıoğlu ile Iraz Okumuş’un  birlikte yönettikleri Son Ders, bir Ölü Ozanlar Derneği türevi.” / Ali Ercivan

14. Eve Giden Yol 1914 (2006)

IMDb: 4.9

Mahmut,cinayet işlememek için sevdiğini ve evini terk ediyor, ardından kendini çöllerde savaşırken buluyor.Yıllar süren büyük mücadelenin, zorlu bir yolculuğun sonunda evinin yolunu tutan Mahmut, sevdiğine kavuşacağı anın hayallerini kurarken bir yandan uğradığı haksizlığın intikamını alma niyetindedir.Ünlü İngiliz casusu 'Arabistanlı' Lawrence de Mahmutun yoluna çıkanlardandır..

Bir izleyici yorumu: “Tek düze filmler yerine bu tarz daha iyi türk sineması açısından..Emeği geçenlere teşekkürler..” / ill-key

15. Zincirbozan (2007)

IMDb: 5.7

Gazeteci Abdi İpekçi suikastı ile başlayarak, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesine kadar tırmanan terör olaylarını, bu olaylarla başa çıkmaya çalışan siyaseti, ordunun yönetime el koymasını, siyasi liderlerin sürgüne gönderilişlerini ve o süreçte yaşananları konu alan Zincirbozan, dön emi pek bilinmeyen yönleriyle yansıtıyor.

Bir izleyici yorumu: “80 darbesi üzerine inşa edilmiş film,aslında her şeyin baş sorumlusunun dış mihraklar olduğunu anlatıyor.” / sarpcore

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Kafes (2015)

IMDb: 7.5

Kafes, 12 Eylül Darbesi döneminde geçiyor ve bu dönemde cezaevinde işkencelere maruz kalan gençlerin hayatını ele alıyor. Başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Nilay Duru, Fırat Şahin gibi isimlerin yer aldığı dram filmi Kafes'in yönetmen koltuğunda Mahmut Kaptan var.

Bir izleyici yorumu: “Yıllarca sol pencereden baktığımız 12 eylüle, bu kez sağ pencereden bakma zamanı geldi...” / murat1801

17. Acı Aşk (2009)

IMDb: 5.4

Bir erkek üç kadını birden sevebilir... Peki, üçünü birden aldatabilir mi? Eskişehir’de bir üniversitede edebiyat öğretmenliği yapmakta olan Orhan, evlenmeyi planladığı Ayşe’yle beklenmedik bir anda yollarını ayırıp İstanbul’a gelir ve Oya ile tanışır. Bir yandan da yeni tanıştığı öğrencisi Seda, Orhan’ı çıkılması güç bir yola sürüklemektedir. Üç kadın arasında kalan ve hayatı alt üst olan Orhan’ı zor günler bekler...

Bir izleyici yorumu: “Farklı anlatımı ve etkili oyunculukları ile akılda kalıcı bir film.” / turkuaz_anlar

18. Can (2012)

IMDb: 6.8

Ayşe ve Cemal birbirlerini çok severek evlenmiş, maddi açıdan iyi-kötü geçinen mutlu bir çifttir. Fakat bir türlü çocukları olmaz. Normal yollardan çocuk sahibi olamayınca, Ayşe'nin karşı çıkışlarına rağmen Cemal, yasa dışı bir şekilde çocuk sahibi olur. Ayşe, Can adını verdikleri bu bebeği hiçbir zaman tam olarak sahiplenemez.Cemal ise  bir sene boyunca çabalaması sonuç vermeyince,nihayetinde evi terk eder. Ayşe şimdi Can ile tek başına kalır.

Bir izleyici yorumu: “Film yeni evli çiftlere ders niteliğinde. Anne-Baba olmayı sabretmeyi,sevgiyi, gururu ve pişman olmayı anlatıyor.” / mkurtsen

19. Adem’in Trenleri (2007)

IMDb: 6.6

Hasan Hoca (Cem Özer) Bekir'in (Atıf Emir Benderlioğlu) kirletip terk ettiği Hacer'i (Nurgül Yeşilçay) ailesinden korumak için nikahına alır. Bekir'in günahını yıllarca sırtında taşır. Bunu Allah'ın sınavı kabul eder. Onca yoksulluğuna rağmen Hacer'e ve kızına karşılık beklemeden bakar. İki tarafın da kabullendiği yaşam, Hasan Hoca'nın küçük bir tren istasyonuna imam olmasıyla değişir.

Bir izleyici yorumu: “ Etkili bir konu ve sade bir anlatım.. oyuncular çok başarılı..” / throughout

20. Hayatımın Kadınısın (2006)

IMDb: 6.1

Asuman Karaca 80'li yıllarda fırtına gibi esse de artık o heybetli günler geride kalmıştır. Sesi ile olduğu kadar güzelliği ile de dillere destan olmuş bir sahne sanatçısı iken eski şatafatlı günlerinden çok uzak, sakin bir yaşam sürmektedir. Sahneleri bıraktıktan sonra evlendiği kocası ile yitip giden yılların büyüttüğü bir kederi paylaşmaktadırlar. İlk evliliğinden olan kızı ile ilişkileri de son derece uzak olan Asuman için günler birbirinin aynı mutsuzluklarla sürüp gitmektedir. Ta ki, üst katlarına kiracı olarak taşınan Tophaneli Tayfur gelene kadar. 

Bir izleyici yorumu: “ Fedakarlık ve sevgi kelimelerinin canlanıp ete kemiğe büründüğü bir film.” / rousseau

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın