Görüş Bildir

Bu haber taslak halindedir!

Haberler
Sigmund Freud'dan Öğrendiğimiz ve Okudukça Suratımıza Yumruk Gibi Çarpan İlginç Bilgiler

etiket Sigmund Freud'dan Öğrendiğimiz ve Okudukça Suratımıza Yumruk Gibi Çarpan İlginç Bilgiler

Son dönemlerin belki de ''en aydınlanmış'', buna rağmen anlaşılamamış, belki de anlaşılamayacak kişisi olarak kabul edilir, Sigmund Freud.

Keskin tespitleriyle insan ruhunun en derinlerinde gizli kalmış ve pek çoklarının dile getirmeye dahi korktuğu şeyleri gün yüzüne çıkarıverir.

İşte yine öyle yapmış...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Freud der ki,

İfade edilmemiş duygular asla ölmez; sadece diri diri gömülür ve sonradan daha korkunç şekillerde tezahür ederler.

Freud’a göre hiçbir şey kaza veya tesadüf değildir. Zihnimize öylesine gelen hisler, düşünceler veya istekler bile aslında bilinçaltına ait bir arzunun anlaşılmaz biçimidir. Eğer bir gün önemli bir konuşma yaparken diliniz sürçtüyse, bilin ki bir ‘Freud Sürçmesi’ yaşadınız. 

Sevgilinizin evinde eşyalarınızı unutmuş olmak belki sizi zora soktu, ama belki de bu, oraya geri dönmek istediğinizin bir belirtisidir. Rüyalardan ve ‘Freud Sürçmelerinden, serbest çağrışıma gitmek bilinçaltındaki fantezilerinizi, travmalarınızı veya motivasyonlarınızı ortaya çıkarmak için Freud’un öncüsü olduğu bir yöntemdir.

Freud der ki,

Sağlıklı veya hastalıklı hiç fark etmez; konu cinsellik olunca, hepimiz sadece birer ikiyüzlüyüz.

Cinsellik, her ne kadar -özellikle bizim toplumumuzda- kafamızı çevirdiğimiz bir olgu olsa da, tüm insanların yemek içmek gibi ortak noktası. Ancak, özellikle de muhafazakar toplumlarda bile nereye baksak cinselliği görmemiz, cinselliğe getirilen yasaklar, veya daha vahim haliyle cinsel sapkınlıklar ve perversiyonlar aslında insanlarda cinselliğin ne kadar önemli bir motivasyon olduğunu gösteriyor. 

Freud’a göre çocuk cinselliğinin yetişkin psikanalizinde işlenmesi ise bu tip perversiyonların veya sansürlerin önüne geçiyor.

Freud der ki,

Alınan zevkin sınırlılığı, zevkin değerini artırır.

Modern psikolojide artık karakter ve kişiliğin çok farklı parametrelerle belirlendiği kabul edilmiş durumda. Yani hiçbir şey göründüğü kadar basit değil. Öyleyse Freud’un kendi puro içme alışkanlığına ithafen dediği gibi “Puro bazen sadece bir purodur.” mu yoksa puro veya ağzınızdaki sigara başka anlamlara geliyor mu? Bir çeşit yetişkin emziği? Bir zamanlar aç veya kaygılı hissettiğinizde emdiğiniz anne memesi? Ya da sadece puro veya sigara işte.

Freud der ki,

Bir insan bir yere bakıyorsa; orada ilgilendiği bir şey vardır. Bir insan bir yere hiç bakmıyorsa; orada ilgilendiği bir şey kesinlikle vardır.

Freud’a göre bebekliğinizde ilk olarak ağzınız; 2 yaş dolaylarında anüsünüz; 4-5 yaşlarında ise cinsel organınız erotik hazda rol oynar. Bu bilgiler sizi rahatsız mı etti? Freud bu teorisini “çocuk cinselliği” başlığı altında sunduğunda kendisinin Viktoryen meslektaşları da aynı tepkiyi vermişti. Hatta onun bir doktor olarak itibarını sarsmak için girişimlere başlamışlardı. 

Ancak Freud’un şu sözleri belki ne demek istediğini daha iyi açıklar: “Bir bebeğin annesinin memesini emdikten sonra yüzünde kızarıklık ve tatlı bir gülümsemeyle uykuya dalan bebeği gördükten sonra, kimse bu görüntünün yetişkin cinselliğinin bir prototipi olduğunu yadırgamaz.”

Freud der ki,

Düşünebilen herkesin insan olması; insan olan herkesin düşünebildiği manasına gelmiyor ne yazık ki!

Freud sadece düşüncenin veya hayal etmenin bile insan için tatmin edici bir süreç olduğunu fark etmişti. Yani bugün sosyal medyada sıklıkla gördüğümüz, “Hayaller …., gerçekler ….” kalıbının gerçek hayattaki işlerliğini Freud bundan 100 yıl kadar önce tahmin etmişti. 

Freud bu yüzden fantezinin belki de asla gerçektekine ulaşamamasını veya fantezi bir şekilde gerçek olsa bile fantezinin kendisi kadar doyurucu olmamasını buna bağlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Freud der ki,

Birisi konuştukça rahatlar.

Freud’un psikanalize giriş konferanslarından birinde söylediği bir söz bu. Psikanalitik bir terapi olsun veya olmasın fark etmiyor, bugünkü araştırmalar gösteriyor ki konuşmaya dayalı terapi, kişinin duygusal semptomlarını ve kaygısını azaltıyor. İlaç tedavisi ve kısa dönemli terapiler etkin olmakla birlikte, psikanalitik terapiler psikoterapist ve danışan arasındaki ilişkiyi de önemli bir araç olarak kullanıp kişinin değişimine katkı sağlıyor.

Not: Bu içerik oluşturulurken şu siteden yararlanılmıştır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1886
288
96
65
31
28
22
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ersan Güney

Vajina beyazlatanlar yada türbanlı ablasıyla poz veren eşcinseller bile bu kadar eleştirilmedi :). Ulan en yavşak paylaşımlarda çıt çıkarmayanlar burada çıld... Devamını Gör

Selin Akbaş

"bir insan bir yere bakıyorsa orada ilgilendiği bir şey vardır.bir insan bir yere hiç bakmıyorsa orada ilgilendiği kesinlikle bir şey vardır. " en mantıklı söz.

Pasif Kullanıcı

Freud'un cidden mantıklı ve tutarlı teorileri var ve psikanalizde de işimize yarıyor serbest çağrışım ve rüya analizi metotları. Ayrıca Freud çocuk cinsel is... Devamını Gör