Görüş Bildir
Haberler
Selahattin Demirtaş Kimdir, Neden Hapse Girdi? Selahattin Demirtaş Kaç Yıl Ceza Aldı?

Selahattin Demirtaş Kimdir, Neden Hapse Girdi? Selahattin Demirtaş Kaç Yıl Ceza Aldı?

Elif
29.04.2023 - 18:40

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, son günlerde gündemden düşmeyen isimlerden biri. Uzun süredir tutuklu bulunan Demirtaş, halen daha yaptığı açıklamalarla da çok konuşuluyor. Siyasi yaşamı boyunca pek çok parti, vakıf ve dernekte görev alan siyasetçinin hayatı ise merak ediliyor. Peki Selahattin Demirtaş kimdir, kaç yaşında? Selahattin Demirtaş neden hapiste? Kaç yıl ceza aldı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Selahattin Demirtaş Kimdir?

Selahattin Demirtaş Kimdir?

Selahattin Demirtaş,10 Nisan 1973 yılında Elazığ'ın Palu ilçesinde doğdu. Sadiye ve Tahir çiftinin 7 çocuğundan biri olan Demirtaş, Zaza kökenlidir. Küçük yaşta ailesiyle birlikte Elazığ'dan Diyarbakır'a göç etti. Küçük yaşlarda babasının tesisat dükkanında çalışmaya başlayan siyasetçi ilkokul ve ortaokul eğitimini ise Diyarbakır'da tamamladı.

Selahattin Demirtaş'ın Eğitimini Ne?

Selahattin Demirtaş'ın Eğitimini Ne?

Liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavına giren Demirtaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Bölümü'nü kazandı. Fakat bundan üç yıl sonra tekrardan sınava girip Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Üniversite eğitimin ardından meslektaşı olan kardeşi Ayşegül Demirtaş ile serbest avukat olarak çalıştılar.

2006 senesinde İnsan Hakları Derneği'nin Diyarbakır şubesinde başkanlık yaptı. Arkasından Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki şubesinde yönetici olarak görev aldı.

Selahattin Demirtaş'ın Siyasi Hayatı

Selahattin Demirtaş'ın Siyasi Hayatı

2007 yılında Demokratik Toplum Partisi'ne katılan Demirtaş, burada grup başkanvekilliği yaptı. Fakat partinin kapatılmasıyla birlikte Barış ve Demokrası Partisi'ne katıldı. 2010 yılında BDP'nin genel başkanlığına seçildi ve 2010 yılında ise Hakkari'den bağımsız aday olarak meclise girdi.

2012 yılında BDP ile birlikte HDP'ye katıldı ve 2014 yılında partinin eş başkanı seçildi. HDP'de Eş Genel Başkan olarak görev yaparken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. 2015 yılında genel seçimlerde ise İstanbul'dan milletvekili adayı oldu. 2018 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılarak 3.sırada yer aldı.

Selahattin Demirtaş Neden Hapse Girdi?

Selahattin Demirtaş Neden Hapse Girdi?

Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve 9 HDP milletvekili ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'terör örgütü üyesi olmak', 'silahlı terör örgütüne üye olmak', 'örgüt adına suç işlemek' gibi iddialarla gözaltına alındı. Daha sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

 2017 senesinde ise Doğubayazıt 2.Asliye Mahkemesi tarafından ''Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum, organlarını aşağılamak suçundan'' 5 ay hapis cezası daha adlı.

2018 yılında İstanbul 26.Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tarafından yapılan Nevruz kutlamasında yaptığı konuşmadan ötürü görülen duruşmada  ''Terör örgütü propagandası'' yapmak suçuyla 4 yıl 8 ay daha ceza aldı. 2019 yılında ana dava da tahliye kararı çıksa da başka davalardan dolayı tahliye edilmedi.

Selahattin Demirtaş'ın Özel Hayatı

Selahattin Demirtaş'ın Özel Hayatı

Selahattin Demirtaş, 2002 senesinde Başak Demirtaş ile nikah masasına oturdu. Çiftin Delal ve Dılda adında iki kızı vardır. Siyasetçiliğin ve avukatlığının yanında yazarlıkta yapan Demirtaş, Seher ve Devran adında iki kitap kaleme aldı.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
8
5
5
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın