Görüş Bildir
Haberler
Sayısız Sağlık Problemine Yol Açan D Vitamini Eksikliğinin Uyarı Niteliğindeki 10 Belirtisi

Sayısız Sağlık Problemine Yol Açan D Vitamini Eksikliğinin Uyarı Niteliğindeki 10 Belirtisi

Effy
31.07.2022 - 08:54

Dünya üzerindeki 1 milyar insanın D vitamini eksikliği yaşadığı tahmin edilmektedir. Sayının büyüklüğü şaşırtıcı olsa da, daha da şaşırtıcı olan şey bu vitaminin eksikliğinin yol açabileceği sağlık problemleri... Bu semptomlar yalnızca D vitamini eksikliğinden kaynaklanmıyor olabilir, fakat sizlerde varsa değerlerinizi kontrol ettirmekte fayda var! Gözünü dört açmanız gereken semptomları listeledik. 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Saç dökülmesi, incelmesi.

1. Saç dökülmesi, incelmesi.

D vitamini, saç ve tırnaklarımızın uzamasını sağlayan keratini üreten deri hücrelerimiz için önemlidir. Yetersiz D vitamini alımında, keratin üretilemez ve bunun cezasını saçlarımız çeker.

D vitamini eksikliğinin kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesine ve saçkırana yol açtığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden beslenme düzeninizde bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir...

2. Uyumakta zorluk çekmek.

2. Uyumakta zorluk çekmek.

D vitamini uyku kalitemizi de etkiliyor! 

Yapılan araştırmalar, yetersiz D vitamini değerlerinin insomnia (uykusuzluk), bölünen uyku ve daha az saat uyumaya yol açtığını gösteriyor. Bazı insanlarda uyku apnesine dahi neden olabiliyor. Uyku apnesi, solunumu kötü etkiler ve gece boyu uykunun bölünmesine sebep olur.

3. Sık aralıklarla hastalanmak.

3. Sık aralıklarla hastalanmak.

Vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendiren etkenlerden birisi de D vitaminidir! 

D vitaminin yetersiz olması, vücudunuz dışarıdan gelen enfeksiyon ve virüslere karşı daha savunmasız hale gelmesi demektir. Soğuk algınlığı, grip, bronşit vb. hastalıklara D vitamininiz yetersiz olduğunda daha çabuk yakalanırsınız. D vitamini, bağışıklık sisteminiz için fazlasıyla önemli!

4. Kemik ve eklem ağrıları yaşamak.

4. Kemik ve eklem ağrıları yaşamak.

Yapılan araştırmalar, yetersiz D vitamininin ilerleyen yaşlarda romatizmal eklem iltihabı riskini arttırdığını gösteriyor.

D vitamini, vücudumuzdaki kemik kitlesi için önemlidir; kalsiyum alımına yardımcı olur. D vitamini düşük olan insanların kronik kas ağrıları ve başka kemik rahatsızlıkları yaşadığı gözlemlendi.

5. Sürekli yorgun hissetmek.

5. Sürekli yorgun hissetmek.

Yorgunluğun anksiyete, stres, depresyon ve D vitamini eksikliği gibi birçok sebebi olabilir.

D vitamini eksikliği yaşayan 480 kişinin yer aldığı bir çalışmada, hepsinin sürekli yorgun hissettiği belirtisi ortaya konuldu. Bu durum zayıf olan kas ve kemiklerden kaynaklanıyor. Kaybettiğiniz enerjiyi geri toplamanın yolu ise beslenme düzeninize D vitaminini eklemekten geçiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi.

6. Yaraların iyileşmesinin uzun sürmesi.

Genellikle diyabete sahip insanların yaralarının iyileşmesi uzun sürer, ancak diyabet değilseniz bunun sebebi D vitamini eksikliği olabilir.

D vitamininin yeni dokunun büyümesini etkilediği biliniyor. Yapılan bir çalışmada, bacak ülserine sahip kişilerin D vitamini eksikliği yaşama riskinin daha yüksek olduğu görüldü. Eğer küçük yaraların iyileşmesi normalden daha uzun sürüyorsa, bir doktora danışma vaktiniz geldi!

7. Depresyon ve ani ruh değişimleri.

7. Depresyon ve ani ruh değişimleri.

D vitamini eksikliği, özellikle yetişkin bireylerde depresyon ile bağdaştırılıyor. 

D vitamini takviyesi almanın, depresyon semptomlarını hafiflettiği de görülmüştür. Ancak depresyon tamamen D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyor olamaz...

8. Kilo almak.

8. Kilo almak.

D vitamini eksikliğinin risklerinden birisi de obezitedir.

Yapılan bir çalışmada hızlı kilo almak ve D vitamini eksikliği arasında bağ kuruldu. Ancak bu daha çok erkeklerin yaşadığı bir durum... Çoğu obezite vakasında D vitamini eksikliği de görülse de, D vitamini takviyesinin kilo almanın önüne geçip geçmediği henüz tam olarak bilinmiyor.

9. Sürekli üşümek.

9. Sürekli üşümek.

D vitamini eksikliğinin yaygın semptomlarından birisi de yaz - kış demeden gelen üşüme hissidir! İronik ve komik olan kısım ise D vitamininin en büyük kaynaklarından biri güneşin ta kendisi! 🌞

10. Yürümekte güçlük çekmek.

10. Yürümekte güçlük çekmek.

Sizler için en kısa yolu dahi yürümek bir eziyet gibi geliyorsa, bunun sebebi yetersiz D vitamini olabilir. Yetersiz D vitamini, yorgunluk, zayıf kas ve kemiklere yol açtığı için hareketliliğimizi de kısıtlar.

Tekrardan altını çizelim: Bu semptomlar tek başına D vitamini eksikliği yaşadığınız anlamına gelmez, fakat başka şeylerin de habercisi olabilir. Bu sebeple yaşam kalitenizi düşüren bir belirti yaşadığınız takdirde doktorunuza danışmak her zaman en sağlıklı karar olacaktır! 💙

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın