Görüş Bildir
Haberler
Çocukları Hapseden Şanlıurfa Belediyesi Hakkında Suç Duyurusu

Çocukları Hapseden Şanlıurfa Belediyesi Hakkında Suç Duyurusu

FreiGeist
22.04.2015 - 11:37 Son Güncelleme: 22.04.2015 - 16:55
İçeriğin Devamı Aşağıda

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, çoğunluğu Suriyelilerden oluşan ve kırmızı ışıklarda dilendiği iddia edilen çocukları toplayıp hapsetti. İçeride aç ve susuz kalan çocuklar, çevreden geçenlerin uzattığı yiyecek ve içeceklerle karınlarını doyurdu. Belediye görüntülerin ortaya çıkmasının ardından olayı yalanlamadı. İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından inceleme başlatıldı. Şanlıurfa Barosu ise yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Belediye yalanlamadı ama düzeltti: 'Parmaklık değil, demir korkuluk'

Belediye yalanlamadı ama düzeltti:  'Parmaklık değil, demir korkuluk'

Cumhuriyet'in 'Yarın 23 Nisan' başlığı ile manşetten duyurduğu habere göre cep telefonu ile çekilen görüntülerin internet siteleri ve yerel televizyonda yayınlanması üzerine konu ile ilgili yazılı açıklama yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ‘parmaklık’ değil demir korkuluklar diye kendini savundu.

Belediyenin açıklamasında çocukların neden orada hapsedildiği konusunda hiçbir bilgiye yer verilmedi. Belediye görüntüleri inkâr etmezken açıklamada “Söz konusu bina Tarihi Doğu Surları’mızda bulunan ve daha önce Zabıta Daire Başkanlığımız İdari Binası olarak kullanılmaktaydı. Şu anda ise Bölge Zabıta Amirliği olarak kullanılmakta olan bir yerdir. Bahse konu demir korkuluklar proje kapsamında tarihi yapıyı korumaya yönelik olarak Doğu Surları onarım kapsamında yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

İHD inceleme başlattı baro suç duyurusunda bulundu

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şanlıurfa Barosu dilenen çocukları toplayarak demir parmaklıkların ardına kilitleyen AK Parti'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bu işlemin gözaltı ve tutuklama olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Hikmet Delebe, 'Oysaki gözaltı ve tutuklama yargısal bir faaliyettir.' dedi.

'FİİLİ GÖZALTI İŞLEMİ YAPILMIŞTIR'

Belediyenin açıklamasının tatmin edici olmadığını dile getiren Delebe, 'Belediye her ne kadar burası nezarethane değil şeklinde açıklama yapsa da zaten nezarethane olma gibi bir durum olamaz. Nezaret kolluk kuvvetlerinde olur. Fakat çıkardığı sonuç itibari ile çocuklar parmaklıkların ardına kitlendikten sonra fiili bir gözaltı işlemi gerçekleştirilmiş oldu.' ifadelerini kullandı.

'AÇILACAK DAVAYA MÜDAHİL OLACAĞIZ, TAKİPÇİSİYİZ'

Açılacak davaya müdahil olacaklarının altını çizen Baro Başkan Delebe şunları söyledi: 'Bu kişi hak ve özgürlüklerin ortadan kaldırılması anlamına gelir. Yerel ve ulusal anlamda çok tepki geldi. Urfa Barosu da duyarsız kalmadı sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Biz bu süreci yakından takip ediyoruz. Kamu davası açılırsa biz davaya da müdahil olacağız. Sonuna kadar takipçisiyiz.'

BELEDİYE ÇOCUKLARI KAFESE TIKADIĞI İÇİN TEŞEKKÜR BEKLİYOR

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden de ilginç bir açıklama geldi. AK Partili Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, haber yapanları ahlaki davranmamakla suçladı. Özçınar, 'Asıl bu çocukları dilenciliğe sevk edenler haber edilmesi gerekirken maalesef haber anlayışından mahrum arkadaşlar burada görevini kutsal bir şekilde yapan ve şehrin huzurunu canla başla çalışarak temin etmeye çalışan zabıta daire başkanlığına teşekkür etmesi gerekirken maalesef bunu haber ederek Büyükşehir'i töhmet altında bırakmışlardır. Mekan burasıdır. Bundan sonra da şehrin her noktasında dilencilik yapanlarla mücadele edeceğiz. Ve çocukları istismar eden aileleri deşifre edeceğiz. Bu haberler bize geri adım attırmayacak.' sözleri ile belediyeyi savundu.

SOSYAL MEDYADA TÜRKİYE GÜNDEMİNE GİRDİ

Şanlıurfa'da dilenen Suriyeli çocukların demir parmaklıklar ardına kilitlenmesi ulusal medyada büyük yankı uyandırdı. Büyükşehir Belediyesine sosyal medya üzerinden tepki yağdı. Tepki amaçlı açılan Şanlıurfa Belediyesi hashtag'ı Türkiye'nin gündemleri arasına girdi. Binlerce tepki mesajının geldiği uygulama hashtag'de 9. sıraya girdi.

İHD HEYETİ İNCELEME BAŞLATTI

Öte yandan İHD Şanlıurfa şubesi heyeti dilenci çocukların tutulduğu zabıta karakoluna giderek incelemede bulundu. Burada bulunan Suriyelilerle görüşen heyet, zabıtadan çocukların hapsedilmesi ile ilgili detaylı bilgi aldı. HDP Şanlıurfa Şube Eş Başkanı Nalan Durdu, 'Dilenciler kentteki 24 zabıta karakolunda toplatıldığını öğrendik. Ama bize verilen bilgiye göre en fazla burada 10 dakika tutuluyorlar. Aslında buradaki parmaklıkların buranın tarihi dokusu nedeniyle kurulmuş. Ama neticede kitlenmesi bunu örtmez. Aslında bu dilencilik büyük bir sorun, belediye dilenci çocukların bekletileceği oyun parkı yapılabilir. Sorunlar bununla sınırlı değil. Parklarda kız çocukların satıldığı bir memleket burası.' diye konuştu.

Kaynaklar: Cumhuriyet ve CHA

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0