Görüş Bildir
Haberler
Sanatçılar Bu Projeyi Hiç Sevmedi

Sanatçılar Bu Projeyi Hiç Sevmedi

MAHMUT TANAL
25.08.2014 - 10:59 Son Güncelleme: 25.08.2014 - 13:34

Sanatçılar Bu Projeyi Hiç Sevmedi

Geçtiğimiz günlerde; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Edebiyat Eserlerini Destek Projesi kapsamında Bakanlıktan destek alacak 40 Edebiyat Eseri ve Sanatçılar belirlendi. Ancak belirlenen eserlerin ve sanatçıların adı açıklanmıyor. Bakanlığın bu isimleri açıklamaması ise birçok soru işaretinin ortaya çıkartıyor.

Sanatçılar ise bu duruma tepkili. Şöyle ki; Bakanlığın gizlediği bu isimlerin Hükümete yakın olan sanatçılar olduğu ve bu nedenle isimlerinin gizlenerek, yarışma adı altında kendilerine para aktarıldığı iddiaları ağır basıyor. Bu iddialara rağmen Bakanlığın ketum tavrı bu iddiaların daha yüksek sesle çıkmasına ve sanatçıların daha da kuşkulanmasına sebep oluyor. Her ne olursa olsun bu durumun Projeye ön yargılar geliştirdiğini ve asıl amacından uzaklaştırdığını söyleyebiliriz.  

Bakanlığın çok tartışılan bu projesinde eleştirilen bir diğer konu ise değerlendirme yöntemleri için somut herhangi bir kriter getirilmemesidir. Bu da değerlendirmelerin nasıl yapıldığı konusunda yeni soru işaretlerini beraberinde getirmektedir. Görünen o ki bu proje sanatçıların çok da hoşuna gitmedi. Bu iddiaların aydınlığa kavuşması için de CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal devreye girdi. Tanal; konu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e verdiği yazılı soru önergesi ve yaptığı bilgi edinme başvurusu ile şu soruları yöneltti;

1-  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Edebiyat Eserlerini Destek Projesi kapsamında Edebiyat Eserlerini Destekleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 2014 Yılı

1. Toplantısı sonucunda desteklenmesine karar verilen projeler hangileridir? Bu projelerin sahipleri kimlerdir?

2-  Bu sonuçların kamuoyu ile paylaşılmama sebepleri nelerdir? Bakanlığınızca destek almaya layık görülen sanatçıların gizlenmesinin gerekçeleri nelerdir?

3- Bakanlığınızın bu konuda şeffaf olmamasının sebepleri nelerdir?

4- Bakanlığınız çerçevesinde verilen desteklerin kime hangi koşullarda verildiği konusunda açıklık getirmeyi planlıyor musunuz?

5- Bu projeye katılım koşulları, kategoriler ve bütçenin yanı sıra, yarışma ölçütler, seçici kurul, değerlendirme yöntemi ve benzeri temel belirleyicilerin net bir biçimde belirtilmeme sebepleri nelerdir? Bu temel belirleyici unsurlar nelerdir?

6- Yarışmaya katılım kriterleri arasında yarışmaya katılacak edebiyat eserinin Türkçe dilinde olma zorunluluğunun gerekçesi nedir? Türkiye’de Lazca, Rumca, Kürtçe, Çerkezce, Süryanice gibi farklı dillerin konuşulduğu kültür anlamında zengin bir coğrafyada yaşadığımız göz önünde bulundurulacak olursa, bu dillerde yayınlanan edebiyat eserlerinin de Bakanlığınız tarafından desteklenmesi gerekmekte değil midir? Bu kriter Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasamız ile koruma altına alınan Eşitlik ve Demokrasi İlkesi’ne aykırı değil midir?

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0