Görüş Bildir
Haberler
'Şakkadanak' Necmettin Batırel: Kasamız Doluyor, Sırada Suriye Var

'Şakkadanak' Necmettin Batırel: Kasamız Doluyor, Sırada Suriye Var

Burak Boyoglu
23.08.2022 - 12:08 Son Güncelleme: 23.08.2022 - 22:33

'Şakkadanak' çıkışıyla tanınan ekonomi yazarı Necmettin Batırel, dış politikada sıranın Suriye'ye geldiğini ve kısa sürede Merkez Bankası rezervlerinin 140 milyar dolara ulaşacağını yazdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Batırel, CNN Türk'te ekonomist Özgür Demirtaş ile katıldığı programda sarf ettiği  'Merkez Bankası'nın yerinde olsam 'şak' diye dolarları satarım' sözleri nedeniyle hatırı sayılır bir şöhrete kavuşmuştu.

Batırel, bugünkü köşe yazısında Türk ekonomisine yüklü bir para girişi olduğunu yineleyerek, toparlanmanın çok hızlı olacağı iddiasını sürdürdü. Ünlü köşe yazarı ayrıca Suriye ile ilişkilerin de yakın zamanda rayına oturacağını ekledi.

"Sırada Suriye var"

"Sırada Suriye var"

Batırel'in yazısındaki öne çıkan bölümler şöyle: 'Türkiye’nin son derece başarılı dış politika hamleleri ile Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail ile yeni sıcak ticari dönem başladı. Sırada Suriye var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Soçi’deki mutabakatı sonrası Akkuyu Nükleer Santrali'ni yapan Rosatom şirketi 15 milyar dolarlık kaynağı Türkiye’ye transfer etti. Rus zenginler 6 ayda 4,1 milyar dolarlık konut satın aldı. Yılın ilk yarısında yurt dışından bavulla 17,5 milyar dolar geldi. Suudi Arabistan 20 milyar dolarlık yatırım kararı aldı. Para, millî para birimleri ile dış ticaret ödemesi yapılması şeklinde gelecek. Türkiye’yi terk etti denilen yabancı yatırımcılar Londra üzerinden Borsa İstanbul’da son iki haftada 358 milyon dolarlık pozisyon açtı. Banka hisseleri yüzde 50 prim yaptı. Faizde sürpriz indirime rağmen BİST’in 3 bin puanı aşması, alınan isabetli kararların piyasada son derece olumlu algılanmasından kaynaklanıyor...'

MB rezervlerinde görünüm nasıl?

MB rezervlerinde görünüm nasıl?

Merkez Bankası'nın son yayınlanan verilerine göre brüt rezervler 113,7 milyar dolar seviyesinde. Net rezervler tarafında görünüm 15,7 milyar dolar. Ancak swap hariç net rezerve bakıldığında rakam eksi 52,7 milyar dolarla hala oldukça kötü durumda.

Swap anlaşmalarında, iki ülke arasında arasında belirlenen tutarda bir para başka bir parayla değiştiriliyor. Değiştirilen ana paralar belirli bir süre sonunda geri veriliyor. Bu durumda MB’nin döviz rezervi kağıt üstünde artmış olsa da bu, net rezerve yansımıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
22
12
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kara

Kasayı boşalttılar, memlekette ki her şeyi sattılar, şimdi borçla kasayı doldurduklarını düşünüyorlar. Suriye meselesine gelince, bu belayı başımıza kendiler... Devamını Gör

Hüseyin Keskin

Bu adam bu zekayla bu noktaya geldiyse benden ordinar profesör olur.

notchosen one

Banka bana mesaj atıp duruyor, şu kadar kredin hazır vb. Kafayı çalıştırıp alsam aslında demek ki benim de cüzdan dolacak, ama ben baş ekonomistimiz kadar ek... Devamını Gör