Görüş Bildir
Haberler
Sahurda Ne Yemeliyiz: Gün Boyu Sizi Tok Tutacak ve Susatmayacak 15 Besin

Sahurda Ne Yemeliyiz: Gün Boyu Sizi Tok Tutacak ve Susatmayacak 15 Besin

Özlem Taner
23.03.2023 - 11:56

Ramazanla birlikte bazı sorular  her sene olduğu gibi gündemde. Tüm gün aç kalmamak için sahurda tok tutan yiyecekler en çok merak edilen sorular arasında. İlk sahur heyecanını yaşayacak olanlar 'Sahurda nasıl beslenilmeli, nelere dikkat edilmeli? Sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir?' işte karşınızda sahur için tok tutucu besinler 👇

1. Avokado

1. Avokado

Avokado güçlü bir doymamış yağ ve potasyum deposudur. Avokadoyu tek başına yiyebileceğiniz gibi yumurtayla bir araya getirebilir ya da salatalarınıza doğrayabilirsiniz.

2. Yumurta

2. Yumurta

Kolesterolü olmayan kişiler, protein bakımından zengin olan yumurtayı hem beyaz hem de sarısını yiyerek uzun süre tok kalabilir.

3. Süt

3. Süt

Tıpkı yumurta gibi süt de bol protein içermesi, neredeyse gün boyu tokluk hissi yaşatması nedeniyle sahurda değerlendirilebilecek en lezzetli seçeneklerden biri. Bunların yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılaması açısından da oldukça değerlidir.

4. Elma

4. Elma

Lif kaynağı olan elma, aynı zamanda yağ yakıcıdır. Yemeklerden önce bir adet yeşil elma yenerek, kilo verilebilir ve tok kalınabilir. Kabuğuyla birlikte yenmesi önerilir.

5. Çorba

5. Çorba

İçinde suyla beraber besin öğeleri bulunur ve tok tutmaya yardımcı olur. Yemeklerden önce bir kase çorba içerseniz iştahınız kapanır ve gün boyu çok acıkmazsınız.

6. Yoğurt

6. Yoğurt

Oruç tutarken vücut, uzunca bir süre en ihtiyaç duyduğu maddelerden, sudan ve birçok mineralden uzak kalıyor aslında. Bu da günlük hayatı etkiliyor, insan kendini çok hızlı bir şekilde aç, susuz, yorgun, enerjisiz hissedebiliyor. İşte bu sorunlarla baş etmek için de sahurda ne yemeli gerçekten iyi bilmek gerekiyor.

7. Kuruyemiş

7. Kuruyemiş

Ceviz, çiğ badem, fındık ve tuzsuz zeytin içerdiği sağlıklı yağ asitleri ve diyet lifi sayesinde tok kalmanıza destek olmaktadır. Badem, ceviz ve fındık gibi çiğ kuru yemişler hem sindirim sistemi dostudur hem de tokluk hissi yaratır.

8. Yulaf ezmesi

8. Yulaf ezmesi

Posa içeriği yüksek olduğu için yulaf ezmesinin yakılması uzun sürer. Ayrıca yulaf ezmesi harika bir glukan kaynağıdır. Beta Glukan kan şekerini dengeler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

9. Muz

9. Muz

Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz sahurda tüketildiğinde tok kalmanızı sağlayacaktır.

10. Lor peyniri

10. Lor peyniri

Protein deposu lor peyniri uzun süre tok kalmanızı sağlar. Ayrıca tuzsuz olduğu için gün boyu susamanızı engeller. Sahurda sofranızda lor peynirine yer verebilirsiniz.

11. Baklagiller

11. Baklagiller

Sindirim dostu, lif bakımından zengin baklagiller, karbonhidrat içeriğiyle mide doldurur. Potasyum, magnezyum ve demir bakımından zengin olan baklagiller öğünlerde yenerek, oruç süresince tok tutabilir.

12. Tarçın

12. Tarçın

Tokluk hissi veren ve vücudun şeker yeme ihtiyacını en sağlıklısından karşılayıp kan şekerini dengeleyen tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusunu da engelliyor. Tüm bu özellikleri sayesinde ramazan boyu sahurda tarçınlı bol bol kullanmayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

13. Salata

13. Salata

Yeşil sebzeler ve salatalarda bol miktarda su bulunur. Dolayısıyla kalori almadan doymanıza yardımcı olurlar. Posa içerikleri sayesinde uzun süre sindirilirler ve tok kalmanıza yardımcı olurlar. Domates, salatalık ve biber gibi çiğ sebzeler mutlaka sahur sofrasında yer almalıdır. Çiğ sebze tüketimi ile artan lif alımı yine mide boşalmasını yavaşlatarak daha uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır. Çiğ sebzelere ek olarak sahur menüsüne bir adet taze meyve eklemek bu etkiyi artıracaktır.

14. Nohut

14. Nohut

Sahurda yedikleri sebebiyle gün içinde çok fazla açlık hissedenlerdenseniz, sizi biraz daha uzun süre tok tutacak, aynı zamanda vücudunuza da ihtiyacı olan proteini sağlayacak lezzetler arıyorsanız aradıklarınızı baklagillerde bulabilirsiniz. Özellikle nohut ile hazırlayabileceğiniz ezmeler, falafel gibi farklı nohut köfteleri sahur sofralarınıza çok yakışacaktır.

15. Karabuğday

15. Karabuğday

Karabuğday, gluten içermemesi nedeniyle gluten intoleransı olanlar ve çölyak hastaları tarafından çokça tercih edilen malzemelerden bir tanesi. Kendisi bu özelliğinin yanı sıra içindeki potasyum magnezyum ve besin lifi açısından da oldukça zengin olduğundan tok tutma, kan şekerini dengeleme gibi konularda tam bir uzman. Bu nedenle sahurda karabuğdaydan yapılmış lezzetleri sıkça değerlendirebilirsiniz.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
3
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Bu işler bana biraz kurnazlık çakallık gibi geliyor olayın esas amacı zaten açın halinden anlamak bide tüm gün uyuyup ben oruç tutuyorum diyenlere acayip kılım…

mamamia

her yıl hortluyor bu tarz tartışmalar, şekerli yiyecek ve aşırı karbonhidrat daha çok aciktirir. şahsen ben hiç yemeyince daha iyi duruyorum ayakta yedikçe a... Devamını Gör