Görüş Bildir
Haberler
Sağlık Sektöründen Uzay Araştırmalarına Milyonlarca Dolar Zarara Giren 12 Teknoloji Yatırımı

Sağlık Sektöründen Uzay Araştırmalarına Milyonlarca Dolar Zarara Giren 12 Teknoloji Yatırımı

Teknoloji geliştirme tarihi başarısızlıkla doludur. Bir dereceye kadar, başarısızlıklar başarıyı fark etmemizi sağlar. Her seferinde yüzde 100 başarı ile yeni teknolojiler geliştirmeyi tasavvur etmek kesinlikle imkansızdır. Bununla birlikte, geliştirmeye yapılan yatırım gibi, bir şeyleri tüketicilerin eline sunmak da ucuz değildir. Biz de bu yazımızda bu başarısızlıkların bazılarından bahsediyoruz.

Kaynak: https://www.slashgear.com/776125/12-t...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Juicero

1. Juicero

ABD'de taze meyve suları ve meyve suyu karışımları pazarı oldukça büyüktür. Bu durum, akıllı girişimcilere talepten yararlanma ve insanların evdeki isteklerini tatmin etmeleri için ürünler sunma fırsatı yaratmakta. Juicero'daki girişimcilerin ise bu talebi, yalnızca paketlenmiş içerik maddeleriyle çalışan tescilli bir cihazdan taze sıkılmış meyve suyu sağlayan bir makineyle karşılamak için yeni bir fikri vardı. Lansmanında 700 dolara mal olan makine, paketlerin üzerindeki QR kodlarını tararayarak çalışıyordu. Bloomberg'den iki keskin gözlü muhabir, kendi iki elinizin ve bir makasın bu 700 dolarlık makinenin yapabileceği şeyi yapabileceğini gösteren bir makale yayınlayana kadar işler yolunda gidiyordu. Tepki hızlı geldi ve satışlar ani bir düşüş yaşadı.

2. RMS Titanik

2. RMS Titanik

Jetlerin gökyüzüne hükmettiği bu çağın önceki dönemlerinde, gemi yapımı teknolojik olarak en gelişmiş ulaşım endüstrileri arasındaydı. 20. yüzyılın başlarındaki gemi yapımcıları, denizcilik yapan insanların yüzmeye başlamasından bu yana geliştirilen bilgi ve uzmanlığa dayanarak, bir nesil önce hayal bile edilemeyen yeteneklere sahip muhteşem gemiler inşa ettiler. Belfast tersanelerinde inşa edilen RMS Titanic, zamanının en iyi ve en yeni gemi yapım tekniklerini ve teknolojisini temsil ediyordu ve su üzerinde daha önce hiç görülmemiş konaklama ve lüks ile okyanus yolculuğunda yeni bir çağı temsil etmekteydi.

Gemiyi inşa edenler becerilerinden o kadar gurur duyuyorlardı ki, kibirli bir şekilde geminin batmaz olduğunu ilan ettiler.

Gemiyi inşa edenler becerilerinden o kadar gurur duyuyorlardı ki, kibirli bir şekilde geminin batmaz olduğunu ilan ettiler.
education.nationalgeographic.org

Titanik, 15 Nisan 1912 gecesi bir buzdağıyla çarpıştıktan sonra okyanus tabanına indiğinde batabilir bir gemi olduğunu kanıtladı. Kaybedilen insan hayatına ek olarak Investopedia, Titanik'in inşasının 1912'de 7.5 milyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor ve bu, bugünün parasıyla yaklaşık 400 milyon doları temsil ediyor.

3. Quibi

3. Quibi

İnternet icat edildiğinden beri bize pek çok şey kazandırdı. Bunların arasında, talep üzerine televizyon dizilerini ve filmlerini izlememize izin veren bazı harika hizmetler mevcut. Quibi, herhangi bir teknoloji girişiminin tüm potansiyeline sahipti ve inanılmaz bir nakit yığını kazandırdı. Hollywood'da Jeffrey Katzenberg kadar uzun bir geçmişe sahip biri bir eğlence girişimi başlattığında, çoğu insan özgeçmişinde pek çok başka başarılı girişimde bulunduktan sonra onun ne yaptığını bildiğini varsayar. Ancak çoğu kişi bu durumda yanılmaktaydı. Bilinmeyen nedenlerle Quibi, yalnızca mobil ekranlarla sınırlı kısa videolarla sınırlıydı. Bu hatayı düzeltmeye çalıştılar ama artık çok geçti. Quibi destanının etkileyici bir yanı, Katzenberg'in bunu yalnızca 1,5 milyar dolarlık çok düşük bir bütçeyle başlatmasıydı. Daha da etkileyici olanı ise, bir milyar dolardan fazla parayı toplayıp bu kadar kısa sürede ateşe vermesiydi.

4. Mariner I

4. Mariner I

Sputnik'in Sovyetler Birliği tarafından başarılı bir şekilde fırlatılması, uzay yarışını en üst vitese geçirdi ve ABD, uzay araştırmalarına mümkün olduğunca çok çaba harcayarak karşılık verdi. Çabalardan biri, 1962'de Venüs'ü incelemek için yola çıkan Mariner I araştırma aracıydı. NASA'nın maliyetle ilgili ifadesine göre, 'Mariner serisi uzay araçlarının (Mariner 1 - 10) toplam araştırma, geliştirme, fırlatma ve destek maliyetleri) yaklaşık 554 milyon dolardı.' ABD Enflasyon Hesaplayıcısına göre bu meblağ, bugünün parasıyla toplam 5 milyar doları aşıyor. Uçuşla ilgili bir incelemede NASA, aracın kodlamasında yanlış yönlendirme sinyallerinin gönderilmesine izin veren eksik bir tire keşfetti. Başarısız görevler NASA'nın birçok planına dahil edilmiş olsa da, tek bir kod karakterinden kaynaklanan başarısızlık, bazıları tarafından vergi mükelleflerinin dolarının feci bir şekilde israf edilmesi olarak görülebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. WeWork

5. WeWork

Girişimcilerin karşılaştığı birçok zorluktan biri, şirketlerini nerede kuracaklarıdır. Ticari emlak pahalı olabilir ve genellikle uzun vadeli taahhütler gerektirir. İşte WeWork'ün devreye girdiği yer burasıydı. Yeni girişimlere kısa vadeli kiralama ve genişletme olanağı sunan, kullanıma hazır, tam donanımlı bir çalışma alanı sağlamak, girişimcilere esneklik sunar ve girişimlerle ilgili birçok baş ağrısını hafifletir.

Buzzfeed, WeWork'ün her şeyden daha iyi yaptığı tek şeyin sermaye artırımı olduğunu keşfetti.

Buzzfeed, WeWork'ün her şeyden daha iyi yaptığı tek şeyin sermaye artırımı olduğunu keşfetti.
www.google.com

WeWork, bir ofiste çalışan herkesin potansiyel bir müşteri olduğu şeklindeki devasa potansiyeli açığa çıkararak ve yutturmaca yaratarak, şirkete sürekli büyüyen yatırımları artırmayı başardı ve öyle bir noktaya ulaştı ki değeri milyarlara yükseldi. Bir Guardian haberi, WeWork halka arzının nasıl sefil bir şekilde başarısız olduğunu, altı hafta içinde CEO'nun istifa edip hisselerinden vazgeçtiğini ve şirketin en büyük hissedarı Softbank tarafından devralındığını açıkladı.

6. Morris solucanı

6. Morris solucanı

Modern dijital çağ, virüsler, truva atları, keylogger'lar ve çevrimiçi dolaşımdaki daha fazla zararlı şey tehdidiyle kötü amaçlı etkinlikler için her türlü fırsatı sunuyor. İlk zamanlarda üniversitelerde ağa bağlı bilgisayarlar vardı ve kullanıcılarının çoğu araştırma öğrencileriydi. Bu, dünya çapındaki ağın ve günümüzün internetinin en erken versiyonuydu. Ağa kaç kullanıcının bağlı olduğunu merak eden Robert Morris, kullanıcıları izlemesine yardımcı olacak bir program yarattı. Kazara yarattığı şey, kendini hızla çoğaltabilen ve ağdaki diğer bilgisayarlara yayılarak birden çok sistemin çökmesine neden olan tarihin ilk bilgisayar virüsü oldu. Morris, kötü bir niyeti olmadığı ve ortaya çıkan hasar bir kaza olduğu için hafif bir ceza aldı. Bununla birlikte sorunları çözmek, sistemleri temizlemek ve yeniden başlatmak günlerce süren uğraşı gerektirdi ve FBI, hasarın 100 bin ila 10 milyon dolar arasında bir zarara mal olduğunu tahmin ediyor.

7. Fisker Otomotiv

7. Fisker Otomotiv

Elektrikli otomobiller bugün otomotiv dünyasının manşetlerine hükmediyor ve sıfır emisyonlu araçlara olan talebi karşılamak için birkaç şirket var. Birçok şirket, talebi karşılayabilecek uygulanabilir konseptler sunmaya çalıştı. Tesla bunu başarırken, Fisker başaramadı. Henrik Fisker tarafından başlatılan şirket, Karma adında lüks bir hibrit spor sedan üretti. Araba çarpıcı özelliklere sahipken, satın alanlar tasarımdaki kusurları hızla buldu. Edmunds'un 2012 Karma incelemesinde, eksiler en fazla aracın iç mekanında bulunurken, arkadaki sıkışık alan, kör noktalar, kalitesiz malzemeler ve çok küçük bir bagaj buna ek olarak kullanıcının karşısına çıkıyor. 100 bin doların üzerindeki liste fiyatıyla, bu olumsuz özelliklere sahip araca alıcıları çekmek kolay iş değildi. Fisker, sorunları ve niş bir pazarda çalışmanın tehlikeleri ile kuşatılmış olarak 2013'te kapandı. Vergi mükelleflerinin 150 milyon dolar kadar parasının bu girişim ile birlikte sonsuza dek yok olduğu tahmin edilmekte.

8. Microsoft Zune

8. Microsoft Zune

Steve Jobs, çoğu insanın bildikleri her şeyin dijital dünyaya yöneldiği gerçeğini ancak yakın zamanda kavradığı bir zamanda, iPod'u şüphe duymayan bir kitleye sunmuştu. İnternet hızlanıyordu ve dijital platformlar aracılığıyla eğlenceyi kolaylaştıran teknolojiler her hafta ortaya çıkıyordu. Peki Zune neden hayatta kalamadı? Medium'a göre Zune, keyifli bir arayüze sahip yüksek kaliteli bir üründü. Spesifikasyonları iPod ile karşılaştırılabilirdi ve aynı şekilde performans gösterdi. Bununla birlikte sonuçlar, Microsoft'un cihazları pazarlamada başarısız olduğunu gösterdi. Kötü zamanlama da muhtemelen en büyük rakibinin beş yıl gerisinde kalarak ölümüne katkıda bulundu. 2007'de Tech Crunch, orijinal perakende satış fiyatı 229 dolardan 168 dolara düşürülen Zune'un yavaş satışının bir sonucu olarak Microsoft karının 289 milyon dolar düştüğünü bildirdi. 2011 yılında ise Zune'ün fişi tamamen çekildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

9. Theranos

9. Theranos

Sağlık, inovasyonla gelişen bir endüstridir. Yatırımcılar, tedaviyi hızlandıran ve maliyetleri azaltan süreçleri gerçekleştirmenin yeni yollarını aramaya heveslidir. Theranos, kan testlerinden daha hızlı, daha kolay, daha ucuz ve daha iyi sonuç alma vaadiyle 2003 yılında Elizabeth Holmes tarafından kuruldu. Şirket bunu kompakt, taşınabilir ve bir tüp yerine iğne deliği gibi küçük kan numuneleri kullanarak kan ölçümleri alabilen bir cihaz geliştirerek başardı. Bir noktada, test ekipmanının teslimatı gerçekleşmediğinden ve şirketin etrafındaki sıkı güvenlik ve gizlilik birçok kişiye şüpheli göründüğünden, insanlar Theranos'un gerçekte ne yaptığına daha yakından bakmaya başladı.

Günün sonunda Holmes ve şirket başkanı Ramesh Balwani federal denetleyiciler tarafından çeşitli dolandırıcılık suçlamalarıyla suçlandı.

Günün sonunda Holmes ve şirket başkanı Ramesh Balwani federal denetleyiciler tarafından çeşitli dolandırıcılık suçlamalarıyla suçlandı.
fortune.com

Kağıttan ev nihayet çöktü ve Theranos, kendisine karşı açılan 11 suçlamadan mahkum olan Holmes ile feshedildi. CNBC'ye göre aralarında Betsy DeVos ve Rupert Murdoch'un da bulunduğu bazı yatırımcılar 600 milyon dolardan fazla kaybetti.

10. Samsung Galaxy Note 7

10. Samsung Galaxy Note 7
www.india.com

Samsung tartışmasız en önde gelen Android akıllı telefon üreticilerinden ve bu unvanı uzun yıllardır elinde tutuyor. Koreli şirket onlarca yıldır her türlü elektronik eşyayı üretirken, çoğu insan markayı telefonlarıyla ilişkilendirmekte ve bunun iyi bir nedeni var. Zamanında Note serisi yükselişe geçti ve Samsung'un en çok satan ürünlerinden biri oldu. Galaxy Note 7 serisinin piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, insanların telefonlarının kendiliğinden yanarak, yarı erimiş, değersiz bir elektronik hurda yığınına dönüştüğüne dair raporlar gelmeye başladı. Not 7 yangınları ün kazandı ve Samsung, yalnızca halkın gözünde itibarını kurtarmak için değil, aynı zamanda telefonun neden olduğu hasarlar için herhangi bir sorumluluğu en aza indirmek için hızlı hareket etmek zorunda kaldı. Sonunda Samsung, Reuters'e göre tüm Note 7 sahiplerine cihazlarını kapatmaları talimatını verdi ve şirkete tahmini 17 milyar dolar zarara mal olan bir iade kampanyası başlattı.

11. Pets.com

11. Pets.com

Pets.com, 1998 yılında tüm evcil hayvan sahiplerinin ihtiyaçları için önde gelen web adresi olarak hizmete girdi. 1990'ların sonunda, internet hala çevirmeli bağlantıların ve yavaş yüklenen web sitelerinin dünyasıydı. Bazı erken girişimciler küçük bütçelerle başladılar ve yavaş ve tutarlı bir şekilde müşteri tabanı oluşturmak için çeşitli stratejiler kullandılar. Pets.com ise bunun tam tersi olarak mümkün olduğu kadar çok risk sermayesi toplamaya ve bunu reklamlara aktarmaya karar verdi.

Ayrıca, Pets.com'u yöneten kişiler çok az pazar araştırması yaptılar ve yiyecek gibi en karlı öğelerinin nakliyesinin maliyetli olduğunu bir şekilde fark etmediler.

Ayrıca, Pets.com'u yöneten kişiler çok az pazar araştırması yaptılar ve yiyecek gibi en karlı öğelerinin nakliyesinin maliyetli olduğunu bir şekilde fark etmediler.

Köpek oyuncakları gibi daha küçük ve nakliyesi daha ucuz olan ürünler, sarf malzemelerinin elde edeceği düzenli ve tutarlı kârları üretmek için yeterli hacmi oluşturamadı. 2000'lerin başında The New Tork Times, Pets.com'un 147 milyon dolar zararla kapatıldığını bildirdi ve Computer World, Pets.com sitesinin 2000 yılı sonunda Petsmart'a satıldığını kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Mt. Gox Bitcoin fiyaskosu

12. Mt. Gox Bitcoin fiyaskosu

Mark Karpeles, 2010 yılında Mt. Gox'u yönetti ve rezervlerinde önemli miktarda Bitcoin biriktirdi. Bu sıralarda kendisi tüm Bitcoin işlemlerinin yaklaşık %70'inden sorumluydu. Bu durum Mt. Gox'u yalnızca kripto para birimi üzerine bahis yapmaya istekli insanlar için popüler bir yer haline getirmekle kalmadı, aynı zamanda kötü niyetli bilgisayar korsanları için de çok çekici bir hedef haline getirdi.

Wired'in haberine göre, Mt. Gox biri küçük diğeri büyük olmak üzere iki farklı saldırıya maruz kaldı.

Wired'in haberine göre, Mt. Gox biri küçük diğeri büyük olmak üzere iki farklı saldırıya maruz kaldı.

Küçük olan saldırı sınırlı sayıda Bitcoin'in çalınmasına neden oldu ve sorun hızla çözüme kavuştu. Bazılarının ilk saldırının devamı olarak düşündüğü ikinci hack ise çok daha büyüktü ve milyarlarca dolar değerinde (650 bin ila 850 bin bitcoin) zarara yol açtı. Bu kaos bir Japon mahkemesinde Karpeles aleyhine suçlamalara ve mahkumiyete yol açtı. Karpeles'in sahip olduğu 200 bin bitcoin kurtarıldı ancak büyük çoğunluğu çoktan gitmişti. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ao35

Biraz imla kurallarına bağlı kalarak bu içeriği üretseydin. Online çeviri ve kopyala yapıştır ile sonuç böyle hüsran oluyor.

ömer

Morris solucanının kazayla olduğu savunma be kral imkansız ayrıca o zarar 10 milyondur öle yuvarlama rakam mı olur 100 bin nereee 10 milyon nere 😅😅😅