Görüş Bildir
Haberler
Rusya-Ukrayna Savaşı Ekmeğimizle Oynuyor: Buğday Fiyatları İçin Endişe Artıyor!

Rusya-Ukrayna Savaşı Ekmeğimizle Oynuyor: Buğday Fiyatları İçin Endişe Artıyor!

Son günlerde dünyanın en büyük gündem maddesi Rusya-Ukrayna gerilimi olurken, sınırdaki gerilimi azaltmak için diplomatik çabalar sürüyor. Tüm çabalar savaş tehdidini ortadan kaldırmazken, Rusya ve Ukrayna dünya tahıl ihracatında en önemli oyuncular arasında yer alıyor. 

Başta buğday ve mısır olmak üzere tarımsal emtialarda arz endişelerini artırıyor. Kuzey Amerika’da mahsul beklentisinin dürülmesi de fiyatlara etki ediyor. Bazı uzmanlar, olası bir sıcak savaşın hem fiyatları artıracağı hem de küresel bir gıda krizine neden olabileceği konusunda uyarıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Buğday ithalatçılarının başında Türkiye var

Buğday ithalatçılarının başında Türkiye var

Dünya'dan Evrim Küçük haberine göre, Chicago buğday vadeli işlemleri, dünyanın tahıl deposu olarak gösterilen Rusya ile Ukrayna geriliminin etkisiyle yükseliyor. Kuzey Amerika'da daha düşük üretim beklentileri de buna eklenince fiyatlar kile başına 8 doları aştı. Buğdayda aylık yükseliş yüzde 6 oldu.

Rabobank Tarımsal Emtia Araştırma Birimi Direktörü Carlos Mera, iki ülkenin devasa tahıl ihracatına dikkat çekerek, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği bir senaryoda hububat fiyatlarının kolaylıkla iki katına çıkabileceği yorumunda bulundu. Olası bir işgalin küresel gıda piyasası üzerindeki etkisi hakkında ki raporunda analist şu tespitlere yer verdi:

“Bu sezon Rusya 35 milyon ton, Ukrayna ise 24 milyon ton ihracat yapıyor. Toplamda 59 milyon ton dünya ihracatının yüzde 29'una tekabül ediyor. Bu miktarda buğdayın çekilmesinin fiyat etkisi ciddi olacaktır. Buğday fiyatları, USDA'nın 8.8 milyon ton olarak tahmin ettiği piyasada görülen 2021/22 açığına bağlı olarak 2021'de yüzde 21 arttı. Şimdi uluslararası pazardan bunun 6 kat daha fazla buğdayın çıkmasının etkisini hayal edin. Bu durumda, buğday fiyatları kolaylıkla iki katına çıkabilir ve özellikle Karadeniz buğdayının en büyük ithalatçıları olan Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da arzı güvence altına almak için bir mücadeleye neden olabilir.”

Küçük bir çatışma fiyatlarda artışı ateşleyebilir

Küçük bir çatışma fiyatlarda artışı ateşleyebilir

Rusya merkezli danışmanlık şirketi SovEcon'un başkanı Andrey Sizov, Wall Street Journal'a verdiği demeçte, Ukrayna-Rus sınırından uzaklaşmayan ve Ukrayna'nın tarımsal altyapısına yalnızca küçük hasar veren sınırlı bir çatışmanın bile fiyatları 10 ila 20 arasında artırabileceğini söyledi.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre, Rusya ve Ukrayna birlikte küresel buğday ihracatının yüzde 29'unu oluşturuyor. Dünya tahıl üretiminin yaklaşık yüzde 10'u Rusya'da yapılırken, Ukrayna üretimi dünya üretiminin yüzde 3'ünü oluşturuyor. Dünya buğday ihracatı lideri Rusya, geçtiğimiz sezon 38,5 milyon ton buğday sattı. Rusya'nın 2021-2022 sezonunda küresel pazarlara 34 milyondan fazla buğday tedarik etmesi bekleniyor. Son on yılda hububat ihracatçıları listesinde üst sıralara tırmanan Ukrayna, 2021-2022 sezonunda buğdayda 3., mısırda 4. ihracatçı olmayı hedefliyor. Bu sezon Ukrayna'nın küresel buğday ihracatının yüzde 12'sini, mısırın %16'sını, arpanın yüzde 18'ini ve kolza tohumunun ise %19'unu karşılayacağı tahmin ediliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın