Görüş Bildir
Haberler
Rota Virüs İshali Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Rota Virüs İshali Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
06.01.2022 - 11:18

Rota virüs özelikle 5 yaş altı çocuklarda görülen ve bol sulu ishal nedeniyle dehidrasyon gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Rota virüsü kış mevsimi ve mevsim geçişlerinde daha çok salgına neden olmaktadır. Bebeklerde karın ağrısı nedeniyle aşırı huzursuzluk yaratan rota virüs, kişiden kişiye kolayca bulaşabilmektedir. Peki, rota virüsü nedir? Belirtileri ve tedavi biçimi nasıldır? İşte rota virüse dair merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rota virüs, daha çok çocuklarda karşılaşılan bulaşıcı bir enfeksiyon çeşididir. Enfeksiyon çoğu zaman bir hafta içinde kendiliğinden düzelir fakat rota virüse bağlı ishal, bulantı ve kusma nedeniyle vücutta aşırı sıvı kaybı meydana gelir. Bu durum çocuklarda ölümlere sebep olabilir. Peki, toplu alanlarda salgınlara yol açan rota virüs nedir? İşte rota virüs belirtileri ve tedavisi…

Rota Virüs Nedir?

Rota Virüs Nedir?

Rota virüs vücutta ciddi su kayıplarına neden olan sindirim sisteminin viral bir enfeksiyonudur. Dünyada bebek ve çocuklarda en yaygın görülen ishal nedenidir ve küresel olarak yaklaşık 500.000 çocuğun yaşamını yitirmesine sebep olur. 5 yaşına kadar çocukların her biri en az 1 defa rota virüs enfeksiyonu geçirmektedir. Ancak bebeklerde rota virüs ciddi ishallere yol açar. Bu sebeple küçük yaşta rota virüs enfeksiyonuna yakalananlar hastanede gözlem altında tutulur. 

İshal olan kişiler özellikle bağırsak hareketlerinden sonra ellerini yeterince yıkamadığında virüs kolayca yayılım gösterebilir. Enfekte dışkıyı içeren bu tür bulaşmalara fekal-oral bulaşma adı verilmektedir. Aynı zamanda kişiler virüs bulaşmış yiyecekleri yer veya içerse de enfekte olabilirler.

Rota Virüs Belirtileri Nelerdir?

Rota Virüs Belirtileri Nelerdir?

Rota virüs enfeksiyonunun semptomları kusma ve ateş ile başlar, daha sonra tipik olarak 5-7 gün süren sulu ishale sebep olur. 

İşte rota virüs belirtileri;

• Dehidrasyon ağız kuruluğu, hızlı nabız ve çocukta zayıflık ve halsizliğe yol açar.

• Özellikle bebek ve çocuklarda şiddetli dehidrasyona neden olur.

• Vücutta aşırı su kaybı ölümle sonuçlanabilir.

• Karın ağrıları da görülebilir.

• Dışkı sulu ve yeşildir.

• Belirtiler çoğu zaman 3-9 gün etkili olur.

Rota Virüs Tedavisi

Rota Virüs Tedavisi

Rota virüsü enfeksiyonunu iyileştirmeye yönelik bir ilaç kullanımı söz konusu değildir. Tedavideki en önemli basamak vücuttaki su kayıplarını yerine koymak ve kusmanın önüne geçmektir. Kusmanın olduğu zamanlarda midenin dinlenmesinin ardından ara ara sıvı verilmelidir. Tuzlu ve şekerli karışımlar verilebilir. Çocuk bunları reddederse meyve çayları, pirinç suyu ve sulu bir ayran verilebilir. Anne sütü alan bebekler devamlı emzirilerek su ihtiyaçları karşılanmalıdır. Bağırsakta rota virüs enfeksiyonu bulunan 40 çocuktan neredeyse 1-2’si aşırı su kaybına bağlı olarak hastanede tedavi görürler. Hastanede intravenöz (damar içi) sıvı tedavisi yapılır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın