Görüş Bildir
Haberler
Progesteron Değerleri Kaç Olmalı?

Progesteron Değerleri Kaç Olmalı?

Şebnem Sucu
04.02.2022 - 11:30

Progesteron hormonu özellikle doğurganlık sürecinde hayati rol oynayan bir hormondur. Eğer vücut yeteri kadar progesteron hormonu üretmezse bu durum gebe kalmayı ve gebeliği sürdürmeyi zorlaştırır. Ayıca kadınların sık yaşadığı problemlerden biri olan adet düzensizlikleri de düşük progesteron seviyelerinin varlığına işaret edebilir. Yüksek seyreden progesteron seviyeleri ise zararsızdır. Peki, progesteron hormonu değerleri kaç olmalıdır? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Progesteron hormonu vücudun ürettiği, ancak esas olarak yumurtalıklarda üretilen bir hormondur. Kadınları gebeliğe hazırlayan bu hormon, üreme çağındaki kadınlarda düzenli olarak her ay yumurtalıklar aracılığı ile salgılanır. En önemli görevi hamileliği teşvik etmek ve adet düzeninde rol oynamak olan progesteron değerleri kaç olmalı? Konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için haberimizde bir araya getirdik.

Progesteron Nedir?

Progesteron Nedir?

Progesteron üreme ve adet döngüsünden kilit rol oynayan hormonlardan biridir. Bu hormon adet döngüsünün yanı sıra gebe kalmak için gerekli olan preogestetasyonel bir hormondur. Progesteron hormonu döngüyü düzenlemeye katkıda bulunur. Rutin bir şekilde her ay yumurtlamanın ardından yumurtaya hazırlanmak için rahim astarında kalınlaşma sağlar. Eğer yumurta döllenmezse progesteron düzeyleri düşer ve adet dönemi gerçekleşir.

 Döllenen yumurta rahim duvarına yerleştiğinde ise progesteron, gebelik süresinde rahim zarının korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda progesteron hormonun meme gelişiminde ve emzirme de bazı görevleri bulunur. Doğumun ardından sütün salgılanması için bu hormonun devreye girmesi gerekmektedir.

Progesteron Değerleri Kaç Olmalıdır?

Progesteron Değerleri Kaç Olmalıdır?

Progesteron seviyeleri adet dönemi ve gebelik döneminde farklı düzeylere ulaşır. Buna göre kanda olması gereken normal progesteron değerleri şöyle sıralanabilir;

Adet sürecinde: 5-20 ng/mL

Yumurtlama öncesinde: 1 ng/mL’den daha düşük

Gebeliğin ilk üç aylık döneminde: 11-90 ng/mL

İkinci üç aylık dönemde: 25-89 ng/mL

Üçüncü üç aylık dönemde 58-250 ve üzeri

Menopoz sürecinde ise 1 ng/mL’nin altında seyretmelidir.

Progesteron Hormonu Nasıl Yükseltilir?

Progesteron Hormonu Nasıl Yükseltilir?

Progesteron hormonunun düşüklüğü söz konusu olduğunda yapılacak ilk şey en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Progesteron testinde düşük sonuçlar tespit edildiğinde, doktorunuz bunun için bir ilaç veya bazı gıdaları almanızı önerecektir. Progesteron hormonunu arttıran yiyecekler progesteron hormonunu yükseltebilir. Örneğin; fıstık, pirinç, çilek, fındık, Antep fıstığı, erik, karpuz, şeftali, dereotu, maydanoz, bezelye, patates ve kuşkonmaz gibi birçok besin yardımı ile eksikliğin giderilmesi sağlanabilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın