Görüş Bildir
Haberler
Sperm Testi Nedir? Sperm Testi Değerleri Nasıl Olmalı?

Sperm Testi Nedir? Sperm Testi Değerleri Nasıl Olmalı?

Şebnem Sucu
17.01.2022 - 10:57

Sperm testi, döllenme açısından yol gösterici en önemli testlerin başında gelmektedir. Alınan sperm örneği ile spermlerin sayısı, hareketliliği ve şekli değerlendirilir. Sperm değerlerinde ilk dikkate alınan sperm miktarıdır. Birçok farklı nedene bağlı olarak sperm sayısı düşük çıkabilmektedir. Peki, tüp bebek tedavisi nedir? Sperm testi değerleri kaç olmalı?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir yıl korunmasız ilişkiye rağmen hamileliğin elde edilememesi durumunda hem kadın hem de erkekten bir takım testler istenir. Bu testler gebeliğe engel olan problemlerin tespit edilmesini sağlar. Erkeklerde kısırlığın oluştuğu durumlar genelde spermle alakalıdır. Spermin yumurtayı döllemesi için sperm sayısı belli bir değerde olmalıdır. Peki, sperm testi nedir? Sperm testi değerleri nasıl olmalı? İşte bu gibi soruların yanıtları…

Sperm Testi Nedir?

Sperm Testi Nedir?

Sperm testi yani spermiogram, bir erkeğin sperminin canlılığını ve sağlığını tespit etmek için yapılır. Test ile sperm sayısı, spermin kanalardaki hareket ve şekline bakılır. Erkeğin üreme potansiyelinin değerlendirildiği sperm testi, gebelik elde edilemediği durumlarda ilk başvurulan testlerin başında gelir. 

Sperm sonuçlarının doğru değerlendirilebilmesi ve sonuçların doğru bir şekilde incelenebilmesi için test yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Yapılan analizde ele alınan sperm kalitesi; sperm üretimi, yakın zamandan geçirilen ateşli enfeksiyonlar, organ salgıları ve cinsel perhiz süreci gibi faktörlerle ilişkilidir. Bu nedenle sonuçlar incelenirken dikkate alınmalıdır.

Sperm Testi Değerleri Kaç Olmalı?

Sperm Testi Değerleri Kaç Olmalı?

Sperm testi sonuçları her zaman doğurganlığın gerçek bir göstergesi değildir. Sperm sayınız az olsa bile üreme yeteneğiniz olabilir ya da bunun tersi de geçerli olabilir. 

Sperm testi değerleri şu şekilde olmalıdır;

• Volüm: 1.5 ml

• Toplam Hücre: 39 milyon

• Konsantrasyon: 15 milyon

• Morfoloji ( Şekli) : - %4

• Motilite (Hareketlilik): % 45

• Canlılık: -%75

• Beyaz Kan Hücreleri ml’de 1 milyondan az

• Ph: 7.2 – 8

Sperm Testi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sperm Testi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sperm testi yaptıracak olan baba adaylarına testten en az 3 gün, en fazla 5 gün cinsel perhiz yapmaları önerilir. Sperm testi için numunenin bir kabın içerisine mastürbasyon yolu ile verilmesi en doğru olandır. Sperm testi yaptıracak olan baba adayları sperm örneği verirken herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmamalı, parmak veya penisi kap ya da kapağın iç yüzeyine dokundurulmamalıdır. Spermin tamamının kabın içine konması gerekir. Aksi bir durum olursa bu durum mutlaka doktora bildirilmelidir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın