Görüş Bildir
Haberler
Ertesi Gün Hapı Nedir? Ertesi Gün Hapı Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nedir? Ertesi Gün Hapı Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Şebnem Sucu
27.12.2021 - 10:37

Hamilelik ihtimali bulunan cinsel ilişkinin ardından alınması gereken ertesi gün hapı, yüksek oranda hormon içermektedir. Ertesi gün hapı, planlanmamış hamileliklerin oluşumunu engellemede yüzde yüze yakın sonuçlar verir, ancak işe yaraması için uygun şekilde ve doğru zamanda kullanılması gerekir. Ertesi gün hapı kullanacak olanlar bu hapın nasıl ve ne zaman kullanacağını bu sebepten dolayı araştırırlar. Peki, ertesi gün hapı tam olarak nedir? Ertesi gün hapı nasıl ve ne zaman kullanılır? İşte bu hap hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonra acil zamanlarda kullanılabilecek bir ilaçtır. Yumurtanın rahme tutunmasının önüne geçerek döllenmeyi zorlaştıran bu hap, doğum kontrol yöntemi olarak algılanmamalıdır. Uzun süre kullanıldığında birçok yan etkiye neden olabilen ertesi gün hapı, doğum kontrollerinin olmadığı cinsel ilişkinin ardından geçici olarak kullanılması tavsiye edilen bir ilaçtır. Bu ilaç hakkında sıklıkla “ertesi gün hapı nasıl ve ne zaman kullanılır?” gibi çeşitli soruların yanıtları kullanacak kişiler tarafından merak edilir. Ertesi gün hapı, cinsel hastalıklardan koruma gibi bir özelliği bulunmayan yalnızca plansız gebelikleri önlemeye yardımcı oral yolla alınan bir ilaçtır. İşte ertesi gün hapına dair merak edilenler…

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapı yüksek progesteron içerikli, korunmasız ilişkilerden sonra kullanılan ve hamilelik riskini en aza indirmeyi hedefleyen haptır. İçindeki bu yüksek hormon kullanım şekline göre yumurtanın sperm yolu ile döllenmesini son derece zorlaştırır.

 Korunmanın bulunmadığı zamanlarda, kondom yırtılması ya da cinsel saldırı gibi acil durumlarda hamilelik önleyici olarak kullanılır. Rahim iç yapısında hamileliği elverişsiz kılarak spermlerin rahme tutunmasını önler. Böylelikle gebelik engellenmiş olur.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapı doğum kontrolünün bulunmadığı, prezervatifin yırtıldığı ya da kesin olarak güvende hissedilmek istediğinde cinsel ilişkiden sonra hemen alınmalıdır. Aslında ilişkiden sonra 5. Güne kadar kullanılabilen bu ilaç ilk 24 saat içerisinde %98 oranında hamileliği önler. 48 saat içerisinde alınan hapın etkisi %75 oranında geriler. Üçüncü günde alınan hapın etkisi de % 58 oranında gerilemektedir. Dolayısıyla cinsel ilişkiden sonra 5 güne kadar alınabilen ertesi gün hapının en kısa sürede alınması daha etkili olacaktır.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapları eczaneden reçeteli ya da reçetesiz alınabilen bir ilaçtır. Bu ilaçlar farklı markalar adı altında piyasaya sunulur. Markalar arası kullanım şekli; tez doz ve çift doz şeklinde değişiklik gösterir. Bu yüzden ertesi günü hapını temin edenler öncelikle ilacın prospektüsünü okumalı ve doz hakkına bilgi sahibi olmalıdır. 

Kullanılması gereken dozdan az ya da fazla almak hapın etkisini düşürürken, sağlık açısından da önerilmemektedir. Yemekten önce ya da sonrasında kullanabilir. Ertesi gün hapı doğum kontrol yöntemleri ile alakası olmayan sadece tek kullanımlık içilmesi yeterli olan geçici korunma biçimidir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın