Görüş Bildir
Haberler
Piyasalarda Koronavirüs Sarsıntısı: Borsada Kayıplar Yüzde 7'yi Geçti, Dolar 6.40'ı Aştı

Piyasalarda Koronavirüs Sarsıntısı: Borsada Kayıplar Yüzde 7'yi Geçti, Dolar 6.40'ı Aştı

Koronavirüs hasarlarını onarmaya çalışan merkez bankalarının hamlesine son olarak Fed'in faiz indirimi ve 700 milyar dolarlık varlık alım paketi eklendi. Bu hamleler tansiyonu düşürmezken Borsa İstanbul yüzde 7'yi aşan kayıplarla 89 bin puanın altına geriledi, dolar 6.40'a kadar çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Koronavirüs salgının ABD ve Avrupa'da yayılma hızının artması piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. 

Bu baskıyı azaltmak için dev bir hamle yapan ABD Merkez Bankası (Fed), dün gece yarısı faizlerde 100 baz puan indirime giderek yüzde 0-0.25 aralığına çekti.

Sert faiz indiriminin yanı sıra 700 milyar dolarlık genişleme programı hazırlayan Fed'in bu hamleleri piyasalardaki tansiyonu düşürmeye yetmedi. 

ABD vadeli endekslerinin yeni haftaya da sert düşüşlerle başlarken Asya borsalarında da düşüşler yaşanıyor.

Borsa İstanbul, 89 bin puanın altında

Borsa İstanbul, 89 bin puanın altında

Küresel piyasalardaki negatif hava Borsa İstanbul'u da etkiliyor. Yüzde 3.5 ekside başlayan Borsa İstanbul, gün boyu gelen kademeli satışlarla kayıplarını yüzde 7'nin üzerine taşıdı.  Endeks, 89 bin puanın altına gerilerken gün içi en düşük seviye 88 bin 902 puan oldu. Borsa İstanbul bugün gördüğü 88 bin puan seviyeleriyle son 10 ayın en düşük seviyelerini gördü.

Yeni haftanın ilk gününde dolar/TL kuru 6.40'a kadar çıktı. Euro/TL ise 7.13 seviyelerinde.

Petrol fiyatları yeni haftada düşüşünü sürdürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 32 doların altında. Altının ons fiyatı ise 2020 yılında ilk kez 1500 doların altına geriledi. 

Yurt içinde piyasalar küresel koronavirüs gelişmelerine ve Türkiye'deki koronavirüs vakalarına ilişkin haberleri takip edecek.

ABD vadelileri yüzde 5'e yakın düşüşte

ABD vadelileri yüzde 5'e yakın düşüşte

Dow Jones Sanayi Endeksi yeni haftaya 1041 puan, yüzde 4.53 düşüşle 21.947 puandan başladı. Mart vadeli Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 4.77 düşüşle 2567.50 puana gerilerken, Nasdaq vadeli endeksi de yüzde 4.55 büyüme 75.414 puana indi.

Dünya borsalarının yeni haftaya kötü başlamasında koronavirüse ilişkin endişelerin yanı sıra Çin'den gelen beklentilerden çok daha kötü verilerin de etkisi bulunuyor.

Merkez bankalarından swap hamleleri

Merkez bankalarından swap hamleleri

Koronavirüs salgınının global ekonomik etkileri ile mücadele için Fed, Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, BOJ, ECB ve İsviçre MB ortak eyleme geçtiler ve mevcut dolar swap düzenlemeleri yoluyla dünya genelinde dolar likiditesini güçlendirmek için harekete geçtiler.

Bu global merkez bankaları swap hattı kredilerinde faizleri düşürdüler ve bu tür kredilerin süresini uzattılar.

Sert düşüşle açılan ABD piyasalarında işlemler durduruldu 👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
23
10
4
3
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pent

Marketler de kapanınca stoklar bitince parayla para kazanmanın bir ske yaramadığını öğreneceksiniz paranın gerçek karşılığı olan üretimin değerini anlayacak... Devamını Gör

Kayra Crv

niye yükselen hep dolar amk nasıl bi olay çıkması lazım bu doların düşmesi icin

Beyza

Dünya'da ülkede barış sağlık huzur falan olursa düşer herhalde ha birde üretim

Muhammed Göktaş

Gelen vuruyor giden vuruyor bu olay nasıl etkiliyor biri açıklayabilir mi