Görüş Bildir
Haberler
Pika Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Pika Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
16.02.2022 - 10:15

Hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra herkesi şaşırtan bir hastalık; pika sendromu. Öyle ki pika sendromuna sahip olanlar besin olmayan maddelere karşı aşırı ilgileri ile ön plana çıkmaktadır. Pika sendromu en çok çocuklarda görülmekle birlikte yetişkinliklerde de bu hastalığa rastlanmaktadır. İlk kez duyanlar tarafından tuhaf karşılanan pika sendromunun vücutta bazı vitamin ve minerallerin eksikliğinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Peki, pika sendromu nedir? Haberimizin detaylarından pika sendromu belirtileri ve tedavisi gibi birçok başlık hakkında bilgi edinebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pika sendromu çocukluk çağında başlayan ve ciddi riskleri bulunan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan çocuklar kil, toprak, tebeşir, kurşun ve kum gibi maddeleri tüketirler. Yetersiz beslenme ve demir eksiliği bu hastalığın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bazı psikolojik hastalığı bulunanlar başa çıkma mekanizması olarak yabancı cisim yeme eğilimi gösterebiliyorlar. Pika sendromu etkileri zaman içinde kendini göstermektedir. Peki, pika sendromu nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında tüm detaylara bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Pika Sendromu Nedir?

Pika Sendromu Nedir?

Pika sendromu son zamanlarda sıkça adı duyulan bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan çocuk ya da bireyler besin olarak değerlendirilmeyen; toprak, kil, saç, ip, yün, boya, sakız, kömür nişasta, talk pudrası gibi gıda harici besinleri yeme potansiyelindedir. Pika genellikle demir eksiliği ve yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkar. pika sendromuna sahip çocukların hareketlerinden durumun varlığını tespit etmesi oldukça kolaydır. Fakat teşhis konması için çocuğun 2 yaşında olması önemlidir. Bunun nedeni ise 2 yaş altı çocukların her şeyi ağzına götürme eğiliminde olmalarıdır. Pika sendromu psikiyatrik hastalıklarda (örnek olarak; obsesif kompülsif, şizofreni) ortaya çıkabilecek bir hastalıktır.

Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Pika sendromunda kişilerin gıda dışı maddeleri en az bir ay tüketiyor olması yani bu davranışları en az bir ay devam ettirmesi gerekir. Pika sendromunun belirtileri şöyle sıralanabilir;

• Mide ve bağırsak problemleri (ishal ve kabızlık gibi)

• Dışkıdan kan gelmesi

• Karın ağrısı

• Kurşun zehirlenmeleri

• Karında ağrılar

• Enfeksiyonlar

Pika Sendromu Tedavisi

Pika Sendromu Tedavisi

Tedavisi için ilk olarak bu davranışların nedenini araştırmak gerekir. Bu nedenle kapsamlı bir değerlendirme, sorunun kaynağına inebilmek için yardımcı olacaktır. Kişinin besin eksiklikleri, nörolojik durumu gerektiğinde psiko-sosyal açıdan öyküsü detaylı bir şekilde incelenir. Eğer şüphe duyulursa besin eksiklikleri, kansızlık sebebiyle bazı testler istenebilir. Pika sendromu genellikle yeme bozukluklarının giderilmesi ile sorun olmaktan çıkar. Fakat bu yeme bozukluğu beslenme tedavisine yanıt vermezse davranış müdahaleleri ile tedavi sağlanabilir.

Aşağıdaki Haberler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
bahariye

kedilerde de oluyor mu acaba? bizim kedimiz terlik yediği için ameliyat olmuştu :( ne bulsa yiyiyor :(