Görüş Bildir
Haberler
Boğmaca Virüsü Nedir? Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Boğmaca Virüsü Nedir? Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Şebnem Sucu
17.01.2022 - 10:31

Her yaşta görülebilen boğmaca hastalığı, özellikle çocuklarda oldukça ağır seyretmektedir. Boğmaca hastalığı, hava yolları ve akciğerlerde ortaya çıkan ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Yüksek bulaşıcılığa sahip olan boğmaca, geceleri daha da kötüleşen öksürük nöbetlerine neden olur. Boğmacadan korunmada en önemli unsur aşıdır. Haberimizde boğmaca virüsü nedir? Sorusuna cevap bulabilir, boğmaca hastalığı nasıl bulaşır? Sorusunun detaylarına ulaşabilirsiniz. İşte boğmaca virüsü hakkında merak edilenler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Boğmaca son derce hızlı gelişen bir rahatsızlıktır. Her yaşta görülme riski bulunan ve yakalanma oranı yeksek olan bir hastalıktır. Küçük yaşlarda yaşanan boğmaca hastalığı erkenden tedavi edilmediğinde zatürreye, beyin iltihabına, sakatlık ve ölümlere neden olabilmektedir. Hastalık birçok farklı yolla kişiden kişiye kolayca bulaşabilir. Belirtileri arasında yer alan öksürük ise diğer öksürüklere oranla oldukça şiddetlidir. Tedavisi çeşitli ilaçlarla hızlı bir şekilde ilerleyen boğmaca hastalığının tam olarak ne anlama geldiği ve nasıl bulaştığı sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, boğmaca virüsü nedir? Boğmaca hastalığı nasıl bulaşır? İşte tüm bu soruların cevapları…

Boğmaca Virüsü Nedir?

Boğmaca Virüsü Nedir?

Boğmaca virüsü Bordetelle pertussis adındaki bakterinin neden olduğu bir hastalıktır. Pek çok hastada boğulma sesine benzer nefes alımıyla beraber yoğun öksürük nöbetlerine sebep olur. Hastalık başlangıç aşamasında üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayarak şiddetlenmeye devam eder. Özellikle bebeklerde tehlike arz eden boğmaca, yemek yeme hatta nefes alma gibi ihtiyaçlara engel olabilecek boyutlara ulaşabilir.

Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Boğmaca Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Bulaşıcılık oranı son derece yüksektir. Boğmaca hastalığı enfekte kişinin öksürmesi ya da hapşırması ile kolayca bulaşabilir. Hastalığın bulaşıcılık oranının en yüksek olduğu dönem ilk 3 haftayı kapsar. Bu virüsü taşıyan kişi hapşırdığında ya da öksürdüğünde mikrop içeren damlacıklar havaya ardından doğrudan nefes yolu ile alınarak yakınındaki kişiyi enfekte eder.

Boğmaca Tedavisi

Boğmaca Tedavisi

Boğmaca teşhisi konan hastalar çoğunlukla 2 hafta boyu antibiyotik ile tedavi edilir. Erken alınan antibiyotikler boğmaca belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur. Yenidoğanlar hastaneye yatırılarak yakın takibe alınır. Tedavide kullanılan ilaçların önemli etkilerinden biri rahatsızlığın bulaşıcılığının önüne geçebilmektir. 

Antibiyotik kullanımından 5 gün sonra bulaşıcılık oranında ciddi bir düşüş meydana gelir. Öksürük nöbetlerini şiddetli yaşayan hastalara nefes açıcı buhar ilaçları da tedavide önerilebilecek yöntemlerden biridir. Hastaların normal sağlığına dönebilmeleri için istirahat etmeleri, bol sıvı almaları gerekir. Ateş varlığında parasetamol veya ibuprofen içeren bazı ilaçların kullanılması gerekebilir.

Boğmaca hastalığına yakalanan hastaların erkenden tedavi olması ve bu hastalığı bulaştırma ihtimalinin bulunduğu çocukların olduğu alanlardan uzak durmaları önemlidir. Boğmaca hastalığından korunmak için alınabilecek en önemli tedbirlerin başında aşı uygulaması gelmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın