Görüş Bildir
Haberler
Pearl Harbor Saldırısı Ne Zaman Yapıldı? Kaç Amerikan Askeri Öldü?

Pearl Harbor Saldırısı Ne Zaman Yapıldı? Kaç Amerikan Askeri Öldü?

Elif Ateş
25.08.2021 - 10:37

Amerika'yı İkinci Dünya Savaşı'na iten Pearl Harbor saldırısı, dünya tarihinin seyrini değiştirmiş bir olaydır. Pearl Harbor saldırısını başlatan Japonya, I.Dünya Savaşı sonrası dünyada süper güç olmayı amaçladı. Dünyanın ekonomisini yönetmek ve verimli topraklarda söz sahibi olmak istemesi birçok kötü sonucu da beraberinde getirdi. Pearl Harbor saldırısından sonra Amerika'nın dünyada ilk ve son defa kullandığı atom bombası ise milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Peki, Pearl Harbor saldırısı ne zaman başladı ve kaç Amerikan askeri öldü? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çin- Japonya Savaşı ile Amerika ve Japonya arasındaki ilişkiler, Pearl Harbor saldırısına zemin hazırlamıştır. Japonya Meji saltanatından sonra Amerika ve Avrupa devletlerinin gücünde olabilmek için zengin ülke ve güçlü asker politikasını izledi. Bu politikayı genişletebilmek için birkaç askeri harekâta başvurdu. Bu askeri harekâtının ilki Birinci Çin- Japon Savaşıdır. Bu savaş neticesinde Asya'daki bölgesel hakimiyet Çin'den Japonya'ya geçti. Aynı zamanda Japonya'nın Çin'e saldırması Amerika gibi birçok devleti de rahatsız etti. Bu olaylar sonrası gerçekleşen Pearl Harbor saldırısı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

PEARL HARBOR SALDIRISI NE ZAMAN YAPILDI? KAÇ AMERİKAN ASKERİ ÖLDÜ?

İkinci Dünya Savaşı'na az bir zaman kala Japonya, Avrupa ve Amerika gibi dünya ekonomisinde söz sahibi olmayı amaçlıyordu. Dünyanın önemli topraklarına ve doğal kaynaklarına sahip olmak isteyen Japonya, dünyanın yeni süper gücü olma yolunda başarılı bir şekilde ilerliyordu. Japonya, 1930'lara kadar Çin ve Rusya ile büyük bir mücadele yaşadı. 1937 yılında ikinci kere Çin ile yaptığı savaştan dolayı, Milletler Cemiyeti tarafından uyarı almış ve cemiyetten ayrılmıştır.

Japonya, Almanya ve İtalya ile antlaşma imzalayarak Mihver devletlerinin kurulmasını sağladı. Amerika Birleşik Devletleri bu Mihver devletlerinin oluşmasına tepki göstererek Japonya'ya ambargo uygulamaya başladı. Akaryakıt ambargosu ile birlikte Panama Kanalı'nı Japon gemilerinin geçişine kapattı. Japonya'nın askeri güç ve donanmasında akaryakıtın oldukça önemli bir yeri vardı. Eğer ki akaryakıt biter ise Japonya büyük bir sarsıntı yaşayabilirdi. Amerika ve İngiltere ambargoyu tek şartla kaldıracaklarını söylediler. O da Japonya Çin ile olan savaşından çekildiği takdirde kaldırılacaktı. Japonya bu zamana kadar elde ettiği gücü bırakmak istemedi ve savaştan geri çekilmedi. Ayrıca Japonya Pasifik Okyanusu'nda ona engel olacak hiçbir devleti istemediğinden burada bulunan Amerikan donanmasına bir darbe vurma kararı aldı.

Japon İmparator donanması komutanı Chuichi Naguma, saldırı taktiğini iki şekilde uygulamaya karar verdi. İlk taktikte 183 uçak, Oahu kuzeyinden başlayacaktı. İkinci dalga ise Oahu kuzeyine yakın bir yerden 167 uçak ile başlayacaktı. Uçakların yanında denizaltı ve cep denizaltıları da hazır bir şekilde bulunacaktı. 7 Aralık 1941 yılının sabah saatlerinde Japonya Pearl Harbor saldırısını başlattı. Pasifik Filosuna ve Pearl Harbor limanına yapılan saldırıda 2.403 Amerikan askeri ve 68 sivil hayatını kaybetti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın