Görüş Bildir
Haberler
Pastırma Severler Buraya: Pastırmaları Bozulmadan Uzun Süre Saklama Yöntemleri

Pastırma Severler Buraya: Pastırmaları Bozulmadan Uzun Süre Saklama Yöntemleri

24.03.2022 - 15:31

Pastırma çoğu kişi tarafından sevilen, baharatla harmanlanmış ve biraz da baharatın yardımıyla pişmiş gıdalardan biri ancak et ürünü olması nedeniyle de kolayca bozulmaya yatkın. Üzülmeyin, bu ürünü saklamanın bazı yolları bulunuyor. Pastırmayı normal buzdolabında yani +4 santigrat derecede saklıyorsanız pastırmanın en fazla 7 gün dayanabileceğini bilmelisiniz. Pastırmayı dondurma yoluna giderseniz tazeliğini uzunca bir süre koruyabilir ancak pastırmayı tüketeceğiniz zaman paketin tamamını çıkartmak, buzunu çözdürmek ve hepsini pişirip tüketmeniz gerekiyor. Pastırma stoğunuzu bozulmadan uzun süre saklamak istiyorsanız size birkaç tavsiyemiz olacak. Bu tavsiyeleri doğru ve dikkatli bir şekilde okur ve uygularsanız pastırmalarınızı uzun süre afiyetle yiyebilirsiniz. Akşam yemeğine bir iki pastırma ile lezzet katmak ya da sabah kahvaltısında yumurtanın yanında tane tane pastırma tüketebilmek için hazırladığımız tavsiyelere gelin birlikte göz atalım.

1. Dilimleri ayrı ayrı saklayın

1. Dilimleri ayrı ayrı saklayın

Uzun bir yağlı kâğıt şeridi kesin. Pastırma paketinin tamamını kavraması ve her parçanın arasına yağlı kâğıt girmesi gerekiyor. Kâğıdın uzunluğunu buna göre ayarlayabilirsiniz.

Temiz bir yüzeye kağıdı yayın

Temiz bir yüzeye kağıdı yayın

Hazırladığınız yağlı kâğıt şeridini düz bir şekilde temiz bir yüzeye yayın. Burada yüzeyin temiz olması önemli çünkü yağlı kâğıdın iki yüzeyi de gıdayla temas edecek şekilde katlanacak. Bu sebeple de temiz bir tezgâh ya da tepsi üzerinde çalışabilirsiniz.

Pastırmaları dizmeye başlayın

Pastırmaları dizmeye başlayın

Pastırma dilimlerinden birini yağlı kâğıdın bir ucuna denk gelecek şekilde yavaşça yerleştirin. Pastırma diliminin düz bir şekilde yerleşmesine dikkat edin ve gerekirse elinizle düzeltin. Pastırmanın yağlı kâğıdın kenarına paralel şekilde durmasını sağlayın. Yağlı kâğıdın diğer ucunu alarak pastırma diliminin hizasından katlayın. Pastırmanın yerinde kalması ve kaymaması için yağlı kâğıdın katlandığı yeri elinizle düzeltin ve bir köşe hâline getirin. Bu şekilde yaptığınızda pastırmanın yağlı kâğıdın iki tarafıyla kaplandığını fark edebilirsiniz.

Buzdolabı poşetine koyun

Buzdolabı poşetine koyun

Önceki adımdaki işlemi tekrar edin ve iki tarafını kâğıtla kapladığınız pastırma dilimlerini üst üste yerleştirin. Pastırma dilimleriniz stoklamaya hazır hâle geldi bile! Artık hazırladığınız pastırmaları buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Poşetin havasını elinizle tamamen boşaltarak ağzını kapatmayı unutmayın. Son olarak da poşetin üzerine tarih yazıp buzluğa koyabilirsiniz.

2. Pastırmalarınızı rulo yaparak saklayın

2. Pastırmalarınızı rulo yaparak saklayın

Bu yöntemde ise öncelikle temiz bir tepsiye, yağlı kâğıt yerleştiriyoruz. Bu yağlı kâğıdın üzerine pastırmaları rulo yaparak koyuyoruz. Daha sonra tepsiyi bu şekilde buzluğa yerleştiriyoruz. Bu şekilde pastırmaların donmasını bekleyip sonra da diğer aşamaya geçeceğiz.

Buzluktan çıkarıp poşete koyun

Buzluktan çıkarıp poşete koyun

Buzlukta donan pastırmaları çıkarıp buzdolabı poşetlerine koyabilirsiniz. Bir kere donduktan sonra pastırma dilimleri artık birbirlerine yapışmayacak. Burada önemli olan nokta pastırmaların ilk buzluğa girdiği anda birbirine değmiyor olması. İkinci önemli nokta ise poşetin havasını almayı unutmamak. Ayrıca tarih yazarsanız daha sonra paketleri birbirinden ayırmanız kolay olur.

3. Pastırma dilimlerini düz bir şekilde saklayın

3. Pastırma dilimlerini düz bir şekilde saklayın

Pastırmaları rulo yapmak istemiyor olabilirsiniz. Rulo yapmadan dondurmak için öncelikle bir fırın tepsisi hazırlayın ve içerisine yağlı kâğıt yerleştirin. Daha sonra pastırmaları yağlı kâğıda dizmeye başlayın. Pastırmalar arasında çok boşluk kalmasa da birbirine değmediğinden emin olun çünkü pastırmalar birbirine yapışabilir. Bu durumda da yaptığınız işlemin bir anlamı kalmaz.

İkinci katı oluşturun

İkinci katı oluşturun

Bu yöntemin avantajı eğer tepside yeterli derinlik varsa üst üste katlar oluşturabilmeniz. Böyle bir imkânınız varsa önceki yerleştirdiğiniz pastırma dilimlerinin üzerine bir yağlı kâğıt daha yerleştirin ve pastırmaları dizmeye devam edin. Bu şekilde hazırladıktan sonra pastırma dilimlerini donması için dondurucuya yerleştirin.

Şimdi paketleyin

Şimdi paketleyin

Pastırma dilimleri bir kere donduktan sonra buzluktan çıkarın. Böylece dilimleri alabilir ve bir kap ya da buzdolabı poşeti ile tekrar dolaba yerleştirebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra pastırmaları aynı kaba koysanız bile tekrar birbirine yapışmadan saklanabilir. İstediğiniz zaman dilediğiniz kadar dilim çıkarabilir ve pastırma yemenin tadına varabilirsiniz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın