Görüş Bildir
Haberler
Panama Papers Skandalı Futbola da Sıçradı

Panama Papers Skandalı Futbola da Sıçradı

Enver K.
04.04.2016 - 13:40

Panama'nın Mossack Fonseca firmasından sızdırılan belgeler dünyada büyük ses getirdi. Söz konusu belgeler arasında FIFA'yı tekrar karıştıracak bilgiler var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Panama merkezli off-shore danışmanlık firması Mossack Fonseca’nın veri tabanından sızdırılan milyonlarca belgede futbol gündemini yakından ilgilendirecek detaylar ortaya çıktı. Söz konusu belgelerin içeriğini gördükten sonra uzun süredir yolsuzluk soruşturmalarıyla başı dertte olan FIFA için yeni bir krizin kapıda olduğunu söylemek zor değil.

Uruguaylı avukat ve uzun süredir FIFA Etik Komitesi'nde yer alan Juan Pedro Damiani ve FIFA eski asbaşkanı Eugenio Figueredo arasında olan bağların, ''Panama Papers''ın kamuoyuna sunulmasından sonra bilinenden daha kuvvetli olduğu gözler önüne serildi.

Dosyalara göre Damiani ve hukuk bürosu, FIFA eski asbaşkanı Eugenio Figueredo ile bağlantılı en az 7 şirketle iş yaptı. Damiani ve hukuk bürosunun ise Mossack Fonseca'daki 200'den fazla offshore hesabıyla iletişimde olduğu belgelerde yer aldı.

Figueredo ise dolandırıcılık ve kara para aklama sebepleriyle ABD yetkilileri tarafından daha önce cezaya çarptırılmıştı. Mayıs 2015'te Zürih'te tutuklanan Figueredo, 110 milyon dolarlık rüşvet şebekesinde yer almakla suçlanmıştı. Damiani ve Figueredo'nun ortaklıkları ise 2002 yılına kadar uzanıyor.

İş bağlantısını açıklamıştı 

2003 yılından etik komiteye hizmet veren Damiani ile Güney Amerika futbolunun en etkili iki isminden biri olan Figueredo'nun aralarında uzun süredir olan sıkı bağlar futbol dünyasında konuşuluyordu.

Alman yargıç Hans-Joachim Eckert, Damiani’nin 18 Mart tarihinde komiteye yaptığı açıklamada, Figueredo ile 2007'den beri iş bağlantısının bulunduğu konusunda komiteyi bilgilendirdiğini açıklamıştı. Ancak ''Panama Paper'' belgerlerinde yer alan bilgiler, ikilinin görevlerini şahsi çıkarları yönünde kullandığı konusunda kuvvetli şüpheler uyandırıyor.

Yayın hakları da var 

Damiani hakkındaki bir başka bilgi ise, Hugo ve Mariano Jinkis’e ait Niue adası merkezli şirkete aracılık yaptığı. Baba ve oğul olan bu ikili, ABD yargısı tarafından 27 Mayıs 2015'te başlatılan soruşturmada FIFA etkinliklerinin yayın haklarını almak için yüklü miktarda rüşvet vermekle suçlanıyordu.

Aynı zamanda Uruguay'ın en önemli kulüplerinden Club Atletico Penarol’ün başkanlığını da yürüten Damiani, yaptığı açıklamada ABD’deki FIFA soruşturmasında adı geçen isimlerle hiçbir profesyonel ilişkisinin bulunmadığını dile getirmişti.

En dikkat çeken isim Messi

En dikkat çeken isim Messi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Futbol dünyasından birçok isim ''Panama Papers'' belgelerinde yer alıyor. Bu isimler arasında en dikkat çekeni, Barcelonalı yıldız Lionel Messi.

Beş kez dünyanın en iyi futbolcusu seçilen Barcelonalı yıldız ve babası İspanya’da vergi kaçakçılığı suçlamasıyla yargılanıyor. Babası Jorge Horacio ve Lionel Messi'ye Belize ve Uruguay’da deniz aşırı şirketleri kullanarak devletten milyonlarca dolarlık vergi kaçırdıkları şüphesiyle dava açılmıştı.

Son belgelere göre Arjantinli yıldız ve babasının Mega Star adında deniz aşırı bir şirkete daha sahip olduğu ortaya çıktı. Mossack Fonseca'ya Şubat 2012'de kaydolan firmaya Ağustos 2013 tarihinde 5 milyon euroluk bir para aktarımı yapıldığı belgelerde bulunuyor.

Bu tarih, İspanyol savcıların Messi ve babasına dair vergi kaçakçılığı dosyasını açmasının yalnızca 2 ay sonrasında olması dikkatleri çekiyor. Ortaya çıkan yazışmalara göre Messi, savcıların bu dosyayı açmasının ardından mevcut şirket belgelerinin kontrol edilmesi sorumluluğunu eski yetkilisinden alıp Mossack Fonseca’ya transfer ediyor. ''Panama Paper'' hakkında Lionel Messi ve babasıyla 2 hafta önce iletişime geçen Guardian gazetesi muhabirleri, ikilinin yorum yapmayı reddettiğin aktardı.

Platini eksik kalmadı

Platini eksik kalmadı

Hakkındaki davalar yüzünden UEFA başkanlığını kaybeden Michel Platini, Mossack Fonseca'da kaydı olan başka bir futbol adamı. 2007 yılında Panama'da kurduğu off-shore hesabı ortaya çıkan Platini'nin, UEFA başkanı seçildiği sene böyle bir girişimde bulunması hakkında yeni şüpheler doğurdu.

2011 yılında FIFA'dan 2 milyon dolar ödeme alan Platini, kaynağı belirsiz ödeme yüzünden futboldan 6 yıl men edilmişti. Fransız futbol adamı, bu ücreti Blatter'e yaptığı danışmanlık hizmetinden dolayı aldığını söyledi.

Eurosport

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın