Görüş Bildir
Haberler
Özge Selçuk Bozkurt Yazio: Regl Ritüel mi Olmalı, Normalleşmeli mi?

etiket Özge Selçuk Bozkurt Yazio: Regl Ritüel mi Olmalı, Normalleşmeli mi?

Özge Selçuk Bozkurt
21.01.2021 - 11:19 Son Güncelleme: 21.01.2021 - 18:27

Bu konuda görüşünüz her ne olursa olsun bu bir kadının regl endişesini değiştiremiyor maalesef. Gün yaklaştıkça acaba bugün mü şimdi mi? Ya sınavda/toplantıda/tatilde olursa...  

Düzenli bir periyodunuz varsa da oluyor bu endişe; düzensiz ise zaten alıyor sizi karışık bir ruh hali... Erken -geç olması, az ya da yoğun kanama yaşamanızdan çok, şu hormona değişim tahammül sınırınızı zorluyor çoğu zaman. Onca işin arasında bile olsanız bir de bu endişe ekleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Tarihsel süreçte regl” gibi bir aratma yaparsanız birçok yazıya denk gelirsiniz.

“Tarihsel süreçte regl” gibi bir aratma yaparsanız birçok yazıya denk gelirsiniz.

Regl Dönemindeki Kamakhya Heykeli

Tam güvenli bir kaynak belirtilmediği için burada değinmeyeceğim. Kazılarda bulunan resim ve eski kaynaklardan anladığımız kadarıyla tarih öncesi dönemlerden beri bu dönemdeki kadınlar farklı uygulamalar yapıyorlarmış.

Kimi bir yerde bu sürenin geçmesini beklerken, kimi bu dönemi kutlamalarla geçirmekteymiş. Kültüre göre değişen, saklanan ya da baş tacı edilen bir durum aslında.  

Peki kadın neden baş tacı edebilir? 

Kadına değerin verildiği toplumlar, 

Kadını bereket gören 

Kadını gelecek nesillerin “sağlıklı” olması için önemseyenler. 

Kadınları “güçlü” toplumlar... 

maddeler çoğalacaktır.

Peki bizim toplumumuzda kadını güçlü yapmak nasıl olabilir?

Peki bizim toplumumuzda kadını güçlü yapmak nasıl olabilir?

Doğduğu andan itibaren  toplumun cinsiyetine uygun rolleri dayatmamasıyla belki, ama evinde ve çevresinde de gözlemlemesi ile belki. Var olan potansiyelini cinsiyetten ötürü engellememekle belki. Kadın olduğu için kendine, ailesine, inancına kızmaması ile belki. Regl olacağı günü beklemesi ve tek endişesinin “hormonal değişiklikler” sebebiyle yaşaması belki. Bir de üzerine pedini gazete kağıdına sarıp veren eczane sıkıntısı ya da markette ped aldığı fark edilmesin diye birçok gerekli gereksiz şey almak zorunda olması eklenmeden yaşaması.  

Regl olmak evet sıkıntılı olabilir.  

Ama bunun, vücudunun sağlıklı çalışması anlamına geldiğini anlatarak ilk kez regl olan kızlarımıza olumlu bir bakış açısı kazandırmayı amaç edinebiliriz. 

Sağlıklı nesiller yetişmesi, yumurtalıklarımızdaki yumurtanın olgunlaşıp atılması ve artık “üretken olmaya geçiş” olarak, “tebrik edilecek” bir durumdur. Bir kız çocuğunun hayatındaki en önemli cinsiyet evresidir hatta. Kişiye özel bir durumdur.  

Ha etrafa duyurulup duyurulmaması? 

İşte bu kişisel tercihtir. Ama işte o duyurduğun “etraf” önemlidir...  

“Bana ne “ deyip de geçebilir,  

“Vay canına koy bir tavşan kanı da içelim.” diye espri (!) de yapabilir. 

Sizi böyle bir açıklama kendisine ters düştüğü için, “esefle” kınaya da bilir... 

Cevap her ne olursa olsun, bu haberi “etrafa” duyuranın,  

yüzünü bile görmediği kişilerden her türlü alkışlayan ve yuhalayan yorum alabileceğini de bilerek adım atması gerekir... 

Başlığa göre yazı yazanın naçizane fikri ise:  

Regl ancak saklanmaması gereken bir durum ya da göze sokulmayacak bir durum olursa normalleşir ki… Her ikisinde de normal olmayan bir çaba fark ediliyor değil mi? 

Regl olacak yavruları tebrik eder, yeni dönemlerinin huzurla geçmesini diliyorum…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
16
4
3
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nilflora

Arkadaşlar güçlü kadınların bu tarz şeylere kafa yorduğunu sanmıyorum.

silver rider

normalleşmeli mi demek nedir amk zaten normal bir şey sünnet filan la kıyaslamayın ayıp değil din olgusunda kirli pis yazıyor diye ayıp gördüğünüz şeyi araşt... Devamını Gör

koray kuzey

Bana göre zaten normal bir şey. Ancak konuşulması konusunda orta bir yol izlenmeli bence. Saklanmasına gerek yok, ancak duyurulmasına da gerek yok. Konusu ge... Devamını Gör