Görüş Bildir
Haberler
Oruç Reis Antalya Limanı'na Döndü, Yunanistan 'Memnuniyetle Karşılıyoruz' Dedi

Oruç Reis Antalya Limanı'na Döndü, Yunanistan 'Memnuniyetle Karşılıyoruz' Dedi

Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili bugün peş peşe yeni gelişmeler yaşandı. Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Antalya Limanı'na döndü. Yunanistan'dan gelişmeyi 'memnuniyetle karşılıyoruz' açıklaması geldi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, anlaşmazlığın odağındaki Meis Adası'na resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise komutanlarla birlikte Meis Adası'nın hemen karşısındaki Kaş'a giderek diyalog ve barış mesajları verdi. Akar, Oruç Reis ile ilgili ise 'Plan çerçevesinde ileri geri hareketler olacaktır. Oradaki haklarımızdan vazgeçilmesi söz konusu değil.' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervlerini araştırmakla görevli Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Antalya Limanı'na demir attığı bildirildi.

Gelişmeyi memnuniyetle karşılayan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelios Petsas, Oruç Reis araştırma gemisinin Türkiye'ye dönmüş olmasının 'olumlu bir adım' olduğunu söyledi. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ise Türkiye'yi, Doğu Akdeniz'deki ekonomik bölgelerin kesin sınırlarının belirlenebilmesi için bir diyalog kurulması konusunda yeni adımlar atmaya çağırdı. 

Türkiye, Oruç Reis gemisinin faaliyet süresini ay başında 12 Eylül'e kadar uzatmıştı.

Türkiye - Yunanistan anlaşmazlığı

Türkiye - Yunanistan anlaşmazlığı

Türkiye'nin Oruç Reis ile ağustos ayının ikinci haftasından bu yana Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın hak ettiği bölgelerde araştırma yapması Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs arasında büyük gerginliğe neden olmuş, Türkiye'yi sert şekilde eleştiren Avrupa Birliği (AB) de Türkiye'ye yönelik yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu.

Detaylar için 👇

Yunanistan'dan orduya yatırım: 'Fransa'dan 18 savaş uçağı alacağız'

Yunanistan'dan orduya yatırım: 'Fransa'dan 18 savaş uçağı alacağız'

Öte yandan Yunanistan, Türkiye ile gerginliklerin yaşandığı bu dönemde ordularını güçlendirme kararı aldığını duyurdu. 

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Selanik'teki 'Helexpo Forum' kapsamında yaptığı konuşmada, Fransa'dan 18 Rafale tipi savaş uçağı alacaklarını ve ordularını 15 bin yeni askerle güçlendireceklerini söyledi. 

Başbakan ayrıca dört yeni fırkateyn ile dört Romeo helikopterinin de deniz kuvvetlerine dahil edileceğini söyledi.

Öte yandan Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, Meis Adası'na bir ziyaret gerçekleştirdi. 👇

Yunan Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sürerken Hulusi Akar da Meis'in karşısındaki Kaş'a gitti

Yunan Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sürerken Hulusi Akar da Meis'in karşısındaki Kaş'a gitti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın merkezinde yer alan Meis Adası'nın hemen karşısındaki Kaş'a gelerek burada açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar,  diyalog ve siyasi çözümden yana olduklarını söyleyerek, 'Karşı taraftan da aynı şeyi bekliyoruz. Dolayısıyla bu konudaki taleplerimize karşılık verildiği takdirde, bu isteklere karşılık verildiği takdirde barıştan yanayız' mesajını verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

NATO nezdinde müzakereler 'başladı' 👇

NATO'dan bu ay başında yapılan açıklamada, iki ülkenin, donanmalarının bir kaza yaşamaması için teknik görüşmeler yapmak konusunda anlaştıkları kaydedilmişti.

Atina reddetse de Türkiye Milli Savunma Bakanlığı iki ülkenin askeri yetkililerinin, Perşembe günü Brüksel'deki NATO karargahında ilk etap görüşmeler için bir araya geldiğini duyurmuştu.

Türkiye müzakereler için ön şart öne sürmezken, Yunanistan konuşmaların başlaması için Ankara'nın 'tehditlerinin' sona ermesi gerektiğini savunuyordu.

DW TürkçeBBC ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
64
32
7
5
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

25eylüle kadar araştırma yapması gerekirken nato toplantısından önce limana geri mi döndü. üzücü bir durum. neyse seçime yakın tekrar çıkarız ortaya

Pasif Kullanıcı

Bunker op. yapmaya gelmiştir. :D

Xena

Al işte verdik. İşin kötüsü bunun böyle olacağını hepimizin önceden tahmin ediyor olması. İnsan devletine güvenemiyor. Bu sıkıntı.

Putler

Bugün bu olay konuşulmasın diye Selman Öğüt isimli şahıs goygoy yapıyor sabahtan beri. Nasıl organizeler varya, tek iyi yapabildikleri iş organizasyon. :)