Görüş Bildir
Haberler
Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitaplarına 'Vahdettin' Ayarı

etiket Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitaplarına 'Vahdettin' Ayarı

Ortaöğretim İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitaplarında Osmanlı Padişahı Vahdettin’in İngiltere’ye kaçtığı yönündeki ifadeler değiştirildi. Yeni müfredata “İstanbul’dan ayrıldı” ve “terk etti” şeklinde girdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'nün aktardığına göre 8'inci sınıf “Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” ders kitabının önceki basımında yer alan, Vahdettin'in İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a telgraf çekerek “İstanbul'da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını” belirten ifadesi yeni müfredatta yer almadı.

Müfredat değişikliklerine dikkat çeken Tarihçi-Eğitimci Mustafa Solak, ders kitaplarında yapılan değişiklikleri şöyle açıkladı:

  • Müfredat değişikliğinden önce liselerde okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında Vahdettin'in ülkeyi terk etmesi Savaş sonrası toplumun tepkisinden çekinen Vahdettin, 17 Kasım 1922'de İngiltere'ye sığınarak yurdumuzdan ayrıldı' cümlesiyle açıklanmıştı.

"Vahdettin'in İngilizlerle işbirlikçiliği gizlendi"

"Vahdettin'in İngilizlerle işbirlikçiliği gizlendi"
  • Yeni kitapta ise ‘Vahdettin, padişahlık haklarını kaybetti ve 1922'de ülkeyi terk ederek Malta'ya gitti' şekline dönüştürüldü. Böylece Vahdettin'in İngilizlerle işbirlikçiliği gizlendi.

  • İki yıl önceki 8. sınıf Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında, ‘Halife Vahdettin, 16 Kasım 1922'de İngiliz İşgal güçleri Komutanı Harrington'a Müslümanların Halifesi unvanıyla bir telgraf çekerek İstanbul'da yaşamasının tehlike arz ettiğini, yüce İngiltere devletine sığındığını belirtti. Anlaşıldığı üzere Padişah Vahdettin bir an önce gitmek istiyordu' şeklinde ifade yer alıyordu.

  • Yeni ders kitabında ise ‘Vahdettin İngiliz gemisi ile İstanbul'dan ayrıldı’ ifadesi yazıldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
498
203
76
50
21
12
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Böyle yaparak mı sempatikleştireceksiniz vahdettini. Vahdettin sempati kazanınca osmanlıyı geri mi getireceksiniz. Ne kadar osmanlı torunu varsa hepsinin amk... Devamını Gör

Umur Beğ

bEN SENİN amk ŞEREFSİZ KÖPEK

Cengiz Dev

10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr antlaşmasının altına imza atarak Osmanlı sülalesi kendi kendini bitirmekle kalmadı Türk Milleti'ni de uçurumun kıyısına sürükl... Devamını Gör

mustang

hem yazin hem oynayın yalan tarihi yaz ondan sonra hain de

dynamite

Yakında "Vahdettin aslında devleti kurtarsın diye Mustafa Kemali görevlendirdi" yalanını da koyacaklar. Yatacak yeriniz yok...

Enes

Twitter a bakın öyle diyorlar zaten 😂