Görüş Bildir
Haberler
Onların Değeri Bilinmedi! Tarihte Arka Planda Kalmış 15 Önemli Kişi

Onların Değeri Bilinmedi! Tarihte Arka Planda Kalmış 15 Önemli Kişi

Adorno
04.10.2021 - 07:30

Tarih, ne yazık ki herkesin hak ettiği görünürlüğü kazanabildiği bir alan değil... Hal böyle olunca, anlatıcıların tercihine ve toplumun biçtiği değere göre her ne kadar buluşları veya yaptıkları önemli olsa dahi bazı insanlar geri planda kalabiliyor. Bu insanlardan bazıları kimlermiş ve dünyamızı değiştirecek ne gibi işlere imza atmışlar gelin birlikte bakalım;

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Clair Cameron Patterson

1. Clair Cameron Patterson

Kendisi kurşunsuz benzin kavramının mucidi. Kurşun zehirlenmesine karşı etkin olarak rol oynayan Patterson, kurşunun petrolde kullanılmasını yasaklatmıştır. Hepsinden de önemlisi kurşun içeren özel bir teknik geliştirerek, Dünya'nın yaşının 4.55 milyar yıl olduğunu ölçen kişidir.

2. Ignaz Semmelweis

2. Ignaz Semmelweis

19. yüzyıl ortalarında yaşayan Alman asıllı Macar fizikçi Semmelweis ''annelerin kurtarıcısı'' olarak anılmakta. Bunun sebebiyse o dönemde lohusalık ateşinden ölen anne adaylarının sayılarını, özel ürettiği kalsiyum hipoklorit içeren antiseptikler ile tedavi etmesi sonucu oldukça düşürmesi.

3. Grace Hopper

3. Grace Hopper

Amerikan donanmasında yüksek rütbeli bir kadın asker olan Grace Hopper, bilgisayar programla dili için ilk derleyiciyi icat eden kişidir.

4. Larry Tesler

4. Larry Tesler

Kendisi hayatımızı kolaylaştıran, yaratıcılığımızı körükleyen müthiş bir kısa yolun mucidi: Kopyala yapıştır!

5. Harvey Hubbell

5. Harvey Hubbell

Harvey, modern hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen prizin mucididir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. John Harington

6. John Harington

Sifonlu tuvaletin mucidi Harington'a, tuvaletten çıktıktan sonra arkamıza bakmadan hayatımızı devam etmemizi sağladığı için teşekkür etmeliyiz!

7. Chiune Sugihara

7. Chiune Sugihara

Japon diplomat Sugihara, binlerce Yahudinin hayatını kurtarmıştır. Soykırım sırasında Litvanya'da bulunan diplomat, Nazilerin kesin emirlerine rağmen binlerce Yahudinin vizesini imzalayarak Japonya'ya kaçmalarını sağlamıştır.

8. Willis Carrier

8. Willis Carrier

Yakında geçirdiğimiz aşırı sıcak yaz aylarını hepimiz hatırlıyoruzdur. Carrier, sıcaktan dışarıya adım dahi atamadığımız o günleri mutlu mesut evimizde geçirmemizi sağlayan kişidir. Evet doğru kendisi, klimanın mucidi!

9. Dennis Ritchie

9. Dennis Ritchie

Ritchie, bilgisayarlarımızın çalışmasını, bir çok programın yaratılmasını sağlayan C programlama dilinin mucidi. Kendisi Steve Jobs ile aynı gün ölmüştür ancak ne yazık ki medyadan aynı ilgiyi görememiştir.

10. Antonio Salieri

10. Antonio Salieri

Beethoven, Franz Liszt ve Schubert gibi klasik müziğin büyük bestecilerini yetiştiren kişidir! Döneminin en önde gelen bestecilerinden olan Salieri, tarihin sayfalarında ne yazık ki önce Mozart'ın sonrasında da kendi öğrencilerinin gölgesinde kalmıştır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lise Meitner

11. Lise Meitner

Nükleer füzyonun mucidi olan Lise Meitner, ne yazık ki uzun yıllar büyük bir emek hırsızlığına maruz kalmıştır. İş arkadaşı olan Otto Hahn, Meitner'in buluşunu üstlenmiş ve tüm övgüyü yalnızca kendi üzerine almıştır. Ancak sonradan Meitner'in asıl mucit olduğu anlaşılmış ve kendisini anmak için bir elemente ismi dahi verilmiştir ''meitnerium''.

12. Claude Shannon

12. Claude Shannon

Günümüzde kullanılan dijital bilgisayarların yapı taşı olan elektrik anahtarlarının kullanılmasının temelini atmıştır. Diğer bir değişle, herhangi bir elektronik aleti başka bir elektronik alete bağlayabiliyorsanız bunun için Claude Shannon'a teşekkür etmelisiniz.

13. Witold Pilecki

13. Witold Pilecki

Pilecki tarihin gördüğü en kahraman askerlerden biridir. Şahsi isteği üzerine Naziler tarafından, bir ölüm kampı olan Auschwitz'e gönderilmiştir. Sonrasındaysa burada bir direniş kurmuş ve içeride gerçekten olanları dünyaya duyurmuştur!

14. Alexander Fleming

14. Alexander Fleming

Mucidi olduğu penisilin ve antibiyotik ile direkt olarak insanlığın yaşam süresini uzatmıştır. Eğer Fleming olmasıydı insanlar halen basit bir gripten dolayı ölmeye devam ediyorlardı...

15. Norman Borlaug

15. Norman Borlaug

Norman geliştirdiği yüksek verimli ve hastalığa dayanıklı buğdaylar ile açlıkla savaştaki en önemli adımlardan birini atan kişidir. Bu buğdayların Meksika, Pakistan ve Hindistan'a dağıtılması ile yaklaşık 1 milyar insanın açlıktan kurtulduğu söyleniyor! Norman'ın bu buluşu, bugün Yeşil Devrim olarak anılıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
13
4
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Turgut Güler

Bizde hırsızlığı ve dinle imanla ülke soymayı bulduk

biri işte

Herşeyi dine bağlamayın lütfen. ülkede akp yokkende soyuluyordu, akp gittikten sonra da soyulacak. Seçmen profili değişmediği sürece ülkede bir karış toprak ... Devamını Gör

Thekingisnakedd

2)için canım semmelweis mikrop kavramından yaklaşık 20 sene önce bunu düşündüğü ve kanıtlayamadığı için meslekten men edildi. Doktorluk yapamadı Bi daha. Ve ... Devamını Gör

Ayşe Yama

Turgut bey 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Turgut Güler

Teşekkürler Ayşe, ama durum böyle yani