Görüş Bildir
Haberler
Omicron Varyantı Nedir, Hangi Ülkelerde Var, Belirtileri Nelerdir?

Omicron Varyantı Nedir, Hangi Ülkelerde Var, Belirtileri Nelerdir?

Hacer Tonay
30.11.2021 - 12:46

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsün etkileri hala devam ederken gün geçtikçe yeni varyantlar meydana gelmekte. Virüslerin sürekli olarak mutasyona uğraması ve farklı etkileriyle ortaya çıkmasıyla daha da endişe verici hale gelmeye başladı. Koronavirüse karşı yapılan aşı çalışmalarına rağmen mutasyona uğrayan yeni varyantlar korkutucu düzeyde. Koronavirüs salgınında en son gelişen tehtidin adı 'Omicron' oldu. Özellikle Güney Afrika bölgesinde tespit edilen bu varyantın şuana kadar rastlanılanların en tehlikelisi olduğu söyleniyor. Peki Omicron varyantı nedir? Omicron varyantının belirtileri nelerdir ve hangi ülkelerde var? Korkutan Omicron varyantına dair tüm bilgiler ayrıntılarıyla haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yapılan aşı çalışmalarına ve hızlı bir şekilde aşılanmalara rağmen koronavirüsün etkileri bir türlü etkileri ortadan kalkmıyor. Her yıl yeni bir varyant çeşidiyle karşımıza çıkan virüse bir yenisi daha eklendi: ''Omicron varyantı''… Dünya Sağlık Örgütü; 26 Kasım tarihinde bu virüsü, endişe verici varyant sınıfına sokarken bu durum yeni bir tedirginliğe neden oldu. Omicron kelimesi geçtiğimiz gün itibarıyla milyonların merak konusu haline geldi. Koronavirüs salgını sürecinde Dünya Sağlık Örgütü yeni bir terimi dünya gündemine soktu. Güney Afrika bölgesinde rastlanan bu varyantın oldukça tehlikeli olduğu iddia ediliyor. Peki, Omicron nedir, belirtileri nelerdir ve hangi ülkelerde var? İşte detaylar...

Omicron Varyantı Nedir?

Omicron Varyantı Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika'dan yayılan ve B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni mutasyonunun adı, 'Omicron' olarak açıklandı. Bu mutasyonun diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olduğunu belirtilen DSÖ, açıklamasında 'Bu mutasyon, bazıları endişe verici olan çok sayıda mutasyona sahiptir. Ön bulgular yeni mutasyonun daha yüksek bulaşma riski taşıdığı yönünde' ifadelerine yer verdi.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün corona virüsü aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyurdu.

Şu ana kadar karşılaşılan en tehlikeli varyant olduğu söyleyen bilim adamları şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtildi. Üç farklı ülkede bulunduğunu açıklayan London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğradı” dedi.

Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüsün etkileri hala devam ederken ortaya çıkan yeni varyant çeşitlerine bir yenisi daha eklendi. Güney Afrika'da ortaya çıkan Omicron (Nu) varyantının belirtileri hakkında Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee yaptığı açıklamada Omicron varyantının diğer varyantlardan farklı olduğunu söyleyen Coetzee semptomların olağandışı fakat hafif geçtiğini söyledi. Omicron varyantına yakalanan hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade eden Coetzee hastalarının hiçbiri koku ve tat alma hissini kaybetmedi ifadesinde bulundu. Coetzee, “Omicron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor.’’ dedi.

DSÖ KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ

En yaygın semptomlar:

  • ateş

  • öksürük

  • yorgunluk

  • tat alma veya koku duyusunun kaybı

Daha seyrek görülen semptomlar:

  • boğaz ağrısı

  • baş ağrısı

  • ağrı ve sızı

  • ishal

  • ciltte döküntü ya da el veya ayak parmaklarında renk değişimi

  • gözlerde kızarıklık veya tahriş

Omicron Varyantı Hangi Ülkelerde Görüldü?

Omicron Varyantı Hangi Ülkelerde Görüldü?

DSÖ tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar B.1.1.529 mutasyonu taşıyan 100’den az vakanın rapor edildiği ifade edildi. Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturya ve Avusturalya’da tespit edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
5
4
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın