Görüş Bildir
Haberler
Olimpiyat Ruhunu Öldürenler: Olimpiyatlarda Kural İhlali Yaparak Başarılı Olan Sporcular

Olimpiyat Ruhunu Öldürenler: Olimpiyatlarda Kural İhlali Yaparak Başarılı Olan Sporcular

Taner Bayram
16.08.2016 - 22:13

Olimpiyat oyunlarının tarihi Antik Yunan'a kadar uzanıyor. Olimpiyat dendiğinde ise aklımıza 'spor etiği', 'centilmenlik' gibi kavramları barındıran, sporun dinî, millî, kültürel ön yargıları aşmaya yardımcı olan evrensel 'ruhu' geliyor.

Peki bu ruhun varlığından hâlâ söz edebilir miyiz? Ya da ne kadar edebiliriz? İçeriğimizde bu sorunun izini sürerek, olimpiyat oyunlarında büyük başarılar elde eden fakat, bunu yaparken olimpiyat ruhuna zarar veren sporcuları bir araya getirdik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dora Ratjen

1. Dora Ratjen

20 kasım 1918 doğumlu Alman atlet Dora Ratjen 1936 Berlin Olimpiyatları'nda Almanya adına kadınlar yüksek atlamada dördüncü olmuş, 1938 Viyana Avrupa Şampiyonası'nda ise 1.70'lik derecesiyle dünya rekoru kırmıştır. Almanya'da başarısından dolayı adına pullar dahi basılmıştır.

Ancak Avrupa Şampiyonası'ndan sonra bir tren istasyonundaki kimlik kontrolü sırasında erkek olduğundan şüphelenilmiştir.

Ancak Avrupa Şampiyonası'ndan sonra bir tren istasyonundaki kimlik kontrolü sırasında erkek olduğundan şüphelenilmiştir.

Yetkililer tarafından gerçekleştirilen incelemede sporcunun çift cinsiyetlilik özellikleri gösterdiği ve biyolojik açıdan erkek cinsiyet özelliklerinin daha ağır bastığı tespit edilmiştir. 

Bunun akabinde sporcunun rekoru geçersiz sayılmış ve madalyaları elinden alınmıştır.

2. Doğu Alman Sporcular

2. Doğu Alman Sporcular

1968 Mexico City Olimpiyatları'nda Doğu Alman sporculara yarışmalardan önce doping yapıldığı tespit edilince, kuralları ihlal eden sporcuların madalyaları ellerinden alınmıştır.

3. Ben Johnson

3. Ben Johnson

Jamaika doğumlu Kanadalı atlet Benjamin Sinclair 'Ben' Johnson 1984 Yaz Olimpiyatları'ndaki 100 metre ve 4 x 100 metre bayrak yarışlarında bronz madalya kazandı. 

1987 Dünya Atletizm Şampiyonası ve 1988 Yaz Olimpiyatları'ndaki 100 metre yarışlarında dünya rekoru kırsa da doping yaptığı gerekçesiyle bu rekorlar iptal edilirken, elde ettiği şampiyonluklar da geri alındı.

4. Marion Jones

4. Marion Jones

Bir dönemin en başarılı atletlerinden olduğu düşünülen Marion Jones'un 23 Haziran 2006 tarihinde Indianapolis'te yapılan testte performans arttırıcı eritropoetin kullandığı tespit edildi. 

Fakat sonrasında yapılan ikinci test negatif çıkınca atlet aklandı. 5 Ekim 2007'de yaptığı açıklamada yalan söylediğini itiraf ederek, 1999 yılından itibaren iki yıl süreyle doping kullandığını belirtti ve iki yıl spordan men cezası aldı. 

8 Ekim 2007'de, 2000 Sydney Olimpiyatları'nda kazandığı, üçü altın ikisi bronz, beş madalyayı iade etti. Yaşattığı hayal kırıklığından dolayı tüm hayranlarından ve ülkesi ABD'den özür diledi.

Jones, ayrıca FBI'a yalan söylemek ve dolandırıcı bir ilaç şirketi ile olan ilişkisi nedeniyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Boris Onischenko

5. Boris Onischenko

Ukraynalı pentatlet (pentatlon sporcusu) 1968, 1972 ve 1976 Olimpiyatları'nda şampiyonluklar kazanmış bir sporcudur. 

1976 yılındaki oyunlarda eskrim alanındaki mücadelede kullandığı epede hile yaptığı ve rakibi olan sporcuya vuramadığı halde, vuruyormuş gibi bir algı oluşturup hakemleri yanılttığı için diskalifiye edildi. Ardından da tüm spor müsabakalarından men edildi.

6. Madeline de Jesús

6. Madeline de Jesús

Porto Riko'lu kadın atlet Madeline de Jesus, 1984 Los Angeles Yaz Olimpiyatları Oyunları'nda, uzun atlama müsabakalarında sakatlandı.

Kendisi 4x400 bayrak yarışlarında da ülkesi adına yarışacaktı fakat sakatlığı dolayısıyla yarışacak durumda değildi.

Bunun üzerine oyunlar sırasında orada bulunan ikiz kardeşinden kendi yerine yarışmasını istedi. Kardeşi başarılı da oldu ve bayrak takımı sonraki tura yükseldi. 

Ancak durumu fark eden Porto Riko'nun baş antrenörü skandalı fark etti ve takımını turnuvadan çekti.

7. Michelle Smith

7. Michelle Smith

İrlandalı sporcu Michelle Smith 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları'nda önemli başarılar elde etti.

Smith, 400 m bireysel karışık, 400 m serbest ve 200 metre bireysel karışık dallarında üç altın madalya kazandı. Ayrıca 200 m kelebek kategorisinde bronz madalya kazandı.

Fakat daha sonra yapılan testlerde sporcunun doping testlerinde, yasak maddenin tespiti engellemek için alkol aldığı tespit edildi.

Bunun üzerine madalyalarına el konuldu ve spordan men edildi. Kendisi de bunun ardından spor kariyerini noktalayarak hukukçu oldu.

8. Badminton Takımları

8. Badminton Takımları

2012 Londra Olimpiyatları'nda Çin, G.Kore ve Endonezya'dan 8 kadın sporcu daha sonraki turlarda daha zayıf rakiplerle eşleşmek adına bazı maçlarda bilerek yenildiler.

Şike yaptıkları tespit edilen bu takımlar oyunlardan diskalifiye edildi.

9. Cameron van der Burgh

9. Cameron van der Burgh

2012 Londra Olimpiyatları'nda 100 m kurbağalamada dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan Güney Afrikalı yüzücü Cameron van der Burgh'ün yarışın başında kural dışı biçimde yüzdüğü iddia edilmişti.

Çeşitli incelemeler yapılsa da sonuç değişmedi. Sporcu yıllar sonra hile yaptığını kabul etti ancak yüzücülerin %99'unun bunu yaptığını belirterek, yapmadığı taktirde geride kalacağını söyleyerek kendini savundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Rus Sporcular

10. Rus Sporcular
e2.365dm.com

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA) hazırladığı raporda Soçi 2014 Kış Olimpiyatları'nda Rusya'nın devlet eliyle sistematik olarak sporcularına doping yaptığı suçlamasında bulunmuştu. 

WADA'nın raporunda, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na katılan atletlerin idrar örneklerinde sahtecilik yapılmasını bizzat Rusya Spor Bakanlığı'nın 'kontrol ve idare ettiği' belirtilmişti.

Rus atletlerin devlet desteğiyle yaygın şekilde doping yaptıklarının bağımsız bir soruşturmada kanıtlanmasının ardından, IAAF Kasım ayında Rusya Atletizm Federasyonu'nun üyeliğini askıya aldı ve Rus atletleri uluslararası müsabakalardan men etmişti. 

Bu sebeple Rus atletler 2016 Rio Olimpiyatları'nda mücadele edemiyorlar.

Sizce olimpiyat ruhu hâlâ yaşıyor mu?

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
92
30
27
6
5
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
laga luga

dopingin yakalanırsan cezası var ama yakalanmazsan yanına kar kalıyor. 7 kere tour de france'ı kazanan lance armstrong kendisi itiraf edene kadar halk kahram... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

2012 Londra harikaydı. 2016 Rio ise rezalet.

Farkettiyseniz, ne hikmetse, genel olarak Batı karşıtı devletlerin sporcuları dopingten ceza yiyor. Özellikle bu sene Rus atletlerin atılması olayı tamamen p... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

ben ikincisi olduğunu düşünüyorum. Her alanda olduğu gibi sporda da arkanda bir güç olduğunda daha rahat oluyorsun.