Görüş Bildir
Haberler
Obama'dan Küba'ya Tarihi Ziyaret

Obama'dan Küba'ya Tarihi Ziyaret

ATKN
20.03.2016 - 21:33 Son Güncelleme: 21.03.2016 - 10:23

ABD Başkanı Barack Obama, tarihi ziyaret için Küba'ya geldi. Obama, Küba’yı 88 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu. Ziyaret öncesi iki ülke karşılıklı jestler yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD-Küba ilişkileri için bugün çok önemli bir adım atıldı. Obama, 88 yıl sonra Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.

Obama ve ailesini taşıyan Air Force One uçağı, Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalktı. Ailesinin yanı sıra bazı senatör ve milletvekillerinin eşlik ettiği Obama'nın yaklaşık üç saatlik yolcuğun ardından, Küba'nın başkenti Havana'ya ulaştı.

ABD Başkanı Obama'ya Küba ziyaretinde ayrıca çok sayıda iş adamı eşlik ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Obama'nın 2,5 günlük ziyareti öncesi, Havana'da yoğun hazırlıklar yapıldı. Küba bayraklarının yanına ABD bayrakları da asıldı. Kübalılar binaları boyayıp etrafı temizledi. Ancak yine de çok az Kübalının Obama'yı görmesi bekleniyor. 

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ziyaret nedeniyle kenti adeta kapattı.

Obama, üç gün kalacağı Havana'da ilk olarak geçen yıl yaklaşık 50 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla yeniden açılan ABD Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek, burada elçilik personeli ve aileleriyle bir araya gelecek.

Pazartesi günü ise Devrim Sarayı'nda Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüşecek olan Obama, burada onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak ve girişimcilik konulu bir etkinlikte bulunacak.

Barack Obama, salı günü de Küba halkına sesleneceği bir konuşma yapacak ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek. 

Obama ailesi daha sonra Küba milli beyzbol takımı ile Tampa Bay Rays takımı arasındaki gösteri maçını izleyecek. ABD Başkanı Obama, aynı gün Arjantin'e gitmek üzere ülkeden ayrılacak.

GIGA Latin Amerika Çalışmaları Enstitüsü Direktörü Bert Hoffmann, “Obama'nın ziyareti halk için tarihi bir olay. Özellikle de yaşlılar, ‘Bunu da yaşayabildik' diyorlar” şeklinde konuştu.

En son 1928 yılında dönemin ABD Başkanı Calvin Coolidge bir savaş gemisiyle Küba'ya gelmişti. Obama ve Castro şimdi geçmişin tüm düşmanlığını toprağa gömmek istiyor.

Karşılıklı jestler

Karşılıklı jestler

Castro ve Obama, New York'ta

Ziyaret öncesi bazı sembolik jestler de geldi. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodrigues Parrila, 18 Mart'ta, ABD'den yapılacak para transferlerinden artık harç ücreti alınmayacağını açıkladı.

Gönderilen paranın yüzde 10'u değerinde alınan harç ücreti uygulaması 2004 yılında Havana hükümetince başlatılmıştı. Harç ücretinin kaldırılması, ABD'deki yakınlarına maddi açıdan bağımlı olan pek çok Kübalının gelirinin artmasını sağlayacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD'yi ziyaret eden Küba vatandaşları ise gelecekte düzenli bir iş arama ya da banka hesabı açma hakkına sahip olacak. İki ülke arasında 48 yıl sonra posta servisi de yeniden başlatıldı. Ayrıca Obama, ziyaret öncesi Küba'ya yönelik bazı yaptırımları da kaldırdı.

Küba uzmanı Hoffmann, “Havana'da geçen 1,5 yıl içinde, 50 yıldan daha fazla şey değişti” diyor. ABD'den ziyaretçi akınının ekonominin gelişmesini sağladığını söyleyen Hoffmann, “Umut bu gelişmenin devam etmesi: Daha fazla internet, daha fazla dolar ve daha fazla ziyaretçi” ifadelerini kullandı.

Deutsche Welle Türkçe ve AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
71
12
7
6
5
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
chicharito

Coca-Cola nın Küba pazarına girişi yakındır...

Şiyar Yavuz

çoktan girdi zaten

Pasif Kullanıcı

Fidel Castro'nun önüne çıkartın bakayım Obama'yı. Adamı Central Park'ta uyuttular lan ilk Birleşmiş Milletler toplantısında.

Uğur Birik

Obama deplasmana gitmiş. Karşılıklı jest var.