Görüş Bildir
Haberler
Ne Kullandığınızı Bilin! Cildimiz İçin Severek Kullandığımız Ürünlerin İçeriğinde Ne Var?

etiket Ne Kullandığınızı Bilin! Cildimiz İçin Severek Kullandığımız Ürünlerin İçeriğinde Ne Var?

Yediğimiz besinler gibi cildimizde kullandığımız tüm ürünlerin sağlığımızda etkili olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de kullandığımız tüm ürünlerin içeriğini haliyle merak ediyoruz ancak ürünlerin içeriğini bulsak dahi bazı içeriklerin ne olduğu hakkında pek bilgimiz olmuyor. 'Bu içerik sağlığıma zarar verir mi, hamilelik döneminde kullanmalı mıyım, bebeğim için zararlı bir şey mi?' gibi birçok soru beynimizin içinde dönüp duruyor.

Tüm bu sorularımıza adeta cevap niteliğinde olan İçinde Ne Var? hesabı sağlıklı ürünler kullanmak isteyenler için güzel bir kaynak. Biz de bu kaynaktan yararlanarak en sevdiğiniz bazı ürünlerin içeriklerini derledik.

Kaynak: https://www.instagram.com/icerikleri_ne/
İçeriğin Devamı Aşağıda

Polente Natural Nemlendirici Krem Niacinamide (B3) & Squalane

FaceLab Hyalüronik Asit Serum

FaceLab Hyalüronik Asit Serum
www.instagram.com

Hayvan üzerinde deneyleriyle ilgili bilgiye ulaşılamadı.

İçinde ne var?

❗Phenoxyethanol, Ortalama Riskli Madde: Ürünlerin raf ömrünü uzatmak için kullanılan koruyucu bir maddedir. Avrupa'da kullanımı denetlenmektedir ve konsantrasyonu bitmiş ürünün %1'ini geçemez. Bu koruyucunun karaciğer ve kan için toksik olduğu bilinmektedir. Ayrıca gözü tahriş edicidir ve bazen cilt hassasiyeti oluşturabilir.

❕PEG 12 Dimethicone, Düşük Riskli Madde: Bu bileşenler PEG, polietilen glikoldür. Bu maddeler gerçek bir sağlık tehlikesi oluşturmamaktadır, ancak büyük miktarlarda kullanıldıklarında tahriş edici etkilere sahip olabilirler. PEG'ler ayrıca diğer maddelerin emilimini artırabilir ve diğer kimyasal bileşikleri destekleyebilir. Bu nedenle, bu tür bileşenlerin hassas ciltlerde kullanılmasından kaçınılması önerilir.

❕Tetrasodyum EDTA, düşük riskli madde: EDTA kozmetik ürünlerin stabilitesine yardimci olmasi icin kullanilir. Maddelerin cilt bariyerinden geçişini arttırabilir. Bu durum, az oranda emilmesi gereken riskli maddelerin emilimini de arttırır. Ayrıca sudaki biyolojik çözünme sürecini etkilediği için doğayı kirleten bir maddedir

❕Su, Acetyl Hexapeptide-8, Caprylyl Glikol, Parfüm,..: Risksiz Maddeler

❕Sodium Hyaluronate: Hyaluronik asidin sodyum tuzu versiyonu. Hyaluronik aside göre daha küçük moleküllere sahiptir, böylece cilt tarafından daha kolay emilir. Cildi nemlendirir ve sıkılaştırır.

❕Propilen Glikol, Risksiz Madde: Alkol bileşenleri içeren ve su gibi çözücülerle karışabilen, cildi tahriş etmeyen bir maddedir.

❕Panthenol, Risksiz Madde: Vitamin B5 olarak da bilinen, pantotenik asidin alkol formu. Panthenol, nem tutma özelliğinden dolayı cilt bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır.'

Yves Rocher Onarıcı Şampuan

Yves Rocher Onarıcı Şampuan
www.instagram.com

Bu marka hayvan deneyleri yapmaktadır.

İçinde ne var?

❕Disodium Laureth Sulfosuccinate, düşük riskli madde: Bu madde genellikle şampuanların temizleme bazlarında kullanılır. Bu bileşen, oldukça reaktif olan etilenoksitin dönüştürülmesiyle elde edilir ve etilenoksite göre çok daha tolere edilebilir bir maddedir. Normalde tahrişe neden olmaz, ancak cildin hassasiyet durumuna, uygulanma süresine ve diğer kümülatif tahriş edici etkilere bağlı olarak ciltte hassasiyete sebep olabilir.

❕PEG - 150 Distearate, PEG - 7 Glyceryl Cocoate, Düşük Riskli Madde: Bu bileşenler PEG, polietilen glikoldür. Bu maddeler gerçek bir sağlık tehlikesi oluşturmamaktadır, ancak büyük miktarlarda kullanıldıklarında tahriş edici etkilere sahip olabilirler. PEG'ler ayrıca diğer maddelerin emilimini artırabilir ve diğer kimyasal bileşikleri destekleyebilir. Bu nedenle, bu tür bileşenlerin hassas ciltlerde kullanılmasından kaçınılması önerilir.

❕Guar Hidroksipropiltrimonyum Klorür, düşük riskli madde: Bu bileşen, kuaterner amonyum ailesine aittir ve cildi tahriş edici olabilir. Ayrıca biyolojik olarak neredeyse hic parçalanmaz.

❕Salisilik Asit, düşük riskli madde: Avrupa Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi SCCS, salisilik asidin gözlere zarar verme potansiyeline sahip tahriş edici bir madde olduğunu açıklamıştır. Salisilik asit, esas olarak koruyucu olarak kullanılan bir bileşendir ve maksimum % 0,5 konsantrasyonda kullanılmalıdır. Soluma yoluyla pulmoner maruziyete neden olabilecek ürünlerde kullanılamaz.

❕Su, Sodium Lauroamphoacetate (yumuşak yüzey aktif madde, temizleyici), Sodium Cocoyl Isethionate (sülfat içermeyen bir temizleme maddesidir.), Sodium Methyl Oleoyl Taurate (yumuşak yüzey aktif madde, temizleyici), Glikol Distearate, Sodyum Klorür (tuz), Jojoba Yağı, Sodyum Benzoate, Parfüm, Xanthan Sakızı, Fructooligosaccharides (prebiyotik bitki şekerleri): Risksiz Maddeler

❕Decyl Glucoside, Risksiz Madde: Non-iyonik, şekerden türetilmiş sentetik temizleyici yüzey aktif madde.

❕İnulin, Risksiz Madde: Endüstriyel olarak en çok hindibadan elde edilen, birçok bitki türü tarafından üretilen, doğal bir polisakkarit grubudur. İnülin, bazı bitkiler tarafından enerji depolamanın bir yolu olarak kullanılır ve tipik olarak köklerde veya rizomlarda bulunur.

Sephora Aydınlatıcı Serum

Sephora Aydınlatıcı Serum
www.instagram.com

Bu marka hayvan deneyleri yapmaktadır.

İçinde ne var?

❕PEG-40 Hidrojene Kastor Yağı, Düşük Riskli Maddeler: Bu bileşenler PEG, polietilen glikoldür. Bu maddeler gerçek bir sağlık tehlikesi oluşturmamaktadır, ancak büyük miktarlarda kullanıldıklarında tahriş edici etkilere sahip olabilirler. PEG'ler ayrıca diğer maddelerin emilimini artırabilir ve diğer kimyasal bileşikleri destekleyebilir. Bu nedenle, bu tür bileşenlerin hassas ciltlerde kullanılmasından kaçınılması önerilir.

❕Su, Pentilen Glikol, 1-2 Hexanediol (sentetik nem bağlayıcı ve koruyucu bileşen), Parfüm, Karbomer (kıvam artırıcı), Gliserin, Riboz (şeker), Yaban Mersini Özütü, Sodyum Hidroksit, Şeker Kamışı Özütü, Parfüm, Portakal Özütü, Limon Özütü, Akça Ağaç Özütü, Chlorella Vulgaris (bir tür mikro alg), Ayçiçek Yağı, Ascorbyl Glucoside (C vitaminin suda çözünebilen bir formu), Biberiye Özütü,Tocopherol (E vitamini içeren organik kimyasal bileşen): Risksiz Maddeler

❕Gliseril Kaprilat, Risksiz Madde: Esas olarak su-yağ emülsiyonlarını stabilize etmek için kullanılan ve çeşitli bitkisel yağlardan üretilen bir ortak emülgatör.

❕Propanediol, Risksiz Madde: Bileşenlerin (salisilik asit gibi) cilde emilimini artırabilen bir glikol. Propanediol, doğal olarak (mısırdan) veya sentetik olarak elde edilebilir. Propanediol hassasiyete neden olmayan, tolere edilen bir bileşendir.

Arko Klasik Yağlı Krem

Arko Klasik Yağlı Krem
www.instagram.com

Bu marka hayvanlar deneyi yapmamaktadır.

İçinde ne var?

‼️Petrolatum, yüksek riskli madde: Vazelin olarak da bilinen petrolatum, petrol türevi bir maddedir. İnsanlar için potansiyel kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Vazelin, mineral yağlar ailesine aittir. Mineral yağların kullanımı gıda ürünlerinde yasaktır. Bu yağlar MOAH ve MOSH kalıntıları içerebilir. MOAH, DNA'yı tahrip eden genotoksik bir maddedir. MOSH ise vücutta özellikle lenf düğümlerinde ve karaciğerde birikebilir ve etkileri bilinmeyen inflamatuar reaksiyona neden olabilir. Fransız Fedaral Tüketiciler Birliği, 2017 araştırmasıda Fransa piyasasındaki dudak bakım kremi markalarının yarısında bu kalıntılardan olduğunu tespit etti

❗Parafin Liquidum, ortalama riskli madde: Bu madde, yağ arıtma işlemi ile üretilen bir mineral yağdır ve gıdalarda kullanımı yasaktır. Bu yağlar, MOAH ve MOSH gibi riskli kalıntılar içerebilir. Özellikle yutma riski olan ürünlerde kullanımından kaçınılmalıdır.

❕Methylparaben, Düşük Riskli Madde: Bu madde paraben grubuna dahildir. Paraben, antibakteriyel ve antifungal özelliklerinden dolayı koruyucu olarak kullanılır. Methylparaben, DNA bozulmasına sebep olabilir ve cildin yaşlanmasını hızlandırabilir. Avrupa Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) maksimum %0.4 oranında kullanımına izin vermektedir.

❕Benzil Benzoate, Amyl Cinnamal, Geraniol ve Coumarin, düşük riskli maddeler: Bu maddeler Avrupa Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) tarafından insanlarda alerjen olarak tanımlanan 26 koku maddesi listesinde yer almaktadır. Verilere göre, Avrupa nüfusunun %3’u bu maddelere alerjiktir. SCCS, bu maddeler için ürün içeriğinde belirli bir miktar geçildiğinde bireysel etiketleme önermiştir.

❕Titanyum dioksit, düşük riskli madde: Titanyum dioksit, özellikle nanopartiküller şeklinde mevcut olduğunda tehlikelidir, bu üründe bu şekilde bulunmamaktadır. Titanyum dioksit solumanın kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle aerosol ürünlerde kullanımından kaçınılmalıdır. Cilde uygulanan ürünler için, mikropartiküller cilt tarafından emilinemeyecek kadar büyük olduğundan sorun yaratmadığı düşünülmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İncia Doğal Roll-on Deodorant

İncia Doğal Roll-on Deodorant
www.instagram.com

Bu marka hayvanlar üzerinde test yapmamaktadır.

İçinde ne var?

❗Potasyum Alum, Ortalama Riskli Madde: Potasyum alum, doğal veya sentetik yollardan elde edilebilir. Ancak her ikisi de alüminyum tuzu içermektedir. Alüminyum tuzlarına kronik olarak maruz kalmak nörotoksik etkilere sahip olabilir. Bu madde cildin gözeneklerini tıkar, bu yüzden esas olarak terlemeyi önleyici özellikleri için kullanılırlar. Alüminyum tuzlarıyla ilgili çok fazla çelişkili bilimsel çalışma vardı ancak bu sene Oxford Üniversitesi ile André-Pascal Sappino ve Stefano Mandriota adlı bilim insanlarının yönettiği ekip tarafından yayınlanan çalışmada alüminyum tuz ile meme kanserinin ilişkisi olduğu sonuçları ortaya çıktı.

❕Su, Gliserin, E Vitamini, Squalene, Parfüm,…: Risksiz Maddeler

Baims Makeup Vegan Kapatıcı

Baims Makeup Vegan Kapatıcı
www.instagram.com

Bu marka hayvanlar üzerinde test yapmamaktadır.

İçinde ne var?

❕Titanyum dioksit, düşük riskli madde: Titanyum dioksit, özellikle nanopartiküller şeklinde mevcut olduğunda tehlikelidir, bu üründe bu şekilde bulunmamaktadır. Titanyum dioksit solumanın kanserojen olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle aerosol ürünlerde kullanımından kaçınılmalıdır. Oral olarak kullanıldığında, yalnızca yutulması halinde kanserojen olduğu düşünülmektedir. Cilde uygulanan ürünler için, mikropartiküller cilt tarafından emilinemeyecek kadar büyük olduğundan sorun yaratmadığı düşünülmektedir.

❕Misk Adaçayı Özütü, Tatlı Badem Yağı, Jojoba Yağı, Sucrose Palmitate (Yağ ve suyu karıştırmaya yarayan, şeker esteri. Aynı zamanda nemlendirici olarak da kullanılmaktadır.), Glyceryl Stearate (Bitkisel yağ asidi), Cetearyl Alkol ( bitkisel yağ alkolü, cilde yumuşaklık verir, karışımları stabilize eder), Potasyum Palmitol Hidrolize Buğday Proteini, Su, Gliserin, Mikrokristal Selüloz, Sodium Levulinate (levulinic asidin sodyum tuzu, nişasta ve bitkiden elde edilir, genelde koruyucu olarak kullanılır), Açai Yağı, Buriti Meyvesi Yağı, Biberiye Yağı,CI77491 (mineral kökenli kırmızı demir oksit), CI77492 (mineral kökenli sari demir oksit),…: Risksiz Maddeler

❕Propanediol, Risksiz Madde: Bileşenlerin (salisilik asit gibi) cilde emilimini artırabilen bir glikol. Propanediol, doğal olarak (mısırdan) veya sentetik olarak elde edilebilir. Propanediol hassasiyete neden olmayan, tolere edilen bir bileşendir.

❕Mika, Risksiz Madde: Mika, makyaj ürünlerinde sıklıkla kullanılan doğal minerallerden biridir. Ürüne ışıltı verir. Tırnak ürünlerinde, makyaj ve cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.

Fermente Mutfağım Bentonit Killi Diş Macunu

Fermente Mutfağım Bentonit Killi Diş Macunu
www.instagram.com

Bu marka hayvanlar üzerinde deney yapmamaktadır.

İçinde ne var?

❕Bentonit kili, Gliserin,Sodyum Bikarbonat, Nane Uçucu Yağı, Karanfil Uçucu Yağı: Risksiz Maddeler

Mavili Kapı El Bakım Balmı

Mavili Kapı El Bakım Balmı
www.instagram.com

Bu marka hayvanlar üzerinde deney yapmamaktadır.

İçinde ne var?

❕Shea (Karite) Yağı,Hindistan Cevizi Yağı, Tatlı Badem Yağı, Avakado Yağı, Balmumu, Gliserin, E vitamini, Lavanta uçucu yağı, Itır uçucu yağı, Paçuli uçucu yağı, Okaliptus uçucu yağı: Risksiz Maddeler

Bepanthol Sensiderm Egzamali Ciltler İçin Kaşıntı Giderici Krem

Bepanthol Sensiderm Egzamali Ciltler İçin Kaşıntı Giderici Krem
www.instagram.com

İçinde ne var?

❕Su, Pentilen Glikol, Zeytinyağı, Cetearyl Alkol (bitkisel yağ alkolü, cilde yumuşaklık verir, karışımları stabilize eder), Shea (Karite) Yağı, Glyceryl Stearate Citrate, Limnanthes Alba Tohumu Yağı, Hydroxyphenyl Propamidobenzoic Asit (egzama ve dermatiti yatıştırıcı etkileri olan madde), …: Risksiz Maddeler

❕Kaprilik Trigliserid, Risksiz Madde: Genellikle hindistan cevizi yağı ile gliserinin birleştirilmesinden üretilen yumuşatıcı ve çözücü bileşen.

❕Panthenol, Risksiz Madde: Vitamin B5 olarak da bilinen, pantotenik asidin alkol formu. Panthenol, nem tutma özelliğinden dolayı cilt bakım ürünlerinde nemlendirici olarak kullanılır.

❕Seramid 3, Risksiz Madde: Seramidler, mumsu bir yapıya sahip lipid molekülleridir. Ciltte bariyer oluşturarak geçirgenliği azaltıp nemi cildinize hapsederler.

❕Squalane, Risksiz Madde: Squalane, nem kaybını önlemek için cildin kendi yağına (sebum) çok benzeyen bir tür hidrokarbondur. Kişisel bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan hidrokarbonlar arasında yüksek riskli vazelin ve mineral yağlar da bulunmaktadır; bu nedenle petrokimyasallardan kaçınmak istiyorsanız squalane iyi bir nemlendirici alternatifidir. Squalane; zeytin, buğday, pirinç ve amarant yağlarında doğal olarak bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sudocrem Bebek Bakım Kremi

Sudocrem Bebek Bakım Kremi
www.instagram.com

İçinde ne var?

‼️Butillenmiş Hidroksianisol (BHA), yüksek riskli madde: BHA, yağların bozulmasını önlemek için kullanılan sentetik bir antioksidandır. Aynı zamanda cinsiyet hormonları üzerinde etkisi olan bir endokrin bozucudur. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından potansiyel bir kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. (2B grubu maddeler). Birçok üretici artık ürünlerinde BHA kullanımını bıraktı.

❗ Cera Microcristallina, Paraffin ve Paraffinum Liquidum, Ortalama Riskli Maddeler: Bu maddeler, yağ arıtma işlemi ile üretilen mineral yağlardir ve petrokimyasal maddelerdir. Bu yağların gıdalarda kullanımı yasaktır. Mineral yağlar, MOAH ve MOSH gibi riskli kalıntılar içerebilir. Bu yağlardan, özellikle yutma riski olan ürünlerde kaçınılmalıdır. MOAH, DNA'yı tahrip eden genotoksik bir maddedir. MOSH ise vücutta özellikle lenf düğümlerinde ve karaciğerde birikebilir ve etkileri bilinmeyen inflamatuar reaksiyona neden olabilir.

❕Benzil Alkol, düşük riskli madde: Benzil alkol aromatik kokulu bir alkol çeşididir. Toksisitesi düşük ancak alerjen bir maddedir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabilir.

❕Benzil Benzoate, düşük riskli madde: Bu maddeler Avrupa Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) tarafından insanlarda alerjen olarak tanımlanan 26 koku maddesi listesinde yer almaktadır. Verilere göre, Avrupa nüfusunun %3’u bu maddelere alerjiktir. Diger koku maddeleri “fragrance” olarak jenerik bir isim altında etiketlenirken SCCS, bu maddeler için ürün içeriğinde belirli bir miktar geçildiğinde bireysel etiketleme önermiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
4
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın