Görüş Bildir
Haberler
Narsistle Yaşamak Zorundaysanız Bunları Yapmamaya Dikkat Edin!

etiket Narsistle Yaşamak Zorundaysanız Bunları Yapmamaya Dikkat Edin!

Burak Öge
21.12.2022 - 23:07 Son Güncelleme: 22.12.2022 - 17:51

Narsistle yaşamak zorunda kalan birçok insanla karşılaşıyorum. Annesi ya da babası narsist olan ve onlarla yaşamak zorunda kalanlar var. Ayrıca yıllarca evli kalıp gidecek hiçbir yeri olmayan birçok insanla terapi yaptım. Gönlüm hala onlarla yaşamamanız yönünde fakat eliniz mahkum olabilir ya da bir süre güçlenene kadar onlarla akıl sağlığınızı koruyarak nasıl güçlü kalacağınızı öğrenmek istiyor olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tavsiyelerime başlamadan önce narsistle yaşıyorsanız öncelikle onların düzelmeyeceğini sizlere hatırlatmak isterim.

Tavsiyelerime başlamadan önce narsistle yaşıyorsanız öncelikle onların düzelmeyeceğini sizlere hatırlatmak isterim.

Onları düzelteceğim diye yıllarınızı harap etmeyin. Onların düzelmesi sizin elinizde olan bir şey değil. Sizin tek değiştirebileceğiniz bir şey var o da kendiniz. Siz kendinizi güçlendirmeye, geliştirmeye çalışın. Ekonomik, psikolojik ve fiziksel olarak sürekli kendinize yatırım yapmaya devam edin. Elinize güç geçtiğinde narsistten ayrılmanız daha kolay olur. 

“Çocuklar için katlanıyorum’’ diyenleri de çok duyuyorum. Çocuklar için katlandığınızda onları da zehirlemiş oluyorsunuz. İlerde size demezler mi ‘’madem kötüydü neden ayrılmadın’’ bu soruyu duyma olasılığınız çok yüksek. ‘’Anne babasız büyümeleri doğru değil’’ haklısınız hiçbir çocuk anne babasından ayrı yaşamak istemez ama bu çocuklar kaosun içerisinde de yaşamayı da istemez. Çünkü sizlerin yaşadığı çatışma çocuklarınızın kişiliğini oluşturuyor ve geleceklerini mahvediyor. O yüzden ‘’çocuklarınıza iyilik mi yapıyorsunuz kötülük mü yapıyorsunuz’’ çok iyi düşünün… 

Kendinizi korumanız adına vereceğim tavsiyeler kesinlikle narsisti alt etmeniz için değil. Uzman olmayan kişiler narsisti alt etmek, boyun eğdirmek, delirtmek, manipüle etmek, narsisti yıkmak gibi o kadar saçma videolar ve yazılar paylaşıyor ki, lütfen onlara itibar etmeyiniz. Narsisti alt etmek mümkün değil tamamen bir hayal ürünüdür. Ben dahi onları yenemem, çünkü o bir şeytan, şeytanı yenebilmek için sizin iki kat şeytan olmanız gerek. Bunu yapabilmeniz mümkün mü, onun kullandığı tekniklerin iki katını kullanabilecek misiniz… Bu sizin kişilik yapınıza uyan bir yapı değil. Hadi diyelim bunları uyguladınız, narsist boş durur mu, o sizi sizden daha iyi tanıyor ve nasıl canınızı yakacağınızı çok iyi biliyor. Lütfen o tarz videolardan ve yazılardan uzak durun ve uygulamayın. Tek yapacağınız şey kendinize odaklanmak ve güçlendirmez. Gücünüzü aldıktan sonra ondan uzaklaşın. 

Evet lafı çok uzattım farkındayım. Şimdi narsistle yaşamak zorunda olup dikkat etmeniz gereken davranışlara göz atalım:

Birincisi narsisti görmezden gelmek çok tehlikeli.

Birincisi narsisti görmezden gelmek çok tehlikeli.

Çünkü narsist görülmemekten hoşlanmaz. Bu onun için dışlamak gibi bir şeydir o yüzden aşırı rahatsız olur. Dışarıdan eve ya da işe geldiğinizde narsiste selam vermeden geçerseniz bunun acısını sizden çıkartır. Arkanızdan dedikodu yapar, sürekli sizin hatanızı arar ve onu dillendirir. 

Ev ya da iş arkadaşlarınıza bir şey alıp narsiste almadığınızda yine kudurur. ‘’Ama bunu o bize yapıyor, biz yapsak ne olur’’ ya da ‘’Ben ona iyi davranmak istemiyorum o kötülüğü hak ediyor’’ diyebilirsiniz.  Ne söyleseniz haklısınız ama bu onunla savaşmaya girerseniz en çok siz zarar görürsünüz. Onunla savaşırken enerji ve zaman harcıyorsunuz. Şeytanla savaşmak için 2 kat daha güçlü şeytan olmanız lazım. Bu pek de mümkün değil. Ayrıca, bu sizin karakterinize de uygun değil.

Onu görmezden gelmek yerine ‘’mış gibi’’ selam verip, çok fazla muhatap olmadan geçip gidin. Onunla iletişiminiz 2 kelimeden fazlası olmasın. Çünkü her şeyi yanlış anlama ya da istediği gibi algılama özelliği var o yüzden az konuşmak her zaman karlıdır. Duygu ve düşüncenizi söyleyip çekilin.

En tehlikeli durumlardan bir diğeri ise ilişki kesmektir.

En tehlikeli durumlardan bir diğeri ise ilişki kesmektir.

Narsist bunun cezasını size ödetir. İlişkiyi kestiğinizde kafanız çok rahatlıyor biliyorum. Fakat uzun vadede maalesef bu pek de işe yaramaz. Arkanızdan iş çevirmeye başlar. Sürekli dedikodunuzu yapar. Başka insanlara karşı sizi öyle bir kötüler ki, herkes sizin ne kadar kötü birisi olduğunuzu düşünmeye başlar ve iletişim kurmaz. 

Bir danışanımın kayınvalidesi görüşmüyor ama deli gibi dedikodu yaptığını söylüyor. Çevresindeki insanlara yalanlar atarak, kötüleyerek onu yalnızlaştırmaya çalışmış. İlişki kesmek yerine “mış gibi” iletişim kurmanızda fayda var, tıpkı komşuyla iletişim kurar gibi. Nasıl komşunuzla merhabalaşıp, hayatınız hakkında çok fazla ayrıntı vermeden yaşıyorsanız, bunlarla da aynı şeyi yapmalısınız. 

Düşmanınıza yakın durmanız sizin faydanıza, çünkü arkadan iş çevirip çevirmediğini anca yakınındayken görebilirsiniz. Ama ilişki kestiğinizde ne hamle yaptığını bilemezsiniz. Düşmanınıza yakın durmanızda fayda var.

Çok sık duyduğum üçüncü hata ise küsmek.

Çok sık duyduğum üçüncü hata ise küsmek.

‘’Hocam eşimle haftalardır konuşmuyoruz hiç sorun yok’’ ya da ‘’ Küsünce kafam rahat oluyor’’ diyenleri çok duydum. Evet haklısınız küsmeniz kafanızın rahatlığı acısından önemli fakat uzun vadede pek de işe yarayan bir teknik değil maalesef. Çünkü küs olduğunuz kişiyle aynı ortamda bulunmaya devam ediyorsunuz. Küslüğün getirdiği negatif enerji siz farkında olmadan birbirinize yansıyor. 

O eve geldiğinde enerjiniz düşüyor, sesini duyduğunuzda gerilmeye başlıyorsunuz. Birbirinize küs olduğunuzda yaptığınız hatalar daha da göze batıyor. Kavganın çıkması ufak bir kıvılcıma bakıyor. Narsiste küstüğünüzde o bunu kişisel algılıyor ve hakaret gibi görüyor. Küsmekte bir nevi görmezden gelip dışlamak gibidir. O bunun acısını sizden çıkartır.

Narsistle yaşamak zorundaysanız küsmek yerine onunla nezaketen iletişim kurmanız gerek. Sizin arkanızdan iş çıkarmaması için az da olsa iletişim kurmanız gerekiyor. Merhaba deyip halini hatırını sorun. Arada güzel söz söylemeniz narsistin çok hoşuna gider ama yapmacık olmayın o bunu anlar. 

‘’Bunları yapmak içimden gelmiyor, neden ona güzel söz söyleyeyim ki’’ dediğinizi duyar gibiyim. Çok haklısınız ama bunu sizden istemekteki amacım sizi korumak. Bu şekilde o size daha az saldırgan oluyor.

Diğer yapılan en önemli yanlış ise narsistin hatalarını sorgulamak.

Diğer yapılan en önemli yanlış ise narsistin hatalarını sorgulamak.

Narsist kendisini kusursuz, şahane olarak gördüğü için yaptığı her hatanın doğru olduğunu zanneder. Her zaman haklı olduğunu savunur. Zaten onunla yaşıyorsanız kafanız illaki karışacak. Çünkü sözleri ve yaptıkları tutarlı değildir. O yüzden narsisti sorgulamaya başlarsanız çatışmanız büyür gider.

Peki doğruları kim konuşacak. Siz bir kere duygu ve düşüncenizi ifade edin. Amacınız onun anlaması sağlamak değil çünkü sürekli anlatmaya çalışacaksınız o da inatla bunu anlamayacak. Bir kere ifade etmenizin amacı ise içinizde kalmasını önlemek ve duygu yoğunluğunun önüne geçmek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Beşinci en önemli hatalardan birisi ise narsiste karşı ilgisiz gözükmektir.

Beşinci en önemli hatalardan birisi ise narsiste karşı ilgisiz gözükmektir.

‘’Ben ona ilgisiz gözükeyim de benim kıymetimi anlasın.’’ Narsist sizin kıymetinizi anlamaz, onun için önemli olan tek şey kendisidir. İlgisizliği de bir cezalandırma olarak algılar ve bunun bedelini size ödetir. Mesela anneniz ya da babanız narsist onu ciddiye almayıp, ilgilenmediğinizde size sağladığı imkanları geri çeker. Parasız bırakır, yalvarmanız için muhtaç eder. Yine aynı mesele küçük küçük güzel sözler söylemeniz, duygusunu okşamanız sizin faydanıza.

Altıncı hata ise mutluluğunuzu narsistin gözüne sokmaktır.

Altıncı hata ise mutluluğunuzu narsistin gözüne sokmaktır.

Bu hatayı çoğu kişi fark etmez. Çünkü yanlış bir şey olduğunu düşünmez. ‘’Yaşadıklarımızı da mı paylaşmayalım’’ diyebilirsiniz. Narsist mutluluk düşmanıdır. Mutlu olduğunuzu ya da başarınızı gösterdiğinizde o kendisiyle bunu kıyaslayacaktır. Kendisi mutsuz orada dururken sizin orada gülüp eğlenmenizi istemez. 

Siz bir şeyleri başardığınızda onun kendi aşağılık kompleksi tetiklenir ve harekete geçer. Gelir o mutluluğunuzu size zehir eder. Bir iki çift lafla dahi tüm moralinizi bozar. İşinizde terfi alınırsınız ‘’Ne olmuş ki herkes bunu başarır’’ diyerek küçümser. Siz mutlu olun ama onun gözüne sokmaya çalışmayın. Siz başarılarınıza koşun ama sessizce ilerleyin. O gün gelecek zaten öğrenecek, o sizi izlemeyi bırakmaz. Önemli olan sizin kendinizi geliştirip güçlendirmenizdir. 

Onunla savaşa girmeye çalışmayın çünkü bunu kazanamazsınız. Çünkü o kazanmadan hiçbir savaşı bırakmaz. O yüzden tek savaşınız kendinizle olsun, geçmişte aldığınız yaraları iyileştirmek için mücadele edin, kendinizde fark ettiğiniz kusurları düzeltin. Bir gün gücünüzü elinize aldığınızda oradan uzaklaşın. Ne ailenize, ne eşinize, ne de çocuklarınıza sırtınızı dayamayın. Unutmayın kendine yaslanan dik yürür.

Siz narsistle yaşamak zorunda mısınız ve nasıl zorluklar yaşıyorsunuz yoruma bizimle paylaşırsanız çok sevinirim. Yazıyı beğenmeyi ve Instagram’ dan beni takip etmeyi unutmayın.

Instagram

YouTube

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
7
4
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Belgin Kulluk

Narsisizm de bir psikolojik rahatsızlıktır ve diğer psikolojik rahatsızlıklar gibi kişinin ve çevresinin hayatını zorlaştırabilir. Narsisizmi diğerlerinden a... Devamını Gör

Corto Maltese

Bu dediğiniz, narsisti psikoloğa ya da terapiste götürebilirseniz geçerli tabi. Kendini kusursuz gören bir yaratığın kendinde bir sorun olduğunu kabullenmesi... Devamını Gör

cansu

Bunları yapmamaya dikkat edin; onunla yaşamak.

Corto Maltese

En kesin çözüm.

Trabuzeni

Bu ülkenin tamamı narsist