Görüş Bildir
Haberler
Narsistin Gizli Manipülasyon Silahı: Uyku Yoksunluğu Yaratma

etiket Narsistin Gizli Manipülasyon Silahı: Uyku Yoksunluğu Yaratma

Burak Öge
12.08.2023 - 13:08

Çok şaşıracaksınız biliyorum, uykusuz bırakmayla nasıl manipüle edileceğinizi tahmin dahi edemezsiniz. Uzaktan bakıldığında “ne alaka, uykuyla beni nasıl manipüle edebilir ki’’ diyebilirsiniz. Daha önce bu tarz manipülasyonla karşı karşıya kaldığınızı düşünmemişsinizdir. Bu yazıyı okuduğunuzda siz de uyku yoksunluğu manipülasyonuna maruz kalıp kalmadığınızı çok iyi anlayacaksınız. Ama ben şundan çok eminim; narsistle yaşıyorsanız muhtemelen uyku manipülasyonuna da maruz kalıyorsunuzdur.  Tek fark bunun farkında olmayışınızdır.

Narsist insanlar birlikte olduğu kişiyi daha iyi yönetebilmek için partnerinin uyku düzenini bozmaya çalıştığı birçok örnek var. Uyku yoksunluğu bir nebze de olsa gaslight kadar tehlikeli bir yöntem hatta gözle görülür olumsuz sonuçları hemen ortaya çıkar. Eğer bir insanı uykusundan yoksun bırakırsanız onu kontrol etmesi daha kolaydır. Neden mi? Çünkü uykunuz yoksa enerjiniz yoktur, başınız ağrır, odaklanamazsınız, hafızanız zayıflar, depresyona yatkın olursunuz. Eeee ne alaka kontrol etmekle uykusuz kalmak’’ diyebilirsiniz.

Amaç, burada sizi zayıflatmak. Narsist sizi zayıflatabilirse daha kolay kontrol eder. Uyku yoksunluğu yemek yoksunluğuyla aslında aynıdır; üç gündür yemek yemeyen bir insanla beş saat aç kalmış bir insan aynı değildir. Üç gündür yemek yemeyen insan çok zayıf düştüğü için ne yediğine bakmaz ve karşısındaki insanda yemek varsa ne verirse onu yer ve dediklerine şartsız uyar. Fakat beş saat aç kalmış birisi elinde yemekle sizi ikna edemez, çünkü aç değilsinizdir. Çok fazla uyku yoksunluğu yaşadığınızda ise güçsüzleşeceksiniz ve kontrol edilmeye müsait olacaksınız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelin şimdi narsist uykuyu kullanarak sizi nasıl manipüle etmeye çalışıyor anlayalım.

Gelin şimdi narsist uykuyu kullanarak sizi nasıl manipüle etmeye çalışıyor anlayalım.

1. Narsistle yaşıyorsanız tam yatmanıza yakın tartışacak konu çıkartır.

Siz tüm gün iş, güç, ev ve çocuklar derken aşırı yorulmuşsunuz ve yatmak için hazırlanıyorsunuz. Pijamalarınızı giydiniz, dişlerinizi fırçalıyorsunuz tak diye narsist gelir yanınıza önemsiz bir konuda tartışma yaratır. Siz uzatmayıp, uyumaya çalışsanız da buna izin vermez, o konuyu kapatmadan sizi asla uyutmaz. Siz gereksiz görüp uymaya gitseniz de yatığınıza gelir orda konuşmaya devam eder. Sizin moralinizi bozana kadar tartışmayı sürdürür. Daha sonra sizin uykunuz kaçar ve uyuyacak haliniz kalmaz. Narsistler ise işin garibi dakikalar içerisinde uykuya dalarlar. Sanki hiç tartışmamışsınız gibi hızlıca uykuya dalar fakat siz düşünmekten uyuyamazsınız. 

2. Narsistle yaşıyorsanız tam yatmaya yakın plan yapar.

Kendisinin hiç uykusu yoktur ve yalnız bir plan yapmak istemez. Hop oracıkta sizin en sevdiğiniz dizi/film izlemeyi, oyun oynamayı ya da dışarı çıkmayı teklif eder. Siz uymaya gideceğinizi söyleseniz de “al işte birlikte bir şey yapmak için teklifte bulunuyorum onda da uyuyorsun, sonra da birlikte bir şey yapmıyoruz diye söylenip duruyorsun” diyerek sizi manipüle eder. Siz izlemek istemeseniz de zorla ikna eder. Yarın işe gidip gitmeyeceğinizi hiç önemsemez, o aktiviteyi size yaptırır. 

3. Narsistle uzakta yaşıyorsanız sizi arayarak uzun uzun konuşur ya da mesajlaşır. 

Sizin yarın önemli bir toplantınız olabilir, sınavınız olabilir ama narsist için bunların hiçbir önemi yoktur. Narsistin uykusu kaçtıysa ya da uymak istemiyorsa sizi de uyutmaz. Tartışılacak konuyu uzattıkça uzatır. Sizi çok sevdiğini söyleyip görmek ister. Sizinle sohbet etmeyi özlediğini söyleyerek sizi yine uyutmaz. 

4. Narsist Uyku sırasında uyandırır.

Siz yatağınızda mışıl mışıl uyurken narsist gelir, sizi saçma bir nedenden uyandırır. Aklına daha önce tartıştığı bir konu gelir, o üstünü kapatmadığı tartışmaları tekrar açar. Siz uyuduğunuzu hatırlatsanız da daha sonra konuşmayı teklif etseniz de narsist tartışmayı sürdürür. Çünkü narsistin kafasına takılan konu sizin uykunuzdan daha önemlidir. Sizin ertesi gün işe gitmeniz, sınava gitmeniz onun için çok da önemli değildir. 

Uyduğunuz sırada çok acil bir durum var deyip sizi arar ama bir bakmışsınız bunun için uyandırılmaya değmez. Ama narsist için o konu hep çok önemlidir.  

Gecenin bir yarısı sizinle sevişmek için uyandırabilir. Siz uyuduğunuzu söyleseniz de o cinsel ihtiyacını gidermek için sizi aşırı derecede zorlar. İstemediğinizde kendinizi suçlu hissetmenize yol açar.

5. Gereksiz zamanlara ya da uyanacağı zamana alarm kurar.

En sinir bozucu noktalardan bir tanesi ise narsistlerin alarmına uyanmanızdır. O işe gidecektir, geç kalmaması için alarm kurar. Ama alarmı kendi uyanacak şekilde ayarlamaz da herkesi uyandıracak şekilde ayarlar. Bunun için en hazır cevabı ise “işe geç mi kalayım yani, ne olur uyansan, tekrar uyursun ben gittikten sonra” der.

6. Uyduğunuz zaman gereksiz ev işleri yaparak gürültü yapar.

Sizin gece çalışıp gündüz uyuyorsanız ya da öğlen uykuya dalsanız onun ev işleri var ise onları yapar. Temizlik yapmak istiyorsa süpürgeyi çalıştırır. Ev tadilatı varsa bam küt yapar. En gıcık olan şey ise kapılar sert bir şekilde vurmak olur, uyardığınızda ise “yanlışlıkla oldu, rüzgar çarptı” diyerek bahaneler uydurur. “Saat kaç oldu bu saatte uyulur mu, kalk herkes seni bekliyor” diye kendisini sürekli haklı çıkartmaya çalışır. Kalktığınızda bile size surat asar, tavır takınır. Zaten uykunuzdan oldunuz bir de onun suratsızlığını çekersiniz. 

7. Aşırı derecede horlama.

Horlamak gerçekten çok sorun edeceğimiz bir şey değil. Çünkü kontrol edilmesi zor bir durum. Fakat bir kişi horlayacak diye yanında uyuyan kişi de rahatsız olması da hiç hoş bir durum değil. Eğer eşiniz inatla horlamadığını iddia ediyorsa bu bir sorundur. Video çekip gösteriyorsunuz anca belki ikna oluyorlar. Daha sonra onu normalleştirmeye çalışıp hiçbir şekilde tedavi olmuyorlar. “Ne var yani horluyorum, benim elimde mi, tüm gün yoğun şekilde çalışıyorum” gibi cevaplar veriyorlar. Evet, çok çalışıyor ve yorgun olabilirsiniz. Ama bu duruma çözüm getirilmesi gerek. Öncelikle bu konuda hastaneye gidip tedavi olmalıdır. Durum hala çözülmüyorsa farklı yerlerde yatılması çok doğaldır. Aynı şekilde aşırı alkol içmekte horlamayı tetikliyor. Muhtemelen doktorda daha az alkol tüketmesini önerecektir. Ama narsistler genelde bu uyarıyı ciddiye almaz. Siz ne yaparsanız yapın kaçan sizin uykularınız olur.  

Eşiniz horlamasını çözmeyip normal hayatına devam eder çünkü onu rahatsız eden bir durum değildir. Kendisinin dışında kimse de önemli olmadığı için bu sorunu çözmeyecektir. Siz kendiniz farklı yerde yatmayı tercih edebilirsiniz. Fakat narsistler burayı bir fırsat olarak sinsice kullanır. Çocuklara sizi kötü göstermek için “bakın anneniz artık benimle yatmıyor” der ve sizi kötüler. Lütfen çocuklara neden ayrı yattığınızı en başından anlatın ki, onlar kafasında kurmasın ya da narsistin manipülasyonununa maruz kalmasınlar.

Bir de sizi “horluyorsun” diye uyandırırlar. Bu durumda tartışmayın, özür dileyin ve “bir dahakine video çekip uyandırabilir misin, doktor ne kadar yüksek horladığımı merak ediyor” deyip video çekmesini isteyin. Baktınız horluyorsunuz, lütfen doktora gidip tedavi olun.

8. Gece geç gelip, anahtar kullanmayıp zile basar.

Gece işten geç geldiğinde ya da eğlenceden geç döndüğünde anahtarı kullanmaz. Sonra size bahane uydurur “anahtarı bulamadım, dışarda mı kalsaydım” der. Bir insan anahtarı unutabilir, bulamayabilir. Bunlara saygımız sonsuz ama bu sürekli oluyorsa artık bu kasıtlı yapılan bir durum olur.

Uykusuz kaldığınızda birçok olumsuzlukları da beraberinde getireceksiniz.

Uykusuz kaldığınızda birçok olumsuzlukları da beraberinde getireceksiniz.

1. Uykusuz kaldığınızda fiziksel sağlığınızla birlikte, zihinsel sağlığınızda bozulmaya başlar.

2. Karar verirken sağlıklı seçimler yapamayabilirsiniz.  

3. Sınav, toplantı ya da sunum anında bilgiler aklınıza gelmez, unutkanlık yaşama olasılığınız çok yüksek olur.  Ayrıca uykusuzluk iş yerinde ya da okulda motivasyonunuzu ve dikkatinizi azaltır. İş yerinde problem çözme becerinizi zayıflatır, yaratıcılığınız ise zedelenir.  Buda belli bir zaman sonra performansınızı ve finansal durumuzu etkiler. 

4. İşinize odaklanamayıp hata yapma şansınız artar.

5. Çok fazla tepkisel, sinirli ya da stresli olursunuz. İş yerinde, okulda ya da evde herhangi bir nedenden dolayı normalden daha fazla öfkeyle tepki vermenize neden olur. İnsanların önünde eşinizle aşırı öfkeli tepki verebilirsiniz, bu da sizin sorunlu bir kişi gibi gözükmenize neden olur. Aşırı öfkelenmeniz narsistin maskesini saklayacak ve kendisini aklamasını imkân sunacak. 

6. Uykusuz kaldığınızda daha az sosyalleşirsiniz. Çünkü enerjiniz düşük olduğu için aktivitelere gitmezsiniz ya da arkadaşlarınızla buluşmazsınız. Bir zaman sonra yalnızlaşmaya başlarsınız. 

En başta bahsettiğim gibi uyku yoksunluğuna sebep olmak doğrudan manipülasyon şekli olmasa da uzun vadede hem psikolojinizi hem de fiziksel sağlığınızı olumsuz etkiler. Ayrıca bu manipülasyon davranışı belli zaman sonra daha kolay şekilde kontrol edilmenize imkân sunar. Belli bir zaman sonra da uyku yoksunluğu kariyerinizi, eğitiminizi, arkadaş ilişkilerinizi olumsuz etkilemiş olur. 

Narsistle yaşamak değerimizi, kişisel bakımımızı ve özgüvenimizi çok fazla zedelediği için kendimizi korumak size düşer. Narsistle yaşıyorsanız ilk olarak uykunuzu, beslenmenizi, öz bakımınızı sağlamanız gerek. Bunlar en başında eksik olursa istismara daha açık olursunuz. Siz düzenli uyumaya çalışın, dengeli beslenin ve sosyallikten asla ödün vermeyin...

Sevgiler...

Instagram

Youtube

Twitter

Tiktok

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
8
7
5
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın