Görüş Bildir
Haberler
Milattan Önce 2000 Yılına Kadar Dayanıyor! Dünyanın En Eski Yapılarından Hangilerini Biliyorsun?

Milattan Önce 2000 Yılına Kadar Dayanıyor! Dünyanın En Eski Yapılarından Hangilerini Biliyorsun?

Geçmişe dönüp baktığımızda birçok eski inşanın günümüzde hala hayatta kalmayı başardığını görebiliriz. Bu büyülü bir o kadar da gizemli inşalar insanların her zaman ilgi odağı olmuştu. Bunun sebebi de eski medeniyetlerin böyle harika yapıları inşa etmelerinden kaynaklanıyordu. Gelin hep birlikte bu inşalara yakından bakalım...👇

Kaynak: https://list25.com/25-oldest-building...
İçeriğin Devamı Aşağıda

25. Knossos Sarayı

25. Knossos Sarayı
www.reddit.com

Knossos Sarayı, Yunanistan'ın Girit adasında bulunuyor. Bu saray milattan önce 2000 ve 1400 yılları arasında Girit adasında yaşamış Minos uygarlığına aitti. Karmaşık gözüken bu yapıda mahkeme, taht odası, ve birkaç küçük oda bulunuyor.

24. Su Nuraxi di Barumini

24. Su Nuraxi di Barumini
www.reddit.com

İtalya'nın Sardinya adasında bulunan bu inşa arkeolojik bir önem taşıyor. Milattan önce 16. ve 13. yüzyıllar arasında yaşayan Nurajik uygarlığı tarafından inşa edilmişti. Aynı zamanda bu yapı UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

23. Van Kalesi

23. Van Kalesi

Van Kalesi, adı üzerinde Van'da bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Bu kale 9. yüzyılda inşa edilmiş ve günümüze kadar hayatta kalmayı başarmıştır. O dönemde savunma amaçlı kullanılıyordu.

22. Basamaklı piramit

22. Basamaklı piramit
www.reddit.com

Basamaklı piramit olarak da bilinen Djoser Piramidi, Mısır'ın Sakara kentinde bulunan eski bir Mısır piramididir. Milattan önce 27. yüzyılda ikinci hanedan kralı Firavun Djoser için inşa edilmiştir. Aynı zamanda Piramit, dünyanın en eski taş yapısı olarak da kabul edilir.

21. Newgrange

21. Newgrange
www.reddit.com

Newgrange, İrlanda'daki Boyne Vadisinde bulunan en ünlü tarih öncesi yerlerden biridir. Bu Anıt milattan önce 3200 civarında inşa edilmiş ve dünyanın en eski yapılarından birisi olarak kabul edilmiş. Aynı zamanda mezar yeri olarak ve tören amaçlı kullanıldığı da düşünülüyor. Bunun yanı sıra anıtın en dikkat çekici özelliği, mezar odasına açılan uzun, dar bir tünele sahip olmasıydı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Malta'daki Megalit Tapınakları

20. Malta'daki Megalit Tapınakları
www.reddit.com

Megalitik Tapınakları, Malta Adaları'nda bulunan antik tapınaklardı. Avrupa'nın en eski ve en önemli arkeolojik alanlarından birisi olan bu tapınaklar Neolitik döneme kadar uzanıyor. Bu tapınaklar genelde ritüel ve törenler için kullanmıştı.

19. La Hougue Bie

19. La Hougue Bie
twitter.com

La Hougue Bie, Kanal Adaları'ndaki neolitik bir mezar anıtı olarak bilinir. Aynı zamanda Kanal Adaları'ndaki en eski ve en önemli arkeolojik alanlardan birisidir ve tarihi milattan önce 4. bin yıla kadar uzanır. Topraktan ve taştan inşa edilmiş bu yapı ritüel için de kullanılırdı.

18. Büyük Giza Piramidi

18. Büyük Giza Piramidi
www.reddit.com

Büyük Giza Piramidi, Mısır'ın Giza kentinde bulunan eski bir Mısır piramittir. Bu piramit milattan önce 26. yüzyılda Firavun Khufu'nun mezarı olarak inşa edildi. Giza Nekropolü'ndeki üç piramit arasındaki en eskisi ve en büyüğüdür ve antik dünyanın en ünlü simgelerinden biridir.

17. Ebla Kraliyet Sarayı

17. Ebla Kraliyet Sarayı

Ebla Kraliyet Sarayı, günümüz Suriye'si olan Ebla şehrinde bulunan eski bir saraydı. MÖ 24. yüzyılda inşa edildi ve Yakın Doğu'nun en önemli saraylarından biriydi. Aynı zamanda kabartmalar ve yazıtlarla süslenmiş odalar, salonlar ve avlulardan oluşuyordu. Saray, Eblait uygarlığının tarihi, kültürü ve günlük yaşamı hakkında bilgiler barındırıyordu.

16. Karnak

16. Karnak

Karnak, Mısır'ın Luksor kentinde bulunan eski bir Mısır tapınağıdır. Bu tapınak dünyanın en karmaşık tapınaklarından birisidir. Aynı zamanda bu tapınak Amun, Mut ve Khonsu tanrılarına adanmıştı ve Antik Mısır'da önemli bir ibadet merkeziydi. Karnak, devasa sütunları, dikilitaşları ve diğer mimari özelliklerinin yanı sıra Antik Mısır'ın tarihi ve kültürü hakkında bilgiler barındırıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Khendjer piramidi

15. Khendjer piramidi

Khendjer Piramidi, Mısır'ın Sakara kentinde bulunan eski bir Mısır piramidiydi. milattan önce 332'den 1323'e kadar hüküm süren Firavun Khendjer tarafından inşa edilmişti. Bu piramit Orta Krallık mimari tarzının bir örneği olup kireç taşından yapılmıştı. Aynı zamanda piramitte kabartmalarla ve yazıtlarla süslenmiş odalar, salonlar ve koridorlara da sahipti.

14. Hatşepsut Tapınağı

14. Hatşepsut Tapınağı
www.reddit.com

Hatşepsut Tapınağı, Mısır'ın Luksor kentinde bulunan eski bir Mısır tapınağıydı. Milattan önce 1479'dan 1458'e kadar hüküm süren Firavun Hatşepsut tarafından inşa edilmişti. Aynı zamanda bu tapınak, Yeni Krallık mimari tarzının bir örneği olup kum taşından yapılmıştı. Bunun yanı sıra da bu tapınak Hatşepsut hükümdarlığı ve Antik Mısırlıların günlük yaşamı hakkında bilgiler barındırıyordu.

13. Ramesseum

13. Ramesseum
www.reddit.com

Ramesseum, Mısır'ın Luksor kentinde bulunan eski bir Mısır tapınağıydı. Bu tapınak milattan önce 13. yüzyılda Firavun Ramses II tarafından inşa edildi. Aynı zamanda bu tapınak, Yeni Krallık mimari tarzının bir örneği olarak kabul edildi. Son olarak yazıtlarla dolu odalar, salonlar ve avlulara da sahipti.

12. Apollon tapınağı

12. Apollon tapınağı
www.reddit.com

Apollon tapınağı, Libya'nın Cyrene şehrinde bulunan eski bir Yunan tapınağıydı. Kehanet, müzik ve okçuluk tanrısı Apollon'a adanmıştı ve eski Libya'daki en önemli tapınaklardan biriydi. Tapınak MÖ 6. yüzyılda inşa edilmişti ve Dor mimarisinin bir örneğiydi. Fakat tapınak MS 3. yüzyılda yıkıldı ve kalıntılar daha sonra taş ocağı olarak kullanıldı.

11. Hera Tapınağı

11. Hera Tapınağı

Hera Tapınağı, İtalya'nın Crotona kentinde bulunan eski bir tapınaktı. Yunan mitolojisinde tanrıların kraliçesi Hera'ya ithaf edildi ve şu an antik İtalya'nın en önemli tapınaklarından birisidir. Aynı zamanda tapınak milattan önce 5. yüzyılda inşa edildi ve Dor mimarisinin bir örneği olarak kabul edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Persepolis

10. Persepolis

Persepolis milattan önce 550'den 330'a kadar Ahameniş İmparatorluğu'nun tören başkentiydi. Şu an günümüz İran'ında yer alıyor ve ülkenin en önemli arkeolojik alanlarından birisidir. Bu inşa milattan önce 6. yüzyılda Ahameniş kralı I. Darius tarafından kuruldu ve yönetim merkezi olarak kullanıldı.

9. Partenon

9. Partenon
www.reddit.com

Parthenon, Athena'ya adanmış bir tapınaktı. Milattan önce 5. yüzyılda inşa edilip Antik Yunan mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edildi.Bu tapınağın mimarisi ise oldukça dikkat çekici. Etrafını çevreleyen sütunlardan oluşan bir tapınak olması ziyaretçileri hayran bırakıyordu. Aynı zamanda mermerden yapılmıştır ve kendine özgü bir Dor mimarisi tarzına sahip.

8. Sveştari Trak Mezarı

8. Sveştari Trak Mezarı

Sveştari Trak Mezarı, Bulgaristan'ın Sveştari köyünde bulunan eski bir mezardı. Milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan ve antik Trakya kültürüne ait, iyi korunmuş bir mezar olarak kabul edilir. Mezarda mitolojik sahneleri tasvir eden süslemeler de bulunuyor. Şu an bu eser, Trakya sanatının en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

7. Dhamek Stupa

7. Dhamek Stupa

Dhamek Stupası, Hindistan'da bulunan Budist bir yapıdır. Bu yapı Milattan sonra 5. yüzyılda inşa edildi. 43 metre çapında ve 28 metre yüksekliğinde silindirik bir yapıdır. Şu an dünyanın her yerinden Budistler bu popüler yapıyı ziyarete geliyorlar.

6. İlk Çin İmparatorunun Mozolesi

6. İlk Çin İmparatorunun Mozolesi
twitter.com

İlk Çin İmparatorunun Mozolesi, Çin'in Xi'an şehrinde bulunan eski bir mezar alanıydı. Aynı zamanda milattan önce 246'dan 210'a kadar hüküm süren Çin'in ilk imparatoru Qin Shi Huang'ın mezarı olarak da biliniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Dun Carloway

5. Dun Carloway
www.reddit.com

Dun Carloway, İskoçya'nın Lewis Adası'nda bulunan iyi korunmuş bir inşadır. İskoçya'nın eski sakinlerinin Demir Çağı sırasında inşa ettiği bir tür kule olarak biliniyor.

4. Maison Carrée

4. Maison Carrée
www.reddit.com

Maison Carrée, Fransa'nın Nimes şehrinde bulunan bir Roma tapınağıydı. Dünyanın en iyi korunmuş Roma tapınaklarından birisidir ve Roma mimarisinin şaheseri olarak kabul edilir. Bu tapınak milattan sonra 1. yüzyılda inşa edildi ve tanrı Castor ve Pollux'a adanmıştı.

3. Lei Cheng Uk Han Mezarı

3. Lei Cheng Uk Han Mezarı
twitter.com

Lei Cheng Uk Han Mezarı, Çin'in Hong Kong kentinde bulunuyordu. 1955 yılında inşaat çalışmaları sırasında keşfedilen bu mezar, tarihi Doğu Han dönemine (MS 25-220) kadar uzandığı düşünülüyor. Ayrıca zengin bir aileye ait olduğuna inanılıyor.

2. Garni Tapınağı

2. Garni Tapınağı
www.reddit.com

Garni Tapınağı, Ermenistan ve eski Sovyetler Birliği'ndeki Helenistik tapınaklar arasındaki tek antik tapınaktır. Tapınak milattan sonra 1. yüzyılda inşa edilip Yunan tanrısı Apollon'un Ermenice karşılığı olan tanrı Mihr'e ithaf edildi.

1. Kolezyum

1. Kolezyum
www.reddit.com

Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinen Kolezyum, İtalya'nın Roma kentinin merkezinde oval bir amfitiyatrodur. Antik dünyanın en ünlü yerlerinden biridir ve Roma mimarisi ve mühendisliğinin başyapıtı olarak kabul edilir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın