Görüş Bildir
Haberler
Mide Sorunları

Mide Sorunları

Mide Sorunları

Sindirim sisteminin en temel organı olan midenin insan vücudu için önemi büyüktür. Midenin işlevi; alınan gıdaların, salgılanan enzimler ve mide asidi sayesinde ayrıştırılarak emilimlerinin gerçekleştirilmesi için ince bağırsağa gönderilmesidir.

Midede meydana gelen bazı problemler çeşitli nedenlerden ötürü insan yaşantısını ciddi bir biçimde etkilemektedir. Bu makalede çeşitli mide sorunları ve bu sorunların tedavisi için yapılması gerekenlerden bahsedilecektir.

Bütün dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak meydana gelen sorunlardan bazıları;

Reflü:

Basit anlamda midedeki asidin yemek borusuna taşınması ve hasara yol açması olarak tanımlanan reflü hastalığı; günümüzde yaşanan en yaygın rahatsızlıkların başında gelmektedir. Genellikle midede yanma, ağıza gelen ekşi tat ve koku, yemekten sonra yaşanan ağrılar gibi şikâyetler ile doktora gidilmesi sonucu tanı konulmaktadır ve tedavi gerçekleştirilmektedir.

Reflü hastalarının asitli içeceklerden uzak durmaları, yatmadan hemen önce yemek yememeleri, fazla kahve ve alkol tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. İlerleyen aşamalarda ise doktor kontrolünde uygulanan ilaç tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Gastrit:

Midenin en içinde bulunan mukoza zarının çeşitli nedenlerden ötürü iltihaplanması anlamına gelen gastrit; yaygın olarak orta ve üzeri yaş grubundaki insanlarda görülmektedir. Gastrit rahatsızlığının başlıca nedeni; helicobacter pylori(HP) olarak bilinen bakterinin mideye yerleşmesi ve salgıladığı maddeler ile mide mukozasını zayıflatmasıdır.

Bu bakterinin diğer bir etkisi de bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Bakterinin neden olduğu gastritin ilaçla tedavisi mümkündür. Alınan antibiyotikler sayesinde kısa zamanda HP bakteriisinin etkisiz hale getirilmesi mümkündür.

Ülser:

Mide ülseri; midenin içinde bulunan yüzeyin aşınmasına bağlı olarak ortaya çıkan yara olarak tanımlanabilir. HP bakterisi, fazla asit üretimi, mide iç kısmının asit dayanıklılığının azalması gibi faktörlerden dolayı oluşan bu rahatsızlık; sigara içen, mide asidi üretimini arttırıcı besinleri sıkça tüketen, fazla kafein alan ve yüksek strese sahip kişilerde daha fazla görülmektedir.

Karına bastırılınca hissedilen acı, tat alma duyusunun azalması, renk solması gibi rahatsızlıklar ülser belirtisidir ve bu tip şikâyetleri olan hastalar kısa zamanda tedavi edilmelidir. Ülser tedavisinde doktor tavsiyesindeki ilaçların kullanılması, çay, kahve, alkol gibi içereklerin ve sigaranın bırakılması, stresten kaçınmak ve düzenli yemek yemeye özen gösterilmelidir.

Yukarıdaki yaygın rahatsızlıkların yanı sıra; mide kanseri, hazımsızlık, şişkinlik, mide yanması, mide tembelliği gibi rahatsızlıklar da son derece ciddi ve dikkate alınması gereken hastalıklardır.

İnsan vücudunun bütünlüğünü sağlayan ve sindirim sisteminin temel organı olan midenin korunmasına özen göstermek gerekmektedir. Midede meydana gelen herhangi bir rahatsızlıkta ise gelişigüzel ilaç kullanımı ve kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek yerine doktor kontrolünde tedavilerin uygulanması gerekmektedir. Sağlıklı günler.

Kaynak: http://www.fikirblog.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın