Görüş Bildir
Haberler
Merve Aydın Yazio: Roma’nın Zalim ve Sapık İmparatoru Caligula

etiket Merve Aydın Yazio: Roma’nın Zalim ve Sapık İmparatoru Caligula

Merve Aydın
03.11.2021 - 20:51

Albert Camus 1938’de yazdığı Caligula’da şöyle der: “Caligula açıkça belirtir: Kişiler ölür ve onlar mutlu değildir. Roma’nın tek egemeni, sona değin us yolunu dener. Görülmemiş zırvalıklarla çevresine korku salar ve dalkavuklarının hançeri altında ölünceye değin olanaksızı yakalamaya çalışır.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicu, yani bilinen adıyla Caligula.

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicu, yani bilinen adıyla Caligula.

Claudian Hanedanı mensubu ve Roma İmparatorluğunun üçüncü imparatoru. 37 ve 41 yılları arasında yalnızca 4 sene hüküm sürmüş ancak bu kısa hükümdarlığı boyunca çok fazla zulüm, vahşet, sapkınlık ve deliliği minnacık 4 yıla sığdırmayı başarmış kutlarım…

Savurganlığı, deliliği, sapkınlığı, ahlaksızlığı, acımasızlığı ve işkenceleriyle tanıyor herkes onu. Tabii altında elbette belli nedenler yatıyor. Caligula kendisini çirkin bulurmuş ve fiziksel görünüşünden nefret edermiş. Henüz çocukken babası tarafından minyatür bir Roma askeri gibi giydirilip savaşlara götürüldüğü için birlikteki askerler ona “Küçük Botlar” anlamına gelen Caligula lakabını takmışlar. Uzun boylu, ince kollu, saçları dökük, vücudu da aşırı kıllıymış. Taç takma töreninde Roma vatandaşları kendisiyle dalga geçmiş ve bir keçiye benzediğini söylemişler durum böyle olunca adam zaten görünüşünden rahatsız ılık ılık sıyırmaya başlamış.

Ve tahta çıkar çıkmaz geçmişten gelen paranoyak kişilik özelleri açığa çıkmaya başlayınca tüm Roma halkından şüphelenmeye başlamış. Tahta çıktıktan birkaç ay sonra ciddi şekilde rahatsızlanınca birilerinin onu zehirlendiğini düşünüp sevdiği insanlar dahil tüm şüphe ettiklerini öldürtmüş. Hastalık sonrasından da iyice keçileri kaçırmış, insanlar Caligula’nın delirdiğini düşünmeye başlamışlar. Çünkü başlarda Roma halkı onun İmparator olmasından mutluymuş. O sıralar bol keseden atan cömertliğiyle, adaletsiz vergilerin kaldırılmasıyla ve kanunsuz davrananların hapse atılmasıyla başta ordu olmak üzere herkesin sevgisini kazanmış. Sonra işin rengi değişince nefret edilen biri olarak görülmüş.

Korkunç paranoyası, duygusal gelgitleriyle ortaya sınırsız bir canavar çıkmış.

Korkunç paranoyası, duygusal gelgitleriyle ortaya sınırsız bir canavar çıkmış.

Bu adam tarihin “Ne bakıyorsun lan?” cinayetinin ilk örneği olabilir. Seviştiği kadınların kulağına “istesem buracıkta boynunu kopartırlar” demiş ve yapmış da. İşkence yapmaktan zevk alan bir İmparator, insanları ortadan ikiye böldürmek mi dersiniz, kafalarını kestirmek mi dersiniz bunlar Caligula için günlük ve basit işkenceler. İşkence aşığı bu adam olanları izlemekten de aşırı keyif alırmış. Bir defasında halka açık bir meydanda birinin ellerini ayaklarını bağlatıp zincirlerle 3 ay boyunca dövdürtmüş. Ceset kokuşana kadar caddelerde, sokaklarda millete sergiletmiş. Bir ailenin tamamını da halka açık şekilde idam ettirmiş. Roma kanunlarına göre bakireleri idam edemeyeceği için ailenin 12 yaşında kızını celladına tecavüz ettirip öyle idam ettirmiş.

İnsanların vücutlarını kesip parçalatmak en sevdiği işkence yöntemiymiş. Öyle basit “getirin şunun kellesini” gibi değil özel tasarlattığı aletlerle…

Kurbanlarının testislerini kesip çiğneyen bir imparatordan ne beklenir ki yani!

O kadar kibirli bir adam ki kendisini yaşayan tanrı zannediyormuş. E deliliğin son noktası artık. Saray ile o zamanın en önemli tapınağı olan Jüpiter tapınağı arasında köprü yapılmasını istemiş. Aklınca tanrılarla buluşup, görüşebilecek. Zaten Roma tanrıları ve tanrıçaları gibi giyindiği için köprü yaptırması beni çok şaşırtmadı.

Bu kadar manyaklığın içinde ensest bulunmaması mümkün değil tabii. Kendi öz kardeşiyle herkesin gözü önünde ilişkiye giriyor kendisini halkın izliyor olmasından büyük keyif alıyormuş. En sevdiği kız kardeşi Drusilla’yı hamile bıraktıktan sonra henüz anne karnında olan çocuğunun yarı tanrı olabileceğini düşünüp Drusilla’yı parçalayarak ceninin alınmasını istemiş ve Drusilla’nın katledilmesinden sonra onu tanrı ilan etmiş.

Ne işe yaradıysa vicdanını rahatlattı herhalde.  Saymakla bitiremeyeceğim daha birçok korkunç olaylar bu adamın başının altından çıkmış sizin anlayacağınız. Sonuç olarak şan, şöhret, para ve gücü herkes kaldıramıyor. Bu arkadaşımız da gücü eline alınca ne olduğunu şaşıranlardan. Size Caligula hakkında daha çok görsel fikir edinmeniz için 1979 yapımı Tinto Brass’ın Caligula filmini izlemenizi öneririm. Aklımıza mukayyet olmak dileğiyle…

Instagram

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
81
49
33
13
9
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
aaa

coğu bilgi yanlış ve abartilmis

Ömer Kirazcı

Drusilla'yi öldürmesi yalan en sevdiği kişi hatta ölünce baya üzülmüş ve iyice delirmistir