Görüş Bildir
Haberler
Merakla Beklenen Fed Günü Geldi Çattı: Piyasalar Açılmadan Okumanız Gerekenler

Merakla Beklenen Fed Günü Geldi Çattı: Piyasalar Açılmadan Okumanız Gerekenler

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı açıklanacak. Fed kararının yanı sıra Başkan Jerome Powell'ın önümüzdeki toplantılar için vereceği mesajlar da dikkatle takip edilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomi manşetlerinde neler var?

Ekonomi manşetlerinde neler var?

ABD’nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere birçok Rus diplomata yaptırım uygulamasının ardından Rusya’da, ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’da dahil olmak üzere 13 ABD’li diplomata yaptırım uyguladı.

Kanada’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ardından Rusya da uygulanan yaptırımlara karşılık olarak Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da dahil olduğu 313 kişiyi yaptırım listesine aldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi’nden ayrıldıklarını ve bu bildirimin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e iletildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook’tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin ‘daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu’ aktardı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırım listesine 370 kişi ve kurumu daha eklediğini açıklayarak, toplam yaptırım uygulanan kişi ve kurum sayısının binin üzerine çıktığını duyurdu.

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden müzakerelerin 5’inci turu sona ererken, 6’ıncı turun bugün yapılacağı ifade edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya 13,6 milyar dolarlık bir yardım fonu içeren ve ABD hükümetinin kapanmasını önlemek amacıyla hazırlanan finansman tasarısına onay verdi.

Japonya hükümeti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya’nın 'ayrıcalıklı ulus' ticaret statüsünü iptal edeceğini duyurdu.

ABD Senatosu, 2023 yılından itibaren yaz saati uygulamasını sürekli kılmayı öngören bir tasarıyı onayladı.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, enflasyonda yükselişin Avrupa Birliği ekonomisi üzerinde etkilerinin görülmeye devam edileceğini ancak Ukrayna savaşı nedeniyle bu yıl resesyon girilmeyeceğini söyledi.

Japonya'da iş dünyasını ekonomiye olan güveni, Ukrayna krizi nedeniyle enerji fiyatlarındaki artışın yarattığı endişelere rağmen Mart ayında yükseldi.

ABD Başkanı Joe Biden'in Fed Yönetim Kurulu'na aday gösterdi ve Fed'in bankacılık sektörünün gözetim, denetiminden sorumlu ismi olması öngörülen Sarah Bloom Raskin adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Kuzey Kore yeni bir balistik füze denemesi gerçekleştirdi.

Yurt içi piyasaların gündeminde öne çıkanlar

Yurt içi piyasaların gündeminde öne çıkanlar

Bloomberg HT endeksleri günün ilk verisi olacak. Bloomberg HT tüketici güven endeksi Şubat ayında 45,32 seviyesinde gelmişti (09.55).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini yayımlayacak (10.00).

TCMB'den gelecek günün ikinci verisi Ocak ayına ilişkin konut fiyatları olacak. Konut fiyat artışı bir önceki ay yıllık bazda yüzde 59,6'ya ulaşmıştı (14.30).

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da görüşecekler. İki lider görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Yurt dışı gündeminde öne çıkanlar

Yurt dışı gündeminde öne çıkanlar

Avrupa'da öne çıkan bir veri bulunmuyor. İtalya'dan gelecek final tüketici fiyatları günün izlenecek tek verisi olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).

Almanya Hazinesi 10 yıllık tahvil ihalesine çıkacak. Bir önceki 10 yıllıkta ortalama faiz yüzde 0,31 olarak gerçekleşmişti.

ABD'de MBA mortgage endeksleri her çarşamba olduğu gibi aynı saatte ekranlara düşecek (14.00). 

ABD'nin veri akışı perakende satışlar ve ithal fiyatlar rakamlarıyla devam edecek. İki veri için de Şubat ayı rakamları açıklanacak. Ocak ayında perakende satışlar aylık yüzde 3,8, yıllık yüzde 13,0 gibi yüksek seviyede artış göstermişti (15.30). 

Aynı saatte Kanada'dan ise Şubat ayı enflasyon verileri ekranlara düşecek. Ülkede enflasyon Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarken, yıllık yüzde 5,1 seviyesine ulaşmıştı.

ABD'nin diğer verileri işletme stokları, NAHB konut piyasası endeksi (17.00), DoE petrol stokları (17.30) olacak.

Günün beklenen verisi ise ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak; Fed faiz kararını duyuracak. Piyasalarda Fed'in 25 baz puan artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Böylece 2020 yılı Mart ayından bu yana yüzde 0,00-0,25 aralığında olan faizin yüzde 0,25-0,50 aralığına çıkacağı tahmin ediliyor (21.00). 

Faiz kararıyla birlikte makro ekonomik tahminler de ekranlara düşecek. Fed'in bir önceki raporunda 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,0 seviyesinde bulunuyordu (21.00).

Toplantının ardından her zaman olduğu gibi Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısı takip edilecek (21.30). 

NATO Savunma Bakanları olağanüstü toplantı düzenleyecek. Toplantıya Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın