Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Abi Kamuda İhale Bırakmamış

Mehmet Abi Kamuda İhale Bırakmamış

Onedio Medya
10.02.2014 - 09:42 Son Güncelleme: 10.02.2014 - 11:47
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mehmet Abi Kamuda İhale Bırakmamış

Sabah-atv için kurulan para havuzunu organize eden Mehmet Cengiz, 10 yılda 100 milyar liralık iş almış...

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Sabah ve atv satışı için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun koordinatörlüğünü yürüten Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, son 10 yıllık dönemde devletten tam 88.6 milyar liralık iş aldığı belirlendi. Bu rakama Yap-İşlet-Devret modeli ile alınan işler de eklenildiğinde 100 milyar liraya ulaşıyor.

28 AYRI İHALE ALDI

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, geçtiğimiz hafta TBMM kürsüsünden açıkladığı Sabah ve atv Yolsuzluk Fezlekesi’nde yer alan ve mahkeme kararı ile elde edilen kayıtlarda, “Milletin ....na koyacağız” diyerek millete küfür eden Mehmet Cengiz’in, son 10 yılda 28 ayrı kamu ihalesi kazandığı belirlendi. Söz konusu ihalelerin, teklifleri TL, dolar ve euro olarak değişiyor. 28 ihalenin teklif bedelleri ise, 23.7 milyar euro, 4.9 milyar dolar ve 6 milyar liradan oluştu. Bugünkü kurlar dikkate alındığında ise, Mehmet Cengiz’in Cengiz İnşaat olarak, doğrudan veya konsorsiyum olarak kazandığı ihalelerin bedeli 88.6 milyar liraya ulaşıyor. Cengiz İnşaat’ın, ayrıca Yap-İşlet- Devret modeli ile üstlendiği işler de bulunuyor. Bu işler de dikkate alındığında, Cengiz İnşaat’ın son 10 yıllık dönemde devletten aldığı işlerin tutarı 100 milyar liraya dayanıyor.

HAVUZA 100 MİLYON VERDİ

Devletten son 10 yılda yaklaşık 100 milyar liralık iş alan Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, Sabah ve atv’nin satışı için oluşturulan havuzun koordinatörlüğünü yürüttü. Fezlekede yer alan bilgilere göre, Mehmet Cengiz havuza 100 milyon dolarlık katkı sağladı. Ancak, yüzde 10’luk vergi nedeniyle, havuzun maliyeti Cengiz’e 110 milyon dolar oldu. Ayrıca Cengiz, havuza 100’er milyon dolarlık katkı sağlamakla görevlendirilen Kolin ve Limak’a da Ziraat Bankası’ndan kredi çıkarmak için yoğun çaba sarf etti. Cengiz’in, fezlekede yer alan “küfürlü” konuşmaları kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı. Özellikle, havuz paralarının toplanmasının ardından sarf ettiği Türk milletine yönelik küfür uzun süre tartışma konusu oldu.

NE TÜR İHALELER ALDI?

Cengiz İnşaat’ın son 10 yılda devletten aldığı 28 ihale Sabah ve atv’nin satışı için havuz oluşturulmadan önceki dönemi kapsıyor. Fezlekede, Mehmet Cengiz’in, yeni ihaleler için birçok görüşme yaptığına ilişkin bilgiler de yer aldı. Söz konusu ihaleler de dikkate alındığında Cengiz İnşaat’ın üstlendiği devlet işlerinin sayısı daha da artacak. Cengiz İnşaat’ın son 10 yılda kazandığı 28 ihalenin içinde ise, 22.1 milyar euro’luk 3. Havalimanı, 1.9 milyar dolarlık Boğaziçi Elektrik Dağıtım, 839 milyon liralık Ankara-Sivas Demiryolu Projesi bulunuyor.

ÇALIK HOLDİNG BİNASINDAN “4 MİLYON DOLARLIK” SIR ÇIKTI

SABAH ve atv Yolsuzluk Fezlekesi, Çalık Grubu’nun halen holding binası olarak kullandığı eski Cine 5 binasının satış işleminin yeniden gündeme gelmesine yol açtı. Söz konusu binanın satışının halen Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevini yürüten Hüseyin Aydın’ın, Halkbank Genel Müdürlüğü döneminde gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Hatta binanın satışıyla ilgili 4 milyon dolarlık da bir sır olduğu ortaya çıktı. Çalık Grubu’nun, holding binasındaki 4 milyon dolarlık sırrın hikâyesi şöyle:

Halkbank, 11 Mart 2005 tarihinde Cine 5 binasını 13.7 milyon TL’ye Şişli 2. İcra Müdürlüğü’nden satın alıyor.

Binayı satın alan Halkbank, Cine 5’in eski sahibi Erol Aksoy ile pazarlığa oturuyor. 13 Şubat 2007 tarihinde saat 14.00’da Bankanın Eskişehir Yolu’ndaki binasında, Erol Aksoy ile bir toplantı yapılıyor.

Satışta Hüseyin Aydın’ın yanı sıra, Hasan Cebesi ile Cengiz Göğebakan da hazır bulunuyor. Halkbank yönetimi, binanın satışa çıktığını belirterek, “Teklifleri alalım. En yüksek teklifin üzerine, bankanın borcunu ve geçmiş kira bedellerini öderseniz binayı size geri verelim” teklifini sunuyor. Aksoy da, teklifi kabul ediyor.

Holding binasının teklifleri 5 Nisan 2007 tarihinde toplanıyor. Ve en yüksek teklifi de 46 milyon 400 milyon dolar ile Çalık Holding’e ait GAP İnşaat şirketi veriyor.

Erol Aksoy, anlaşma üzerine, 6 Nisan 2007 tarihinde Halk Bank yönetimine, 46 milyon 700 bin liralık ihale bedelinin üzerine 4 milyon dolarlık da eski borcun ödenmesini kapsayan teklifini sunuyor.

Ancak, banka yönetimi Aksoy’un yeni teklifini yok sayıyor. Bina 20 Nisan’da yani ihaleden yaklaşık iki hafta sonra Çalık Grubu’na devrediliyor. Aksoy’a da, teklifini içeren faksın kendilerine ulaşmadığı bilgisi veriliyor. 

Hüseyin Özay | Taraf

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/haber/mehmet-...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0