Görüş Bildir
Haberler
Meclis'te Süleyman Şah Tartışması

Meclis'te Süleyman Şah Tartışması

ATKN
06.03.2016 - 21:31

Meclis’teki bütçe tartışması sırasında CHP, MHP ve HDP’den Şah Fırat operasyonunun PYD ile düzenlendiği iddiası geldi. Ekonomi Bakanı Elitaş, 'Süleyman Şah Türbesi taşınırken Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır. PYD'den yardım da istememiştir, yardım da almamıştır' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Meclis Genel Kurulunda 2016 yılı bütçesi tartışılırken, Musul Başkonsolosluğu'na yapılan IŞİD baskınında rehin alınan eski Büyükelçi ve CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, PYD lideri Salih Müslim'in Süleyman Şah Türbesi'nin taşınması hakkındaki sözlerini hatırlattı.

"Müslim'in ‘Onlar inkâr edebilir ama operasyon için İstanbul'daydık’ sözleri doğru mu?"

"Müslim'in ‘Onlar inkâr edebilir ama operasyon için İstanbul'daydık’ sözleri doğru mu?"

Eski Büyükelçi ve CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz

Müslüm’in 'Onlar inkâr edebilir ama operasyon için İstanbul'daydık. Ankara'da bir ekip oluşturulmuştu ama istediğim zaman hem Kobani, hem onlarla konuşabilirdim. Sayın Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu çok iyi bilir kimlerle görüştüğümü' dediğini bildiren Yılmaz, sözlerin doğru olup olmadığını sordu ve açıklama yapılmasını istedi.

AK Parti milletvekillerinin kendisine laf atması üzerine Yılmaz, 'Ben orada esaret olmuşum. Esaret olduğum için sizin utanmanız lazım' karşılığını verdi.

'Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır'

'Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır'

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Yılmaz’ın sözlerine yanıt verdi:

'Süleyman Şah Türbesi taşınırken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti, hiç kimseden izin almamıştır. Süleyman Şah Türbesi'ne giderken etrafında konuşlanmış kişilere, gruplara, her kim varsa 'ben Süleyman Şah Türbesi'ni alacağım, getireceğim, Türkiye sınırlarına yaklaşıyorum, herhangi bir müdahale olduğu zaman gerekli cevabı vereceğim' demiştir ve TSK, Süleyman Şah Türbesini bugünkü konumuna taşımıştır. PYD'den yardım da istememiştir, yardım da almamıştır.'

'Sinirlioğlu, Müslim ve Önder yönetti'

'Sinirlioğlu, Müslim ve Önder yönetti'

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Elitaş’ın yanlış bilgi verdiğini iddia etti:

'Sayın Bakan da çok iyi biliyor ki Süleyman Şah Türbesi ile ilgili operasyon yapıldığı zaman, Sayın Feridun Sinirlioğlu, Sayın Salih Müslim ve Sayın Sırrı Süreyya Önder İstanbul'da o krizi bizzat yönetmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti askerinin IŞİD canilerinin elinde can vermemesi için PYD ile ilgili bütün o süreçleri, bizzat buradan kriz masası üzerinden müdahale ederek götürmüşlerdir. 

Sanırım Sayın Elitaş'ın bilgisi yoktur. Eğer inkar etmeye devam ederse Sayın Sinirlioğlu ile hemen bir telefon görüşmesi yaparak Genel Kurula bilgi vermesini rica edeceğim. Çünkü bu utanılacak ya da ayıplanacak bir durum değil. 

AKP hükümeti PYD'den cihadist gruplarla birlikte hareket etmesini istemiştir. Eğer beraber hareket ederse Ankara'da temsilcilik sözü, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın ticarete açılması sözünü vermiştir. PYD bunu kabul etmediği için tutumunu değiştirmiştir.'

CHP ve MHP’den eleştiri

CHP ve MHP’den eleştiri
CHP ve MHP’den eleştiri

CHP Grup Başkanvekili Özgür ÖzelMHP Grup Başkanvekili Oktay Vural

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Elitaş'a, PYD lideri Salih Müslim’i kastederek 'İstanbul'da mıydı, değil miydi? İstanbul'da olduğu ve Sinirlioğlu ile telefon görüşmesi yaptığı ispatlandığında istifa edecek misiniz?” diye sordu. 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da AK Parti’yi eleştirdi:

'Süleyman Şah Türbesi'nin bulunduğu yer vatan toprağı... Bu vatan toprağından çekilmeyi zafer olarak aktarmak son derece yanlış. PYD'nin fotoğrafları ve terörist başının paçavralarıyla süslendiği bir yere getirildiği gayet açık ve net. Yeni tarihin sembolünü, Eşme ruhu ve İmralı canisiyle inşa ettiniz. PYD lideri, Davutoğlu ile görüşmüştür. Asıl vahim olan Süleyman Şah ile ilgili operasyonunun PYD ile düzenlendiğinin ortaya çıkmasıdır. Bu esef vericidir. Terör örgütüyle görüşen sensin. Başkonsolos ve 49 vatandaşın terör örgütünce rehin alınmasına sebebiyet veren kimlerdir?' 

Elitaş: ‘Kılavuzunuz Salim Müslim ve teröristbaşı’

Bakan Elitaş, Özel ve Vural'a şöyle yanıt verdi: 

'Üzülerek ifade ediyorum; CHP Grup Başkanvekilinin kılavuzu Salih Müslim olmuş, Oktay Bey'in kılavuzu da terörist başı olmuş. Onun sözüyle hareket ediyorsunuz. 'Salih Müslim böyle dedi, kayıtlarda var' diyorsunuz. Açık ve net söylüyorum; Süleyman Şah Türbesi oradan getirilirken, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve silahlı kuvvetleri oradaki unsurlara 'Ben Süleyman Şah Türbesi'ni getireceğim, yanlış hareket yapan olursa, bedelini öder' demiştir. Olayın özü budur.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şah Fırat operasyonu

Şah Fırat operasyonu

Suriye'nin Halep şehrindeki Karakozak köyü sınırları içerisinde bulunan Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'ndeki Saygı Karakolu'nda görevli 40 askeri personel ve buradaki tarihi emanetler, bölgede artan IŞİD tehdidi üzerine 21 Şubat 2015'te askeri operasyonla Türkiye'ye getirilmişti.

Eşme, Süleyman Şah Türbesi'nin Şah Fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. Eşme bölgesinin kontrolü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin elinde.

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
10
5
4
3
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Iammurty

Keske operasyon oldugunda inkar etseydiniz sayin elitaş. O zamanlar pyd bas bas bagiriyodu hep beraber yaptik bu operasyonu diye. Neden o zaman demediniz bir... Devamını Gör

Dex Dex

Mezarlık kaçırmanın adı '' operasyon '' olmuş .