Görüş Bildir
Haberler
Marina Abramović’in 10 Unutulmaz Performansı

etiket Marina Abramović’in 10 Unutulmaz Performansı

Sevgi Çiler
23.07.2014 - 18:13 Son Güncelleme: 24.07.2014 - 10:23

Performans sanatının ilahı haline gelen Marina Abramović sanat tarihine unutulmaz çalışmalar bıraktı. Body Art’ın önemli temsilcilerinden olan Sırp asıllı sanatçı, şovlarında fiziksel ve zihinsel potansiyeli zorluyor. Çılgın performans denemeleriyle ün kazanan Marina, adeta bir iddia tutkunu. Kendisine teklif edilen zorlu bahisleri kabul ediyormuşçasına performanslar sergiliyor. Kimbilir belki de 'doğruluk mu cesaret mi?'de hep cesaret'i seçiyordur. Acı çekmekten zevk alan sanatçının performanslarına şöyle bir göz atmak için size aşağıya alalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nightsea Crossing

Nightsea Crossing

Marina bedenin acıya olan dayanıklılığını yıllardır deniyor, sınırları zorluyor. 1981-1987 yılları arasında sevgilisi Ulay ile birlikte dikkat çekici bir performans sergiledi. Bu performans genellikle, müze içerisinde, müze girişlerine yer aldı. Uzun bir masanın iki ucunda oturan çift hiçbir hareket yapmadan sadece birbirlerine bakarak durdular (!).

Imponderabilia

Imponderabilia

Imponderabilia da galeri ve sanat merkezlerinde gerçekleşen bir performans oldu. Sanatçılar bu defa da Marina ve Ulay’dı. Ancak bu performansta müze içerisindeki kapının eşiğinde çırılçıplak konumlanmışlardı.

Müze içerisinde gezen ziyaretçiler bu çıplak eşikten geçmek zorundaydılar. Bu eşiğin performansın açıklamasındaki şekliyle; çiftin tanışmalarının birbirlerinin hayatında oluşturduğu bir eşik mi yoksa galeri ziyaretçilerinin hayatları boyunca hatırlayacakları bir eşik mi olduğu tartışılır. :)

Breathing In/Breathing Out

House with the Ocean View

House with the Ocean View

Tiribin sınırlarını zorlayan bir sevgiliye benzeyen Marina, bu performansında ise 12 gün boyunca yemek yemeyip, tuvalet yapmayıp, konuşmayarak bir galeride yaşadı. New York’ta yer alan bu galeride sanatçı, izleyicilerin gözleri önünde yaşamına devam etti.

Rhythm-0

Rhythm-0

Bir şiddet içerikli performans daha. Bu performansında da Marina bir sandalyede sakin sakin oturmakta. Yanındaki masanın üzerinde ise şarap, parfüm, bıçak, kuş tüyü, jilet, gül, mermi, tabanca, testere, kibrit, kamçı gibi zarar verebilecek malzemeler yer alıyor. Buraya kadar her şey yolunda. Masanın üzerindeki notta ise izleyicilerin bu nesneleri kullanarak Marina’ya istediklerini yapabilecekleri yazıyor. Sonrasında pişman olduğunu düşündüğümüz sanatçı bu performansını bir izleyicinin kendisine silah doğrultması ardından sonlandırmış.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Balkan Baroque

Balkan Baroque

Sanatçı, Balkan Baroque isimli performansını bodrum katında kanlı hayvan kemikleri üzerinde oturarak gerçekleştirdi. Bu kemikleri temizlemeye ve etlerden arındırmaya çalışıyordu. Zamanla ısınan bodrum katında tam dört gün geçirdi. Tahmin edilemeyecek bir kokunun içerisinde Balkan Savaşı öncülüğüyle tüm savaşları lanetledi. Sanatçının unutulmaz performanslarından biridir.

Picasso Baby

Great Wall

Great Wall

Çiftin ayrılıkları da ruhani bir şekilde gerçekleşti. Son ortak çalışmalarının ismi; Great Wall. İkili ayrılma kararı alıp Çin Seddi’nin iki ayrı ucundan birbirlerine doğru yürüdüler. Performans toplamda 90 gün sürdü. Ve sonrasında hüzünlü bir ayrılık.

The Artist Is Present

512 Hours

512 Hours

Sanatçı son performansı olan ‘512 Hours’da haftanın altı günü sekiz saat boyunca Serpentine Galeri’de yer aldı. Bu süreçte izleyiciler ile de etkileşime geçen Marina bir çeşit meditasyona benzetebileceğimiz ruh ve beden ilişkisini ele aldı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
602
206
151
91
77
53
24
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
brujah

Rhythm-0 performansını yarıda kesmedi bu arada 6 saat dolana kadar devam etti.

Kadir Alkan

aynen.

Tolga Sayan

Bu hatun hollywood'un büyücüsü... Bildiğiniz wicca ile uğrşan "witch"... Bir de sanatçı diye yazmış, Hayırdır ? .....NEYSE Kİ, İNTERNET var artık... bir iki ... Devamını Gör

Canova

Alkışlamaktan başka birşey yapamıyorum. Cidden çok farklı, ve çok anlamlı yaptığı her çalışma...