Görüş Bildir
Haberler
Lisanüstü Nedir? TDK'ya Göre Lisans üstü mü, Lisansüstü mü Olarak Yazılır?

Lisanüstü Nedir? TDK'ya Göre Lisans üstü mü, Lisansüstü mü Olarak Yazılır?

Elif Ateş
07.12.2021 - 10:39

Türk dilinin doğru kullanılması için başvurulacak birçok kaynak bulunur. Bu kaynaklar ise Türk Dil Kurumu'nun güncel veri tabanına göre düzenlenmektedir. Bu kurum, dil üzerinde çalışma yapan bir merkezdir. 1932 yılında Atatürk tarafından kurulmuş, daha sonra ise Atatürk Kültür ve Dil Yüksek Kurumu'na bağlanmıştır. Kurum, Türkçenin zenginleştirilerek dünya dillerinin arasında yaşamasını amaçlar. Aynı zamanda Türkçenin çeşitli alanlarda gelişmesi için de büyük çabalar sarf eder. Peki, lisansüstü nedir? Hangi hastalıklara bakar? İşte detaylar... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkçe kelimelerin yazımında ve söyleyişinde pek çok kişi hata yapmaktadır. Bu sözcükler terim anlamlı kelimeler ise söz varlığı içerisinde çok fazla yer almadıklarından kaynaklı bazı yanlışlar görülebilmektedir. Terim anlamlı sözcükler, dilin genel kelimelerinden ayrılırlar ve dilin içerisinde yer alan bilim, sanat, eğitim gibi alanlarla ilgili fikirleri karşılarlar. Farklı yapılardaki kelimelerin yazımında oldukça fazla hatalar görülebilmektedir. Bir kavramı karşılamaya yarayan iki ya da daha fazla kelimenin kaynaştırılması ile oluşturulan birleşik kelimelerin çoğunda yazım yanlışları görülür. Türk Dil Kurumu'nda terim anlamlı, birleşik yapılı kelimeler gibi birçok sözcüğün anlamı ve yapısı hakkında bilgi bulabilmek mümkündür. Kelimenin anlamının bilinmemesi ve cümle içinde kendi anlamı dışında kullanılması çeşitli anlatım bozukluklarına yol açmaktadır. Bundan dolayı kelimelerin anlamları ve doğru yazım şekilleri mutlaka öğrenilmelidir. Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan yazım kılavuzu kitabı ve online çevrimiçi yazım kılavuzu bulunur. Sadece yazım değil, imla, deyimler, atasözleri, lehçeler, terimler sözlüğü de bulunmaktadır. Lisansüstü kelimesinin anlamı ve doğru yazımıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Lisansüstü Nedir?

Lisansüstü Nedir?

Günümüzde oldukça sık kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre lisansüstü kelimesi, lisans eğitimi bittikten sonra yapılan yükseköğretim anlamına gelir. İsim yapılı, Fransızca kökenli bir sözcüktür. 

Eğitim bilimi terimi olarak kullanılan bu kelime, bir alanda uzmanlaşmaya yönelik eğitimlerden biridir. Eğitim programında belirli sayıda ve konularda, zorunlu ya da isteğe bağlı dersler ile bazı yeterlilik sınavları, tezler ve eserler gibi uygulamaları kapsar.

TDK'ye Göre Lisansüstü mü, Lisansüstü mü Olarak Yazılır?

TDK'ye Göre Lisansüstü mü, Lisansüstü mü Olarak Yazılır?

Türkçedeki birçok kelimede olduğu gibi bu sözcüğün yazımında da bazı hatalar yapılabilmektedir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime birleşik yazılmalıdır. Doğru yazımı ise ''lisansüstü'' şeklindedir. 

Cümle İçinde Kullanımı

  • Bu kurum, lisansüstü öğrencilerine burs verileceğini geçen gün açıkladı.

  • Lisansüstü eğitimini Amerika'da yapmak çok istiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın