Görüş Bildir
Haberler
Ultrason Ne Demek? TDK'ya Göre Ultrason mu Ultrasyon mu Olarak Yazılır?

Ultrason Ne Demek? TDK'ya Göre Ultrason mu Ultrasyon mu Olarak Yazılır?

Elif Ateş
30.11.2021 - 10:14

Sözcüklerin doğru yazımı ilgili başvurulacak birçok kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklar, Türk Dil Kurumu'nun güncel veri tabanına göre düzenlenir. Türk Dil Kurumu, dil üzerinde çalışma yapan merkezlerden biridir.  İlk başlarda bağımsız bir dernek iken, daha sonraları Türk Tarih Kurumu ile birlikte Atatürk Kültür ve Dil Yüksek Kurumu'na bağlanmıştır. Atatürk'ün açtığı bu kurumun, Türk dilinin zenginliğinin ortaya çıkarılmasında, aynı zamanda Türkçenin çeşitli alanlarda gelişmesinde önemli rolleri vardır. Bu kuruma ait hem sözlük hem de online yazım kılavuzu bulunmaktadır. Ayrıca, yayımladığı kaynaklar arasında imla, tarama, deyimler ve atasözleri gibi farklı sözlüklerde yer almaktadır.  Peki, Türk Dil Kurumu'na göre ultrason kelimesi ne demektir ve nasıl yazılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günlük hayatta pek çok kişi kelimelerin yanlış söylenişinden kaynaklı çeşitli yazım hataları yapmaktadır. Bu kelimelerde hata yapılmasının nedenlerinden biri günlük hayatta çok sık kullanılmamalarıdır. Ayrıca Türkçede, Fransızca, Arapça ve Farsça kökenli kelimelerde oldukça fazla yer alır. Bunlar sözcüklerin yazımında birtakım yanlışlara yol açabilmektedir. Türk Dil Kurumu, sadece Türkçe kelimeleri değil, aynı zamanda yabancı dillerden Türkçeye girmiş kelimeleri ve terim anlamlı sözcükleri de incelemektedir. Bir dilin çeşitli dallarıyla ilgili kavramları karşılayan terimler, genel sözcüklerden ayrılır. Bu sözcüklerin yazımında bazı belli kurallar bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzunda bu kelimelerin anlamları, yapıları ve doğru yazımları hakkında bilgiler bulabilmek mümkündür. Türkçede kullanılan her kelimenin anlamı ve doğru yazımı mutlaka öğrenilmelidir. Türk Dil Kurumu'nda aranan ultrason kelimesinin anlamını ve nasıl yazıldığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ultrason Ne Demek?

Ultrason Ne Demek?

Türkçede sık kullanılan kelimelerin başında gelir. Türk Dil Kurumu'nun online yazım kılavuzunda bu kelimenin anlamı çok sık sorgulanır. TDK'ya göre ultrason kelimesi ''yansılanım'' anlamına gelmektedir.

İsim yapılı, Fransızca bir sözcüktür. İnsan kulağının işitmeyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgaları ultrason olarak tanımlanır.

TDK'ya Göre Ultrason Nasıl Yazılır?

TDK'ya Göre Ultrason Nasıl Yazılır?

Yazımında oldukça fazla hata yapılan kelimelerden biri olan ultrason, bir fizik terimi olarak kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı ''ultrason'' şeklindedir. Bu kelimenin cümle içindeki doğru kullanımları ise şu şekildedir:

  • Genel cerrahi bölümünde en sık kullanılan görüntüleme yöntemlerinin başında ultrason gelir.

  • Hamilelikte ultrason kullanımı konusunda çok dikkatli olunmalıdır.

  • Deniz sondajları kullanılırken ultrasondan faydalanılır.

  • Ultrason çekimleri için sağlık polikliniklerine, özel ve devlet hastanelerine başvurmak gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın