Görüş Bildir
Haberler
Konservatuvar Ne Demek? TDK'ya Göre Konservatuar mı Konservatuvar mı Olarak Yazılır?

Konservatuvar Ne Demek? TDK'ya Göre Konservatuar mı Konservatuvar mı Olarak Yazılır?

Elif Ateş
26.11.2021 - 10:33

Türkçedeki sözcüklerin yazımı ile ilgili başvurulacak pek çok sözlük bulunmaktadır. Bu sözlükler ise Türk Dil Kurumu'nun güncel veri tabanına göre düzenlenmektedir. Türk Dil Kurumu sadece kelimelerin doğru yazımı ile ilgili değil, pek çok dilden Türk diline giren kelimelerle de ilgilenir. Yaptığı çalışmalarla Türkçe'nin zenginleştirilmesini ve dünya dillerinin arasında var olmasını amaçlar. Bu kurumun hem online yazım kılavuzu hem de sözlüğü bulunmaktadır. TDK'nın yayımladığı sözlükler; deyimler, atasözleri, imla ve tarama sözlükleri gibi ayrı ayrı oluşturulmuş kılavuzlardır. Peki, Türk Dil Kurumu'na göre konservatuvar kelimesi ne demektir ve nasıl yazılır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birçok kişi kelimelerin hem söyleyişinde hem de yazımında çeşitli hatalar yapmaktadır. Bu kelimler, yabancı kökenli sözcükler ya da toplumda sık kullanılmayan kelimelerden ise daha fazla yanlışlar görülmektedir. Türk diline Arapça, Fransızca gibi dillerden girmiş yabancı kelimeler oldukça fazladır. Bu nedenle Türk Dil Kurumu'nda sadece Türkçe kelimeler değil, yabancı kökenli kelimelerin anlamları, yapıları hakkında da bilgiler yer almaktadır. Her kelimenin yazılışı ile ilgili belli birtakım kurallar bulunurken, yabancı sözcüklerin yazımı ile ilgili de bazı özellikler de bulunur. Bunlardan biri olan konservatuvar kelimesinin yazımında da bazı kaideler yer alır. Bu nedenle bir kelimenin anlamı ve doğru yazımı mutlaka öğrenilmelidir. Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzlarında oldukça fazla aranan konservatuvar kelimesinin anlamı ve doğru yazımı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Konservatuvar ne demek?

Konservatuvar ne demek?

Türk Dil Kurumu'nda her kelimenin anlamı bulunduğu gibi bu sözcüğünde anlamı bulunmaktadır. Konservatuvar kelimesi; müzik, tiyatro ve bale öğretiminin yapıldığı okul demektir.

Konservatuvar, Fransızca kökenli bir sözcüktür. Fransızca korumak, muhafaza etmek anlamlarına gelen conserver kelimesinden türemiştir. Bu kelime Türkçede nasıl okunuyorsa Latin dillerinde de öyle okunmaktadır.

Konservatuvar nasıl yazılır? Bitişik mi ayrı mı?

Konservatuvar nasıl yazılır? Bitişik mi ayrı mı?

Bazı söz öbeklerinin yazımı oldukça sık karıştırılır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru kullanımı ''konservatuvar'' şeklindedir. Çoğu kişinin yaptığı hatalardan biri olan kelimenin konservatuar şeklindeki yazımı yanlıştır. Kelimenin cümle içindeki doğru kullanımı ise şu şekildedir:

  • Devlet konservatuvarına girebilmek için bütün sene boyunca çalıştı.

  • Sanatçıların çoğu konservatuvardan mezundur.

  • Konservatuvar gibi kelimeler Latin kökenli dillerden gelmektedir.

  • Türkiye'de konservatuvar ilk olarak 1914 yılında açıldı.

  • Özel yetenek sınavıyla alan bazı eğitim kurumlarından biri de konservatuvardır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın