Görüş Bildir
Haberler
Kuantum Motor Test Edildi

Kuantum Motor Test Edildi

Ulaş
04.08.2014 - 12:28
İçeriğin Devamı Aşağıda

NASA, çalışması neredeyse imkansız görülen motor teknolojisinin ilk denemesinde başarılı olduğunu açıkladı. Yakıt kullanmayan itici güç sistemi, uzay yolculuklarında yeni bir sayfa açabilir.

NASA Johnson Uzay Merkezi'nde yapılan çalışmalar, çalışması imkansız kabul edilen bir itici güç sisteminin başarı göstermesiyle sonuçlandı. NASA mühendisleri, yakıt gerektirmeyen mikrodalga itici gücü sistemini çalıştırmayı başardı.

NASA'nın 28 Temmuz'da raporunu yayımladığı çalışmada, geliştirilen teknolojide başarılı olunması halinde çok daha hızlı uzay görevleri yapılabileceği belirtildi. Geliştirilen sistem, aynı zamanda büyük bir tasarruf sağlayabilir.

Mikrodalga veya kuantum boşluğu plazma iticileri (QVPT) olarak da açıklanan sistemin, yakıt kullanmadan elektrik üretebildiği ifade edildi. Yapılan deneylerde, günümüzde kullanılan düşük kuvvetli ion iticilerin yaklaşık binde birini temsil eden 30-50 mikro-Newton güç elde edildi. Ancak QVPT'ye kıyasla, ion iticiler yakıt gerektiriyor.

Yıldızlararası seyahati kolaylaştırabilir

QVPT'nin uzun dönemde başarılı olması, sistemin enerjisini güneş panellerinden alabileceğini ve bu şekilde yakıt maliyetinin sıfıra ineceği anlamına gelebilir.

NASA, QVPT ise yörüngedeki uyduların maliyetlerinin ciddi ölçüde azalabileceğini, hatta yeni teknolojinin uzay çöplüğü toplamayı da kolaylaştırabileceğini belirtti.

NASA'nın ışık hızını geride bırakacak uzay motoru çalışmalarında başı çeken Harold White, 'güçlendirilmiş QVPT ile Güneş'e en yakın bulunan Proxima Centauri'ye 30 yılda gidebileceğimizi öne sürdü. Söz konusu mesafe, 4.22 ışık yılını temsil ediyor.

NASA'nın elde ettiği ilk ve küçük çaplı başarı, İngiliz araştırmacı Roger Shawyer'ın 'EmDrive' teknolojisini çağrıştırıyor. EmDrive, bir hazne içinde mikrodalgalar saçarak itici güç oluşturulmasına dayanıyor.

Işık hızını geçebileceği düşünülen bir itici güç uzun yıllar göz ardı edilmiş olsa da birçok ülkede bu çalışmalar devam ediyor. Elde edilen 30-50 mikro Newton'luk kuvvet ise çalışmaların devam etmesi için yeterli kabul ediliyor.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/kua...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
3
0
0
0
0
0