Görüş Bildir
Haberler
Kitap Kurtları Buraya! İşte 2018'in Başında Raflarda Yerini Alan Kitaplar

Kitap Kurtları Buraya! İşte 2018'in Başında Raflarda Yerini Alan Kitaplar

Penny
05.04.2018 - 12:02

2018'de oldukça iyi kitaplar okuyacağımızın bilgisini almıştık. Şimdiden kitapseverlerde merak uyandıran kitaplar raflarda yerini almaya başladı. Keyifli okumalar. 🤓

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kırlangıç Çığlığı - Ahmet Ümit

1. Kırlangıç Çığlığı - Ahmet Ümit

Kırlangıç Çığlığı okurlar tarafından heyecanla beklenen bir kitaptı. Hatta ön satışla okuyucuya sunulmuştu. Raflarda yerini alır almaz da çok satanlar listesine girdi. 

Arka kapak bilgisi;

Acıyı gördüm. Gözlerinin ortasında bir çiçek gibi büyüyen irisin önce ağır ağır büzülmesini, ardından çığlık gibi ansızın patlamasını gördüm. Titreyen dudaklar, bal mumuna dönüşen yüzleri, çöken yanakları, irileşen elmacık kemiklerini, birer mağara gibi derinleşen göz çukurlarını, kurumuş ağızların içinde pelteleşen dilleri gördüm.

Anladım ki benliğimizin farkına vardığımız an, acının pençesinde kıvrandığımız andır.

Çığlık değil, ürperiş değil, evet, nereden geldiğini bilmediğim o vahşi iniltiyi kalbimin derinliklerinde duydum. Soluksuz kaldım, boğazım kupkuru, alnım ateşler içinde, tuhaf bir hülyaya kapılmışım gibi sürüklendim o dipsiz boşlukta. Hayatın en karanlık sırrıyla yüzleştim.

Karanlığın her aşamasından geçtim, akan kanın sesini duydum, ölümün serinliğini damarlarımda hissettim.

Geçmişin kamburunu çoktan söküp attım sırtımdan.

İnsanın insanı öldürdüğü o ilk ânı gördüm, katilin zafer haykırışını, kurbanın korku çığlığını işittim.

Her an uyanmaya hazır o muhteşem dürtüyü bastırmak, insanlığın en masum haline, en saf doğasına dönmemek için yıllarca ihanet ettim kendime. Kendimle birlikte bütün dünyayı da kandırdım. Neredeyse başaracaktım ama bırakmadılar, benim adıma onlar öldürmeye başladılar.

İşte bu yüzden geri döndüm...

2. Kardeşini Doğurmak / Türkiye'de Ensest Gerçeği - Büşra Sana

2. Kardeşini Doğurmak / Türkiye'de Ensest Gerçeği - Büşra Sana

Başarılı televizyoncu Büşra Sana, oldukça cesur bir işe imza attı ve Türkiye'de ensest gerçeğini gözler önüne seren bu kitabı yazdı. 

Arka kapak bilgisi;

Kardeşini Doğurmak elini taşın altına koymaktan çekinmeyen bir kalemin ürünü… “Direkt büyüdüm, büyüttüler”

“Büşra Sanay insanlığın  en karanlık noktasına, en bağışlanmaz suçuna büyük bir cesaretle eğiliyor ve ne kadar acı olursa olsun gerçeğin gözünün içine bakmaya çağırıyor bizi. Belki de arınma, bu yüzleşmelerle gelecek. Büşra gibi duyarlı insanların acı çekme pahasına yazdığı, böyle önemli kitaplarla… Okurken sarsılacaksınız hem de çok sarsılacaksınız. Sanırım gerekli olan da bu…”

3. Bazı Yollar Yalnız Yürünür - Özgür Bacaksız

3. Bazı Yollar Yalnız Yürünür - Özgür Bacaksız

Daha önce 'Deli Çocuğun Güncesi' ve 'Mutsuz Çocuklar Ülkesi' kitaplarıyla oldukça beğeni toplayan yazar bu yıl yeni bir kitapla karşımıza çıktı. 

Arka kapak bilgisi;

Kitapsız, çiçeksiz, hayvansız, vicdansız, doğrusuz insandan uzak dur.

Umudu öldürüp, nefreti toprağa dikmek isteyenlerden uzak dur.

Hayatı sadece ideoloji ve düşünce olarak görenden uzak dur.

Mutlu olmanı, sorgulamanı, düşünebilmeni kendilerine yapılmış bir tehdit olarak görenlerden uzak dur.

Kendilerine duydukları yabancılık yüzünden karşısındakini kötü bilenlerden uzak dur.

Nefreti evinin kapısına koyan, artık her dışarı çıktığında avucunda nefret taşıyanlardan uzak dur.

İnsan hayatına olan saygısızlığı bir övünç madalyası gibi, gurur mekanizması gibi görenlerden uzak dur.

Kelimeleri özenle seçmeyen, her cümlesi biat olan, her sözcüğü toz olandan uzak dur.

Sesinin tonu kalbinin tonundan çok olanlardan uzak dur.

Çünkü neye çok yaklaşırsan, neyi çok biriktirirsen, ona dönüşürsün.

4. Doğma Yavrum Dünya Çok Kalabalık - Armağan Portakal

4. Doğma Yavrum Dünya Çok Kalabalık - Armağan Portakal

Bu yıl raflarda sürpriz bir isimle karşılaştık. Organik tarımla uğraşan Armağan Portakal oldukça beğenilen bir kitaba imza attı. 

Arka kapak bilgisi;

Yeni yıkanmış bahçenin kokusu yok artık. 

İri iri doğranmış domatesin zeytinyağına karışan kırmızı rengi de. Parmaklarından akarak yediğin, pembe beyaz gofret arasındaki kaymaklı dondurma da. 

Geride kaldı. Hayır, sen gittin. 

Biz gittik oralardan. Biz uzaklaştık… 

Çünkü… Büyüdük…

Çocukluk denilen yitik ülkeye yolculuk… Küçük kızların kahramanları… Kadın olma, kadın olarak hayatta kalma sınavları... Doğma Yavrum Dünya Çok Kalabalık'ta Armağan Portakal kısacık öykülerle koca koca romanların yapamadığını yapıyor… Hepimizin yüreklerine kök salmış hislere yeniden can veriyor…

5. Parya Koma - Can Bonomo

5. Parya Koma - Can Bonomo

Müzisyen, illüstratör, oyuncu, radyocu, jüri... Birçok mesleği aynı anda icra eden Can Bonomo bu yıl 3. şiir kitabıyla karşımıza çıktı.

Arka kapak bilgisi;

Nasıl oluyor da

Çınar yaşlı bir ağaç ismidir

Kelebekler mutlu ölür

Birbirine benzeyen iki kar tanesi yoktur

Ve fakat sen

İşte böyle

Mutsuzsun.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Leyla ile Mecnun - Burak Aksak

6. Leyla ile Mecnun - Burak Aksak

Burak Aksak bu yıl 'Leyla ile Mecnun' tutkunlarını heyecanlandıracak bir kitapla karşımıza çıktı. Leyla ile Mecnun'da ön satışla okurlarına sunulan kitaplardan oldu. 

Arka kapak bilgisi;

“Bir yanımız çöl bir yanımız deniz…”

 “Zaman döngüseldir ve farklı seçimler yapsan da aynı hayatı yaşarsın. Sana verilmiş bir ömür vardır. Bu dünyadaki zamanın bellidir. Ve her şey bir denge içindedir. Biz... Daha doğrusu ben, o dengeyi bozdum…”

Aynı gün aynı hastanede doğmalarıyla başladı her şey. Bir hayatın birden fazla kez yaşanabileceğinin ve yarım kalmış her hikâyenin tamamlanmaya muhtaç olduğunun bir kanıtıydı onlar. Peki Mecnun bu sefer Leylasına kavuşabilecek mi?  Yoksa yine çölde mi açacak gözlerini? Çünkü o çöl çaresiz âşıkların son durağıdır. Kavuşamayan âşıklar o çölde aralar sevdiğini, kavuşanlarsa emlakçı emlakçı dolanır dururlar, 2+1 kombili.

Yayınlandığı dönemde izleyicisini ekrana kilitleyen Leyla ile Mecnun, bu kez bambaşka bir hikâye ile sevenleriyle yeniden buluşuyor. Mecnun, İsmail Abi, Erdal Bakkal, Baba İskender, Yavuz Hırsız, Yedek Kamil, Gözlüklü Çocuk Kaan ve Aksakallı Dede bu kez bambaşka bir maceranın peşine düşüyor. O geminin geleceğine ilk günkü gibi inananların, sevdiği kızın gözlerinin içine bakarak ‘seni seviyorum’ diyemeyenlerin, kendi çölünde kaybolanların hikâyesi Leyla ile Mecnun Burak Aksak’ın kalemiyle yeni başlangıçlar için geri dönüyor.

7. Değiştirilmiş Karbon - Richard K. Morgan

7. Değiştirilmiş Karbon - Richard K. Morgan

Aslında kitap 2002 yılında yazılmış ama Türkçe'ye henüz bu yılın başında çevrildi. Bir üçlemenin ilk kitabı olan Değiştirilmiş Karbon'un dizisi yapılınca okurlar tarafından oldukça merak edildi ve kısa sürede de raflarda yerini aldı. Uzun süredir de en çok satanlar listesinde. 

Arka kapak bilgisi;

25. yüzyıl. İnsanlık BM’nin gözetimi altında tüm galakside hüküm sürmekte. Irk, inanç ve sınıf farklılıklarının hâlâ devam ettiği bu dönemde teknolojideki yükseliş hayatı âdeta baştan tanımladı. Bir insanın bilinci depolanarak yeni bir bedene (ya da “kılıf”a) kolayca indirilebilir hale geldi ve ölüm olgusu, ekrandaki bir bip sesine indirgendi.

Eski bir asker ve BM elçisi olan Takeshi Kovacs daha önce de öldürülmesine rağmen son ölümü bilhassa acı vericiydi. Evinden 180 ışık yılı uzakta, eski adıyla San Francisco, yeni adıyla Bay City’de yeni bir bedende uyanan Kovacs kendini, “varoluş”u alınıp satılır şeyler olarak gören bir topluma göre bile karanlık ve büyük ölçekli bir komplonun tam merkezinde buldu. Dünyanın en güçlü insanlarından biri olan Laurens Bancroft bir ölümün sırrını açığa çıkarmak için Kovacs’ı tutmuştu: Kendi ölümünün.

Blade Runner ve Neuromancer gibi eserlerin izinden giden siberpunk türündeki Değiştirilmiş Karbon, son zamanların en dikkat çeken bilimkurgu-distopya romanlarından biri.

8. Atların Plakası Olmaz - Ediz Altun

8. Atların Plakası Olmaz - Ediz Altun

Ediz Altun ilk kitabıyla 2018'de raflarda yerini aldı.Arka kapak bilgisi;

Günah keçisi kendisi mi seçilmişti yani? Günah keçileri, hep başka insanlar olmaz mıydı? Haberlerde başına kötü şeyler gelen binlerce insan, kendisinden hep çok uzakta değil miydi? Uçak kazalarında veya terör olaylarında hep başkaları ölmez miydi? Hep başkalarının başına düşmez miydi tuğlalar ya da denizde çok açıldıkları için hep başkaları kaybolmaz mıydı? Seller ve depremler hep başka yerlerde olmaz mıydı? Başkalarına çarpmaz mıydı yıldırımlar, göktaşları? Şimdi onlardan biri mi olmuştu

 Bu reva mıydı mühendis Kaan’a?

Modern zaman Türkiye’sinde tükenmişliğin ve çözümsüzlüğün pençesinde bir adamın hikâyesi bu. Manipülasyonun gücünü iliklerinize dek hissedeceğiniz, laptop kameralarınıza bant çekmeyi yeniden düşüneceğiniz, bir çırpıda okunacak bir macera.

9. Feminizm - Anne Charlotte Hudson

9. Feminizm - Anne Charlotte Hudson

Özellikle son dönemde mutlaka herkesin okuması gereken bir kitap. Listedeki en yeni kitaplardan ama kısa sürede büyük başarı vadediyor. 

Arka kapak bilgisi;

20. yüzyılda yaşanan önemli gelişmelere rağmen feminist mücadele gündemdeki yerini koruyor. Angela Davis’ten, Simone de Beauvoir’a farklı isimlere başvuran bu çizgi roman, iz bırakan slogan ve olaylarla bu hareketin aşamalarını ortaya koyuyor ve bu sayede cinsiyet, kadına karşı şiddet, kesişimsellik ve queer kuram gibi anahtar kavramları açıklıyor.

ANNE-CHARLOTTE HUSSON, dil bilimleri konusunda doktorasını tamamladı ve Université Paris 13’te cinsiyet ve feminizmle alakalı söylemlerin analizi konusunda dersler veriyor.

THOMAS MATHIEU, klasik cinsiyetçilik ve tacize maruz kalmış kadınların tanıklıklarını çizgi roman haline getirdiği bloguyla hem feminist çevreler hem de büyük kitleler tarafından tanınan başarılı bir çizer.

10. Durmadan Leyla - Aslı Tohumcu

10. Durmadan Leyla - Aslı Tohumcu

Geçtiğimiz aylarda bir dergide yazdığı bir yazıyla büyük tepki çeken Aslı Tohumcu geçtiğimiz günlerde yeni bir kitabını okurlarına sundu. 

Arka kapak bilgisi;

“Tanga da giyerim, paçalı don da. İster alırım kılımı tüyümü, ister uzatırım. İster şortla dolanırım, ister açarım dekoltemi. Sormam kimseye!” dedi ikinci kadehi kafasına dikmeden önce. “İster otururum evimde, istersem çıkarım dışarı dilediğim saatte.”

Kurt gibi acıkmış libidolar ve durup durup çoğalan arzular, affedersiniz ama, çeke sündüre aşklar… Eros, dünyayı izliyor, hınzır ve güzel, dilinde göğe uzanan çiller.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
38
15
6
5
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yağmur YS

#6 Leyla ile Mecnun'un çıkmasına çok sevindim ve Can Bonomo sen şiir yazma.

ne bilim ne bileyim

Bu güne kadar özgünlüğü ve yaratıcılığı ile yaşamış bir insanın şiiri mi kötü olsun? Beğenmemiş olabilirsiniz lakin bu şekilde sert bir dil kullanmak mıdır d... Devamını Gör

Gizem Yenikler

Okumayı çok seviyorum kitapların olmadığı bir hayatta düşünemiyorum okumanın zevkini aldığım için çok mutluyum

alper arslan

şöyle içeriklerden nefret ediyorum. okuyorum sonra hepsini alma isteğiyle kavruluyorum.