Görüş Bildir
Haberler
Kitabını Okuduk: Ekonomiyi Kurtaran Bakanlar Ne Mezunu?

Kitabını Okuduk: Ekonomiyi Kurtaran Bakanlar Ne Mezunu?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati göreve geldiği günden bu yana ekonomik gündemdeki hareketlilikle birlikte söylemleri de dikkat çeken bir isim oluyor. Nebati'nin ekonomik söylemlerinin belki de en ünlüsü, ekonominin sayılardan ziyade gözlerdeki ışıltı olmasından yola çıkarak ekonomi bakanlarının ne mezunu olduğunu merak ettik. 

Hazine ve Maliye Bakanları ile geçmiş dönemde ekonomi bakanlığında görev yapmış isimleri inceledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakanlıklardaki değişim

Bakanlıklardaki değişim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2018 yılında Hazine Müsteşarlığı ile Maliye Bakanlığı'nın birleşmesinden oluştu. Hazine ve Maliye Bakanlığında bu sürede 5'er bakan görev yaptı.  

2011 yılında ise Dış Ticaret Müsteşarlığı Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı sorumluluğundan dönüştürülerek Ekonomi Bakanlığı'na sonrasında da 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bu bakanlık da Ticaret Bakanlığı'na evrilmiştir. 

Bu bakanlıklarda görev alan bakanların eğitiminde ekonominin yerine bakalım.

Ali Babacan

Ali Babacan
tr.wikipedia.org

19.11.2002-31.08.2007 ile 02.05.2009-29.08.2015 tarihlerinde görev alan Ali Babacan, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ya da Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı yaptı. 

1989 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden birincilikle mezun oldu. 1990–1992 yılları arasında Chicago'da bulunan Northwestern Üniversitesi bünyesindeki Kellogg School of Management'da işletme dalında yüksek lisans (MBA) yaptı. Babacan, yüksek lisans çalışmalarında pazarlama, organizasyon ve uluslararası iş idaresi dallarında uzmanlaştı.

Mehmet Şimşek

Mehmet Şimşek
hmb.gov.tr

31.08.2007-02.05.2009, 01.05.2009-24.11.2015 ile 24.11.2015-09.07.2018 tarihleri arasında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Mehmet Şimşek, lisans eğitimini 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünde yüksek lisans eğitimini de Exeter Üniversitesi Finans ve Ekonomi alanında yapmıştır.

Cevdet Yılmaz

Cevdet Yılmaz
tr.wikipedia.org

29.08.2015-24.11.2015 tarihlerinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı yapan Cevdet Yılmaz ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde lisans eğitimi, 1992-1994 yılları arasında ABD’de Denver Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi ve Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde de doktora eğitimi aldı.

Kemal Unakıtan

Kemal Unakıtan
hmb.gov.tr

18.11.2002-01.05.2009 tarihlerinde görev yapan ve Nebati gibi renkli söylemleri ile hatırlanan Kemal Unakıtan, özelleştirme sürecinde 'babalar gibi satarım', 'yasaları spor olsun diye çıkarmıyoruz' ile 'bütün Rusya ülkelerini gezdim, baktım biz daha komünistiz' gibi söylemleri ile hatırlanır. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi olarak ismi değişen Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunudur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Naci Ağbal

Naci Ağbal
hmb.gov.tr

Merkez Bankası başkanlığı da yapan Naci Ağbal 24.11.2015 ile 10.07.2018 yılları arasında Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. İstanbul Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi'nde lisans eğitimini tamamlayan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi'nde de İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi alanında yüksek lisans yapmıştır.

Berat Albayrak

Berat Albayrak
hmb.gov.tr

11.07.2018-10.11.2020 tarihlerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı yapan Berat Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünde lisans, New York Pace Üniversitesi'nde Lubin School of Business'ta finans alanında yüksek lisans, Kadir Has Üniversitesi bankacılık ve finans bölümünde de doktora eğitimini tamamlamıştı.

Lütfi Elvan

Lütfi Elvan
hmb.gov.tr

Berat Albayrak'ın istifası sonrasında göreve gelen Lütfi Elvan Başbakan danışmanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı da yapmıştır. 10.11.2020 ila 01.12.2021 tarihleri aralığında Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini sürdüren Elvan, İTÜ Maden Fakültesinde lisans, İngiltere Leeds Üniversitesinde Maden ve Yöneylem araştırması ile yüksek lisans, ABD'de de Delaware Üniversitesinde Ekonomi alanında ikinci yüksek lisansını tamamlamıştır.

Nureddin Nebati

Nureddin Nebati
hmb.gov.tr

Lisansını İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi’nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler bölümünde, doktorasını ise Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nde tamamladı.

Millî Görüşten Muhafazakâr Demokrasiye ve Hâkim Parti Sistemi ve Türkiye’nin İlk Hâkim Partisi olarak AK Parti isimli eserleri bulunmaktadır.

Ekonomi yönetimi, şehircilik, kimlik ve İslâm Felsefesi üzerine de çalışmalar gerçekleştirmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
5
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Ekonomi gibi sayısal bir bilimden zaman içinde sosyal bilimler gibi sözel bir bölüme geçiş yapılmış. Sayılarla değil kelimelerle uğraşılmış Ekonomide. En son... Devamını Gör

Maher

kimin nereden mezun oldugunun bir onemi yok, beyefendi ne derse onu yaptiklari icin ayni sonuca varilacaktir.. ayrica bu adamlardan kac tanesi cifte vatandas... Devamını Gör