Görüş Bildir
Haberler
Kırmızı Çay Olarak Bilinen Rooibos Çayının Daha Önce Duymadığınız Az Bilinen Faydaları

Kırmızı Çay Olarak Bilinen Rooibos Çayının Daha Önce Duymadığınız Az Bilinen Faydaları

Özlem Taner
26.11.2022 - 07:25

Kırmızı çay olarak anılan rooibos çayı ülkemizde son zamanlarda çok popüler hale gelmiştir. Faydaları saymakla bitmeyen rooibos çayını eğer daha önce duymadıysanız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz 👇

Rooibos çayı nedir?

Rooibos çayı nedir?

Rooibos, adını aldığı rooibos bitkisinden elde edilen bitkisel bir çaydır. Ana vatanı Afrika olan bu özel bitkiden çay elde etmek isteyenler aktarlardan bu bitkiyi temin ederek hazırlayabilir. Gerek vanilyalı, gerek portakallı gerekse çikolatalı aromalarıyla rooibos çayı bir süredir oldukça popüler.

Rooibos çayı nerede yetişir?

Rooibos çayı nerede yetişir?

Türkiye'de kullanımı giderek artan bitki çaylarından biri olan rooibos çayı, 'kırmızı çay' olarak da bilinir. 'Kırmızı çalı' bitkisinden (Aspalathus linearis) elde edilir. Güney Afrika'nın Western Cape eyaletinde küçük bir dağlık bölge olan Cederberg'de yetişir. Çalı benzeri bir bitki olan rooibos, işlenirken bir fermantasyon sürecinden geçerek ona kırmızımsı kahverengi bir renk verir. Öte yandan, rooibos çayının yeşil kısmı fermente olmaz. Kırmızı rooibos çayı tatlı ve hoş kokuludur, yeşil rooibos çayı ise bitkisel bir tada sahiptir. Rooibos bitkilerinin yetişme alanı oldukça dardır. Geçmişte Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çin vb. ülkelerde çeşitli yetiştirme çalışmaları yapılmış, ancak başarılı olamamıştır.

Rooibos çayının faydaları nelerdir?

Rooibos çayının faydaları nelerdir?
  • Rooibos çayı düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor.

  • Hem kafein hem de şeker içermediği için kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor, özellikle kan şekeri yüksek olanlara öneriliyor.

  • Kan dolaşımının sağlıkla devam etmesini sağlıyor.

  • Düzenli olarak tüketildiğinde ciltte oluşan çeşitli yara ve izlerin daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.

  • Sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardım ediyor. Bu özelliği sayesinde özellikle şişkinlik, hazımsızlık, ödem gibi sorunlar yaşayanlara destek oluyor.

  • Rooibos çayı karaciğerin sağlıkla çalışmasına da destek oluyor, özellikle karaciğer yağlanması sorunu yaşayanlara iyi geldiği söyleniyor.

  • Hücrelerin yenilenmesine ve yeni hücre oluşumuna destek olduğundan cilt sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.

  • Kasların gevşemesine yardımcı olduğundan stres ve buna bağlı kas ağrılarının, uykusuzluğun önüne geçebiliyor.

  • Uyku kalitesi düşük olan ve rahat bir uyku uyumak konusunda sorun yaşayan kişiler tüketebilirler.

Rooibos çayının yan etkileri nelerdir?

Rooibos çayının yan etkileri nelerdir?

Diğer çaylar gibi rooibos bitkisi veya çayı da fazla tüketilmemelidir. Hamileler tarafından kullanımı en çok merak edilen konulardan biride rooibos çayının tüketimidir ancak konu ile ilgili herhangi bir araştırma yoktur. Öte yandan kanser tedavisi gören ya da antioksidan takviyesi kullanan kişiler rooibos çayı konusunda doktor tavsiyesine başvurmalı ve buna göre tüketmelidir.

Rooibos çayı nasıl hazırlanır?

Rooibos çayı nasıl hazırlanır?

Bu çayı yapma yöntemi siyah çayınkine benzer. 1 tatlı kaşığı rooibos çayını kullanabilirsiniz. Kaynayan suya rooibos çayı ekleyin ve kaynayana kadar bekleyin. Yaklaşık 5 dakika buharda pişirdikten sonra, atıkları çıkarmak için süzün. Doğal olarak tatlıdır, bu nedenle şekeri olmayanlar için de önerilir. Ancak geleneksel kullanımlar arasında ilave şeker veya süt ile de tüketilmektedir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?