Görüş Bildir
Haberler
Katı Kişi Sendromu Nedir? Katı Kişi Sendromu Belirtileri Nelerdir? Katı Kişi Sendromunun Tedavisi Var mı?

Katı Kişi Sendromu Nedir? Katı Kişi Sendromu Belirtileri Nelerdir? Katı Kişi Sendromunun Tedavisi Var mı?

Elif
09.12.2022 - 11:49

Ünlü Kanadalı şarkıcı Celine Dion sosyal medya hesabından nadir görülen bir hastalık olan Katı Kişi Sendromuna yakalandığını duyurdu. Stiff Person sendromu olarak da bilinen bu hastalık pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Nörolojik bir rahatsızlık olan Katı Kişi Sendromu, hastanın hayat kalitesini ciddi oranda etkileyebiliyor. Peki Katı Kişi Sendromu nedir, belirtileri nelerdir? İşte Katı Kişi Sendromunun tedavi ve tanı süreci.

Önemli Not: Bu içerik herhangi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Her kişi için bu sürecin farklı olabileceğini göz önünde bulundurun ve olası sağlık bir durumunuzda hekiminize başvurun.

Kaynak: https://www.turkiyeklinikleri.com/art...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Katı Kişi Sendromu Nedir?

Katı Kişi Sendromu Nedir?

Nadir görülen sağlık sorunlardan biri olan Katı Kişi Sendromu, nörolojik bir hastalıktır. Nedeni halen daha bulunamayan bu sendrom, ilerleyici katılık ve sertlik ile karakterize edilir. Glutamik Asit Dekarboksilaz Antikorlarına sahip olan kişilerde görüldüğü düşünülmektedir.

İlk başlarda sertlik, gövde kaslarında çeşitli semptomlarla ortaya çıkar. Zamanla duruş bozukluklarına sebep olur. Hatta kişiler sesten ve fiziksel temastan çok etkilenebilir.

Katı Kişi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Katı Kişi Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Katı Kişi Sendromunun en sık görülen belirtisi şiddetli spazm ve kronik ağrılardır. Bu spazmlar aniden ortaya çıkar, daha sonra şiddetli bir hal alarak kemikleri etkileyebilecek noktaya kadar gelebilir. Katı Kişi Sendromunda görülen belirtiler ise şunlardır;

  • Uykunun bölünmesi, uykuyu tam alamama

  • Ağrılar

  • Fiziksel harekette zorlanma

  • Beden duruşunda bozulma

  • Öz bakım eksikliği

  • İdrar tutamama, idrar sızıntısı

Katı Kişi Sendromu Tanı ve Tedavi Süreci

Katı Kişi Sendromu Tanı ve Tedavi Süreci

Katı Kişi Sendromunun teşhis edilmesi oldukça zordur. Belirtiler uzun zamandan sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalığın teşhisinde bilgisayarlı tomografi, MR, renkli doppler, anjiyografi gibi nörolojik tanı yöntemlerine başvurulur.

Hastalığın belirtileri uygulanan yöntemlerle azaltılabilir. Ancak Katı Kişi Sendromunun kesin bir tedavisi yoktur.

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın