Görüş Bildir
Haberler
Kahve Paketlerinde Yazan Ülkelere Göre Hangi Ülke Kahvesinin Sizin Damak Tadınıza Uygun Olduğunu Açıklıyoruz

Kahve Paketlerinde Yazan Ülkelere Göre Hangi Ülke Kahvesinin Sizin Damak Tadınıza Uygun Olduğunu Açıklıyoruz

Merhabalar. Kahve içenler bilir; kahve bizi sadece yeni bir güne hazırlamaz. O bir kültür, bir sanat ve de enerji kaynağıdır. Kahve içmeyi sevenler olarak marketlerde bazı kahveler üzerinde üretildikleri menşe ülkeleri görürüz ama hangi kahve hangi özelliğe sahip çoğu zaman bilemez ve deneme yanılma usulüyle alırız. Bu yazıda sizi bundan kurtaracağım ve ülkelerin kahvelerinin özelliklerini anlatacağım. Bilinçli kahve içmek isteyen kahve severleri buraya alalım!

İyi okumalar dilerim. ☕︎

Kahve paketlerinin üzerinde çekirdeğin geldiği ülkenin adı yazar.

Kahve paketlerinin üzerinde çekirdeğin geldiği ülkenin adı yazar.

Bugün dünyada pek çok kahve çeşidi var ve özellikle reyonlarda kahve seçerken kafamız karışabiliyor. Kahve paketlerinin üzerinde geldikleri ülkelerin adı yazıyor. Yemen, Brezilya, Kolombiya veya Kosta Rika gibi kahvenin geldiği ülkelerin yazdığını hepiniz görmüşsünüzdür. Peki bu çekirdekler arasında nasıl bir tat, aroma ve içim farkı var? Hangisi bizim damak tadımıza daha fazla uyuyor?

Yemen Kahvesi

Yemen Kahvesi

Adını dünyaya duyurmayı başaran Yemen kahvesi, Yemen için önemli bir gelir kaynağıdır. Dünyanın birçok farklı yerine satılır ve birbirinden lezzetli kahve çeşitleri vardır. Bu kahveler Afrika ve Amerika kıtalarında yetişen Arabica çekirdeklerinden yapılır. Yemen kahveleri diğer ülkelere göre daha küçük taneciklidir. Organik olarak yetiştirilen çekirdeklere, 'Yemen Mocha' ismi verilir ve kahve çekirdekleri baharat ve çikolata tadına sahiptir.

Kenya Kahvesi

Kenya Kahvesi

Kenya kahvesi dünyada popüler olan kahve türlerinden biridir. Kenyalılar kahvenin üretimini gelişmiş bir kooperatifçilik sistemi ile yürütür. Kahve üretiminden 150 bin çiftçi ve yaklaşık 6 milyon Kenyalı gelir elde etmektedir. Çiftçiler Arabica türündeki Kenya kahvesini Kasım-Aralık aylarında hasat ederler. Kenya’nın yüksek yaylalarında yetişen kahve, zengin ve ağır, asitlik açısından parlak ve kokulu bir aromaya sahiptir. 20. yüzyılda kahve ile tanışan Kenya günümüzde 100 milyon ton yıllık üretimle dünya 16.’sıdır.

Brezilya Kahvesi

Brezilya Kahvesi

Kahve denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de Brezilya kahvesidir.  Dünyanın kahve ihtiyacının üçte birini tek başına karşılayan Brezilya, kahve yetiştiriciliği için elverişli bir iklime sahiptir. Brezilya kahvelerinin asiditesi çok düşüktür ve kremamsı bir yapısı vardır. İyi şartlarda yetiştirilen kahveler, acı çikolata, sütlü çikolata, karamel ve kavrulmuş badem aromalarını içerir. Yani bu kahve, aromalı kahve severlerin favorisidir ve ağızda tatlı bir lezzet bırakır. Brezilya kahveleri, ihraç edildikleri limanların ismiyle adlandırılır. Kahve çekirdeklerinin yetiştiği toprak üzerinde başka bir bitkinin tarımı yapılıyorsa eğer o bitkinin aroması kahve çekirdeklerine tesir eder.

Guatemala Kahvesi

Guatemala Kahvesi

Guatemala kahvesi, dünyanın en lezzetli aromalarına sahip kahve çeşitlerinden biridir. “Ağaçların yeri” anlamına gelen Guatemala'da tropikal iklim hâkimdir. Bol miktarda yağış aldığı için oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir ve bu da kahve yetiştirmek önemlidir. Çünkü kahve, yetiştiği bölgenin bitki çeşitliliğinden beslenir ve bu bitki çeşitliliğinin sahip olduğu aromalardan etkilenir. Guatemala kahvesi, genel itibarıyla sert çekirdek yapısına sahiptir. Kahve çekirdekleri nemli topraklarda yetiştikleri için doğal asidite değerleri yüksektir. Kahve çekirdeklerine de çikolata, fındık ve acı kakao aromaları hâkimdir.

Kolombiya Kahvesi

Kolombiya Kahvesi

Kolombiya kahvesi yıllık olarak on bir milyon torba üretime sahiptir ve dünyada herkesin beğendiği bir kahvedir. Ülkede kahve yetişme bölgeleri üç bölüme ayrılır. Bu bölümler kuzeyden güneye doğru üç sıradağdan oluşur. Bu kahve üretim alanlarındaki en iyi kahveler merkez ve doğu dağlarında yetiştirilir ve kahveler Kolombiya Kahve Federasyonu tarafından ihraç edilir. Kuzeyde yetişenler çikolata ve fındık aromasına sahiptir. Merkezdekiler meyveli tatlara sahiptir. Güneyde yetişenlerin özelliği ise güçlü asit yapısı ve narenciye tatlarına sahip olmalarıdır. En kaliteli kahve çekirdekleri ise Supremo’dur. Bu kahveler % 100 Arabica çekirdeklerinden yapılır.

Kosta Rika Kahvesi

Kosta Rika Kahvesi

Tropikal iklimi ve volkanik arazi yapısıyla Kosta Rika, kahvenin yetişmesi için ideal bir toprağa sahiptir. Ülke bugün dünyanın en büyük 15. kahve üreticisidir. Kosta Rika kahvesi, yetiştirildiği bölgenin yüksekliğine göre değişkenlik gösterir ancak kahvelerde genellikle kırmızı meyve aromaları hissedilir. Kosta Rika Tarrazu kahvesinde ise ağırlıklı olarak karanfil ve karamel aroması hâkimdir. Yumuşak bir kıvama ve aromaya sahiptir. Özellikle kahve içmeye yeni başlayan kişilere önerilir. Farklı demleme yöntemleriyle hazırlamak mümkündür.

Tanzanya Kahvesi

Tanzanya Kahvesi

Tanzanya kahvesi, zengin ve güçlü aromasıyla Kenya kahvesine benzer. Yoğun kremamsı yapısı sayesinde dünyaca çok beğenilir. Zengin lezzeti ile beraber hafif şarapsı bir asitliğe de sahiptir. Kokusu elma meyvesi tadında tatlı bir pekmeze benzer. Tanzanya, dünya çapında üretilen kahvenin %0.6’sını karşılayan ve kahve ihraç eden 15 ülkeden biri. Üretiminin %70’ini Arabica, %30’unu ise Robusta çekirdekleri oluşturuyor. Kahve yetiştiriciliğini genellikle küçük üreticiler yapıyor ve onlar da kahveyi muz ağaçlarının altında yetiştiriyor.

Etiyopya Kahvesi

Etiyopya Kahvesi

Dünyada üretilen en iyi kahvelerden bazıları buradan çıkar. Dünya kahve üretiminde 5. sıradadır. Etiyopya, Arabica kahve çekirdeklerinin keşfedildiği yerdir. Kahvenin doğum yeri olarak da adlandırılmaktadır. Kahve Etiyopya halkı için de bir kültürdür. Önemli olaylar ve törenlerde kahve içme törenleri ve kahvenin tadını çıkarma seansları düzenlenir. Öyle ki üretilen kahvenin yarısını ülke halkı tüketir.  Etiyopya toprağı kahve üretimi için oldukça verimlidir. Kimyasallar kullanılmaz. Etiyopya kahvesinin tadı meyveli ve çiçeksidir. Kahveyi içerken narenciye ve çiçek aromaları hissedilir.

Siz bu kahvelerden en çok hangisini içmeyi seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da ilgini çekebilir;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kenan öz

kahve kokusu boktan hallice değilmi ya ?

Mad Chemist

o sizin burnunuzun boktanlığı sevmiyorsanız da saygı duyun o bir nimet ama sizin burnunuz nimet değil