Görüş Bildir
Haberler
Kahve Bitti, Pamuk mu Başlıyor? Yılın Son Haftasında En Çok Değer Kazanan Ürün

Kahve Bitti, Pamuk mu Başlıyor? Yılın Son Haftasında En Çok Değer Kazanan Ürün

2021 sonunda üretim ve tedarikteki belirsizliklerle yükselen kahve fiyatlarını yurt içinde de doların artışı vurmuştu. Kahve fiyatları son 10 yılın zirvesini görmüştü.  

Emtialardaki yükselişe şimdi de pamuk eklendi. Enerji fiyatlarındaki yükseliş ise zaten bütün dünyada enflasyon baskısını artıran ana nedenlerden biri olmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pamuk 2021 yılının son haftasında en fazla değer kazanan ürün oldu

Pamuk 2021 yılının son haftasında en fazla değer kazanan ürün oldu

Emtia piyasasında geçen hafta bir taraftan talep devam ederken, diğer taraftan son haftalarda görülen yükselişlere bağlı kar satışları görüldü. Analistler, yılın son haftasında Noel tatili nedeniyle düşük hacimli bir seyir görüldüğünü vurguladı.

Emtia yatırımcısının beyaz altını olarak nitelendirilen pamuk ise 2021 yılının son haftasında yüzde 4,8 ile en fazla değer kazanan ürün oldu.

Analistler, pamuk için güçlü talebin devam ettiğini belirterek, üretim tahminlerindeki düşüş ve ihracattaki artışın bu ürünün fiyatlarında yükselişe neden olduğunu ifade etti.

Paladyum ve platine olan talep azaldı

Paladyum ve platine olan talep azaldı

Geçen hafta, altın yüzde 1,2, gümüş yüzde 1,7, bakır yüzde 2, kurşun yüzde 0,7, nikel yüzde 3,3, çinko yüzde 1 değer kazanırken, paladyum yüzde 2,2, platin yüzde 0,4 değer kaybetti. Alüminyumda ise yatay bir seyir gözlemlendi.

Dolar endeksindeki gerilemeyle altının ons fiyatında yükselişler görüldü.

Bakır fiyatları da yıl sonunda piyasalarda düşük hacimli bir seyir görülmesine karşın riskli varlıklara yönelimin devam etmesiyle yükseldi.

Analistler, küresel çapta otomotiv üretimine ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirterek, paladyum ve platine olan talebin azaldığını ifade etti.

Enerji fiyatlarında da yükselişler görüldü

Enerji fiyatlarında da yükselişler görüldü

Enerji tarafında da geçen hafta yükselişler görüldü. Brent petrol yüzde 1,4, doğal gaz yüzde 1,2 artış kaydetti. Brent petrolün yükselişinde, İngiltere'nin Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında kısa vadede kısıtlama getirmeyeceğini açıklamasının piyasalarda olumlu beklenti oluşturması etkili oldu.

Analistler ayrıca dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin petrol stoklarındaki düşüş tahmininin, Kovid-19 salgınına rağmen ülkede talebin toparlanma trendini sürdürdüğü algısıyla Brent petrolün fiyatını yukarı yönlü desteklediğini bildirdi.

Doğal gaz fiyatları da havaların daha fazla soğuyacağına yönelik beklentilerle artış kaydetti. Avrupa'da doğalgaz arzına yönelik endişelerin devam etmesi de doğalgaz fiyatlarını destekledi.

Tarım tarafında satıcılı bir seyir gözlemlendi

Tarım tarafında satıcılı bir seyir gözlemlendi

Tarım emtiasında ise geçen hafta pamuk haricinde satıcılı bir seyir gözlemlendi.

Üretim tahminlerindeki artış, 2021 yılının son haftasında tarım emtiasının gerilemesine sebep olan önde gelen faktörler arasında yer aldı.

Geçen hafta, buğday yüzde 5,4, kahve yüzde 2,2, mısır yüzde 2, soya fasulyesi yüzde 0,1, şeker yüzde 2,4 değer kaybetti.

Kahve fiyatları 10 yılın zirvesine çıkmıştı

Kahve fiyatları 10 yılın zirvesine çıkmıştı

Bloomberg HT haberine göre, kahve fiyatları, küresel tedarikte darboğaz yaşanabileceğine dair endişelerle kasım ayı ortalarında 10 yılın zirvesine tırmanarak kilogram başına 5,07 dolara yükselmişti. Arabica vadeli kontratları, Brezilya’daki üretimin azalmasıyla sene başından bu yana yüzde 90 civarında yükseldi.

Financial Times’ın Aralık ayı başında yaptığı bir haberde de vadeli işlem piyasalarında kahve fiyatlarının 10 yılın zirvesini görmesi, tedarik zinciri krizi ve talepteki yıl sonu artışı ile mücadele eden şirketler ve tüccarların tedarik sağlamak için yarışması ve kahve çekirdeği fiyatlarındaki sert yükselişin de çiftçilerin stok yapmasına, ihracat akışının sınırlandırılmasına ve fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıya da yol açması gösterilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kahvenin kilosu 150 TL'yi gördü

Kahvenin kilosu 150 TL'yi gördü

Yine Aralık ayında yurt dışındaki yükselişe dolardaki yükselişin eklenmesi ile yurt içinde katlanarak artması da dikkat çekmişti.

Döviz kurlarının da yükselmesi, kahve ithalatında yaşanan sıkıntıya adeta tuz biber olurken, sene başında kilogramı 30 TL’den satılan kahve, 150 TL’yi gördü. Eskişehir’deki kahve satıcıları, kilogram fiyatının 200 TL’ye çıkabileceğini söyledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın