Görüş Bildir
Haberler
Japonya'da Üç Murakami Vakası

Japonya'da Üç Murakami Vakası

Ulkede Sanat
19.01.2015 - 21:17 Son Güncelleme: 31.05.2022 - 14:55

Japonya'da Üç Murakami Vakası

Farklı etnik kültürüyle dünyanın dikkatini çeken Japonya'da yaşayan üç ünlü Murakami, ülkenin dünyaya açılmasında da büyük rol oynuyor.

Kaynak: http://ulkedesanat.com/
İçeriğin Devamı Aşağıda

Murakamigiller'in ortak özelliği Japonya doğumları gibi görünüyor olabilir. Fakat, bir Murakami her zaman bundan daha fazlasıdır. Üstelik, Japonya'nın dünya açılımı çizgisinin en belirgin hatlarını oluşturur.

İlk olarak Haruki Murakami dünyaya nam salmış eserleri ve kitaplarının çıkış tarihlerine denk gelen uzun kuyrukların haber bültenlerine düşmesi ile girdi dünyamıza. Türkçe'ye çevirilen kitaplarını sular seller gibi okuduk.

İkinci Murakami yine bir yazar olan Ryū Murakami. Emanet Dolabı Bebekleri ile Haruki Murakami'nin romantik Japonyasından bir anda sıyrılıp kendimi underground bir kaçışın ortasında bulduk.

Son Murakami ise heykeltraş olan Takashi Murakami. Türkiye'de pek tanınmayan bu Murakami biçimi, ABD ve Avrupa'nın neredeyse göz bebeği.

Ryū Murakami'nin yolculuğu burada bizim için tamamlanıyor. Haruki Murakami'nin olmazsa olmaz kedileri ve kitaplıkla, kütüphaneyle dolu satırları arasından da özenle sıyrılıp, Takashi Murakami'nin Mr. DOB'una geçebiliriz. 

Birisi, bütün varlığını bir kedi üzerinden tanımlayabilirken, bir diğerinin kendi canlısını yarattığı bir Japonya!

Haruki Murakami'nin maraton koşucusu olduğunu bilmeyen kalmadı sanırım. 

Takashi Murakami ise dünyayı koşmak yerine, dünyanın dışındaki bütün varlıkları dünyalılar için tasarlıyor.

Haruki Murakami edebiyat için yaptığı ufak çizimler dışında herhangi bir el sanatları örneği ile anılmazken, Takashi Murakami dünyaca ünlü isimlere albüm kapakları tasarlıyor. Bu tasarımlardan en çok dikkat çekeni ise Kanye West'in albümleri.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sakin, kendi halinde bir romantik olan Haruki Murakami'nin dinginliğinin tam aksine, Takashi Murakami renkli, eğlenceli ve kendisini dev bir şekilde tasarlayacak kadar çılgın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın