Görüş Bildir
Haberler
İstanbullu Tiyatroseverlerin Dikkatine: İstanbul'dan 13 Alternatif Tiyatro Topluluğu

İstanbullu Tiyatroseverlerin Dikkatine: İstanbul'dan 13 Alternatif Tiyatro Topluluğu

Magarica
23.09.2015 - 15:23

İstanbul'da büyük küçük pek çok sahne bulunuyor. Aslında pek 'çok' demek de doğru değil. Çünkü özgün tiyatro topluluklarının yer buldukları küçük sahneler bir bir kapatılıyor. Oyuncular ses verse de izleyiciler bu sesi duymuyor/duyamıyor. Biz de biraz olsun bu toplulukları hatırlatalım, sesleri olalım istedik. 

Editörün notu: Atladığım, bulamadığım, bilmediğim topluluklar için şimdiden özür dilerim. Sizler de yorumlara eklemeleri yaparsınız, çok daha güzel bir liste olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Moda Sahnesi

1. Moda Sahnesi

Bir Kadıköylü olarak elbette, 'karşı'ya alternatif bir sahne ile başladım. 2013'ün yaz aylarından beri faaliyetteler. Oyun Atölyesi'nden kopan ve minik adımlarla kocaman işler başaran bir ekip. Kurucuları da şöyle sayalım: Kemal Aydoğan, Timur Acar, Onur Ünsal, Mert Fırat, İnan Ulaş Torun, Selçuk Aydoğan, İrfan Varlı, Bengi Günay, İlksen Başarır, Erdal Çiftçi, Orhan Tozkoparan ve Barış Yaman. Bu ekibi kendi sahnelerinde izlemek inanılmaz bir zevk! Demedi, demeyin...

2. Oyun Atölyesi

2. Oyun Atölyesi

Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer'in birlikte kurdukları, 1999 yılında ilk kez 'Dolu düşün Boş Konuş' oyunuyla sanat hayatına atılan bir topluluk. Ben Haluk Bilginer hayranı biri olduğum için özel de bir ilgim var elbette. Kadıköy'deki sahnelerine mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

3. Tiyatro 0.2 (İkinci Kat)

3. Tiyatro 0.2 (İkinci Kat)

2007 yılında kurulan bir tiyatro topluluğu. Üstelik 2008'de de İngiltere'de Genç tiyatrocular olarak Türkiye'yi temsil ettiler. Evleri olarak bildiğimiz İkinci Kat Tiyatrosu'nda oyunlarını segiliyorlar. Gidin, tadın, keyif alın!

4. Seyyar Sahne

4. Seyyar Sahne

www.seyyarsahne.com sitesinden takip edilebilen tiyatro grubu... Pek çok oyun sergilediler ama benim için en unutulmayacak olan oyunları Oğuz Atay'ın aynı adlı eserinden uyarlanan 'Tehlikeli Oyunlar' adlı oyunları. Tek kişilik bu oyun için Erdem Şenocak özel bir alkışı da hak ediyor elbette ama Seyyar Sahne kesinlikle çok özel bir ekip. Demedi demeyin...

5. Kumbaracı50

5. Kumbaracı50

Kumbaracı yokuşu 50 numarada, kendi yerlerinde sahne alan güzel bir topluluk daha. Bu enfes grupla ilgili yorumu biz yapmayalım da bir izleyiciden alıntı yapalım: 'Kumbaracı yokuşundan aşağıya doğru azıcık bir yürüyüşten sonra, solda siyah bir kapıya yanaşıyorsunuz ve adımınızı attığınız ilk anda huzuru buluyorsunuz. Sonra sağda küçük sevimli gişeden biletlerinizi alıp yukarı doğru birkaç adım atıp kendinizi Kumbaracı50 dünyasında buluyorsunuz.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. EKİP Tiyatrosu

6. EKİP Tiyatrosu

2011 yılında kurulan bir topluluk. Kendi sözlerini aktaralım, notu siz verin:

“istanbul’da yeni bir tiyatro daha kuruluyor.

Kuruyoruz.

Tiyatro ‘yapmak’ için bir araya geliyoruz.

Tiyatro nasıl yapılır, bilmiyoruz.

Tiyatro nasıl yapılır, öğrenmek için bir araya geliyoruz.

Olacak mı?... Becerebilecek miyiz?... Göreceğiz.

Heyecanlıyız. Umutluyuz. Olmasak ne işimiz vardı zaten.

Paylaşmak istediğimiz çok şey var. anlatıp dinlemek istediğimiz çok şey…”

7. Semaver Kumpanya

7. Semaver Kumpanya

Işıl Kasapoğlu'nun, Sait Faik'in eserlerinden esinlenerek ismini koyduğu idealist ve örnek tiyatro topluluğu. Klasik bir tiyatro topluluğunun dışında çıkmayı başaran, özgün, her dem dinamik ruhlarını koruyabilen, enfes bir topluluk.

8. D22

8. D22

Üç genç ve üçü de birbirinden yetenekli tiyatro oyuncusunun, henüz Mimar Sinan Üniversitesi'nde eğitim alırken, arkalarına Meltem Cumbul'u da alarak kurdukları alternatif tiyatro topluluğu. Her oyunlarında söyleyecek çok sözleri oluyor ve mutlaka bir yerlere dokunuyorlar. Takip edin, hoşunuza gidecek...

9. DOT

9. DOT

D22 kadar sert ve yaşama dokunanların oluşturduğu bir grup. Yerlerinden midir, yoksa ufak bir kitleye hitap etmek istediklerinden midir bilmiyoruz ama oyunlarının biletleri herkes için ulaşılabilir rakamlara satılmıyor. Bunu söylemeden geçmeyelim...

10. Tiyatro (Hal) - Sahne (Hal)

10. Tiyatro (Hal) - Sahne (Hal)

2009 yılında kurulan özel bir topluluk daha. Mecidiyeköy'de tatlı ve minik bir sahneleri de vardı ancak yeni bir yer arayışına girmek zorunda kalmışlar. 'Belki de yeni evimizi beraber buluruz' sloganıyla yardımlarımızı bekliyorlar. Şunu da izlemek ve destek vermek isteyenler için şöyle bırakalım: #TiyatroHalTaşınıyor

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Galata Perform

11. Galata Perform

Türkiye'nin en genç 4 oyun yazarı bu ekibin içinde! Sadece oyun sahnelemiyor, atölyeler de düzenliyorlar. 'Görünürlük Projesi'ni duymuş olabilirsiniz, o işin mimarı da bu ekiptir diyelim ve gitme kararını verdiğinizden emin olalım.

12. Şermola Performans

12. Şermola Performans

Yürütücülüğünü 'Destar Theatre'ın yaptığı Şermola Performans 2011'in Şubat ayından beri faaliyet gösteriyor ve çok sayıda konuk tiyatro ağırlıyor. Kürt tiyatrosuna İstanbul'da büyük bir görünürlük kaandırdığını söylemeden geçmeyelim.

13. Craft

13. Craft

Sıraladığımız topluluklar arasında belki de en bilineni Craft olabilir. 'in-yer-face' türünü seven tiyatro izleyicilerinin kaçırmaması gereken oyunlar sergiliyorlar. Oldukça etkileyici olduklarının notunu düşmüş olalım.

BONUS: Çıplak Ayaklar Dans Topluluğu

BONUS: Çıplak Ayaklar Dans Topluluğu

Alternatif bir dans topluluğunu da bu listeye eklemek istedim, çünkü aslında saydığımız pek çok gruptan ayrılmaması gereken ve sanatı inanılmaz bir haliyle gözler önüne seren bir topluluk.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
0
0
0
0
0